Hlavní obsah

Jedno procento sexuálně aktivních lidí má genitální bradavice

PRAHA

Přibližně jedno procento sexuálně aktivních lidí má genitální bradavice. Výrůstky bývají velké jako špendlíková hlavička, ale mohou se podstatně zvětšit. Je to velmi nepříjemná infekce, kterou vyvolává jeden z lidských papilomavirů. Novinářům to řekl kožní lékař Radek Litvik z Fakultní nemocnice Ostrava.

Článek

Bradavice lze podle něj odstranit chirurgicky nebo látkami, které leptají postižené místo a musejí se aplikovat ve zdravotnickém zařízení. Onemocnění se však často vrátí. 

Nyní je dostupný také zcela nový způsob léčby, uvedl Litvik. Přípravek, který obsahuje látku imiquimod, působí nejen na postižené místo, ale proniká i do jeho okolí a aktivně viry ničí. Jeho účinek je dlouhodobý. Pacient si aplikuje preparát sám třikrát týdně po dobu deseti až 16 týdnů. Choroba se podle lékaře vrací u 13 procent pacientů, při běžné léčbě je to v 85 procentech případů. Nový lék je pouze na lékařský předpis, zdravotní pojišťovny ho nehradí. Léčba přijde asi na 2500 až 5000 korun. 

Vyvíjí se i očkování, které by bradavicím předcházelo

Genitální bradavice se mohou objevit nejen na penisu či šourku a kolem poševního vchodu, ale i v pochvě, na děložním čípku, kolem konečníku a v ústech. Nakazit se lze i od partnera, který sám nemá bradavice, protože může být nositelem skryté infekce. 

S papilomaviry se někdy v životě setká 80 procent populace, ale jen v některý případech se rozvine infekce. Papilomavirů je zhruba 150 typů. Některé z nich mohou vyvolat rakovinu děložního čípku, proti které již existuje očkování. Vyvíjí se i očkovací látka, která by chránila také před vznikem bradavic. 

Reklama

Související články

Předejděte rakovině děložního hrdla

Na konci minulého roku se u nás konečně objevila špičková vakcína proti rakovině děložního hrdla. Další bude v průběhu letošního roku. Znamená to,...

Papilomavirus může způsobit rakovinu krku

Lidský papilomavirus - HPV působí zdravotníkům v posledních letech vrásky. Pohlavně přenosný vir podobný tomu, co způsobuje bradavice, může totiž indukovat...

Výběr článků

Načítám