Hlavní obsah

V pokročilém věku je úbytek sexuální touhy zcela normální

Novinky, Famous

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Přizpůsobit se změnám života je velmi těžké, ale čím dříve se člověk dokáže adaptovat na změny, tím snadnější život má. Adaptabilita je klíč k příjemnému životu. Ještě více tohle pravidlo platí v případě partnerského sexu, sexuální touhy a sexuálního výkonu, který se v průběhu přibývajících let výrazně mění. Dvojice připravené na všechny nástrahy související se stárnutím partnerské štěstí neopouští.

Článek

Sexuální touha s věkem pomalu klesá, jak postupně klesá hormonální hladina v těle. Lidé si to ovšem jen zřídka uvědomí, pořád tráví čas nacházením příčin a uvažováním nad tím, jak získat energii zpět a být stejně výkonným milencem jako v mládí.

Když se dva mladí lidé zamilují a rozhodnou spolu žít, vůbec je nenapadá, jakou zradu na ně jejich vlastní těla připraví. Někdy nejsou schopni čelit stárnutí a poklesu sexuální výkonnosti. S věkem se snižuje citlivost kůže, mužům v těle ubývá testosteronu a ženy čeká menopauza. Všechny tyto faktory mají vliv na pokles sexuální touhy.

Více než 50 procent mužů po čtyřicítce má nějaké problémy

První výrazné změny se dostaví nejčastěji po čtyřicítce, skryté choroby se začnou projevovat a lidé zjišťují, že trpí artritidou, diabetem, srdečními chorobami, bolestmi zad. To vše při sexu působí komplikace, snižuje potěšení z milování nebo znemožňuje schopnost soulože zcela.

Ženy čeká snižování hladiny estrogenu, což mnohdy souvisí s naprostou ztrátou zájmu o sex. Pohlavní styk je pro ně bolestivý, stěny vagíny se ztenčí a nedostatečně zvlhčují. Stejně tak stárnoucí muži poznávají sami na sobě, že jejich touha milovat se je otřesena, poprvé zažívají, co je to nedostatečná erekce nebo naprostá neschopnost dosáhnout ztopoření. Více než padesát procent mužů starších čtyřiceti let přiznává, že jistou formou poruchy erekce trpí.

Reklama

Související témata:

Související články

Vědci vytvořili měřítko sexuální touhy

Izraelští vědci vyvinuli metodu, pomocí níž mohou měřit hodnoty sexuální touhy. Izraelská agentura Itim to oznámila ve čtvrtek. Na novince pracoval...

Změna zvyšuje sexuální touhu

Každý slušný člověk by se měl stydět za svůj chtíč. To se běžně říkávalo kdysi. Dnes se v ordinacích setkáváme s pacienty, kteří sem právě nedostatek svého...

Výběr článků

Načítám