Hlavní obsah

Sexualita a fanatismus

Právo, Radim Uzel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdálo by se, že padesát let mrtvý psychoanalytik nám už nemůže říct nic nového. A vidíte, právě jsem objevil jednu trvale aktuální myšlenku Wilhelma Reicha. Tento americký sexuolog německého původu napsal, že nenaplněný, pokřivený nebo potlačený sex vede člověka ke sklonu připojovat se k radikálně-autoritativním hnutím.

Článek

Doktor Reich na to nepřišel sám. Jiný Freudův žák, Alfred Adler, objevil, že přehnaně ideologické reakce na okolní svět pramení většinou z pocitu méněcennosti. A bývají důsledkem neukojených ctižádostí nebo nějakých tělesných či duševních problémů. Myslím, že to každý člověk jaksi podvědomě tuší. Vždyť i Hitler byl zneuznaný malíř a sexuální outsider. Dnešní političtí a náboženští fanatici málokdy přiznají, že se třeba v mládí pomočovali a dodnes jim to v sexuálním životě nevychází.

Jedna statistika dokonce prokázala, že v řadách vášnivých ideologických bojovníků je neúměrně vysoký počet lidí tělesně nebo charakterově vadných. A je vcelku jedno, jestli bojují za světovou revoluci, proti globalizaci, nebo třeba zachraňují laboratorní zvířata tím, že je vypustí do přírody, kde je čeká jistá smrt.

Také mládí je živnou půdou fanatismu. Rád bych připomenul Josefa Škvoreckého. Ten vypozoroval, že intenzivní touhou změnit nedokonalý a špatný svět radikálními metodami oplývají zejména dívky, jimž teprve počínají pučet ňadra.

Na místa ideologů usednou gangsteři

Podobně jako jinoši, kteří se tajně natírají mastičkami proti nežitům. Když potom prsa nabudou řádných proporcí a mládežnické nežity, nazývané též beďary, zmizí se začátkem sexuálního života, diví se sami sobě, jak mohli tak zblbnout. Přehnané fanatické víry nebo stranické disciplíny s přibývajícími léty ustupují. To by samozřejmě nebylo tak špatné. Horší je, že na uprázdněná místa ideologů pak většinou zasednou gangsteři.

Aby bylo jasno: v žádném případě nebrojím proti zdravým občanským aktivitám, ať už se týkají ekologie, globálního oteplování nebo třeba záchrany velryb. Sexuálně neuspokojení jedinci ovšem všechny tyto iniciativy zpravidla přehánějí. Nediskutují, ale místo toho bojují. Místo ejakulace používají barevný sprej. Jejich argumentem je vytržená dlažební kostka, rozbitá výkladní skříň, zapálené auto a rozřezané autobusové sedadlo.

Základním pilířem každého takového hnutí je takzvané zdravé jádro, jehož podstatou bývá jistý druh sociální patologie.

Velice bych se proto přimlouval za to, aby všichni takoví výtržníci byli podrobeni sexuologickému výzkumu.

Jsem ochotný se vsadit, že jádro pudla bude skryto právě v jejich neuspokojené a nemocné sexualitě, tedy v intimním životě, který trpí nedostatkem vzájemného porozumění, něhy a lásky.

Reklama

Související témata:

Související články

Erotické pachy a vůně

"Na internátě nás žije na pokoji pět a všechny dostáváme menstruaci ve stejný den. Jak je to možné?" ptala se mě kdysi jedna dívka. Samozřejmě nečetla známý...

Tajuplný svět hormonů

Televizní seriál patřil odjakživa k divácky vděčným pořadům. V prehistorických dobách televizních začátků se vyskytovaly dokonce seriály naučné. Jeden z nich...

Zlodějem spermií je znečištěné prostředí

Loupežnické historky černé kroniky se těší neutuchajícímu zájmu čtenářů, i když jim často chybí happy end. Většinou se nikdo nedozví, co se stalo s bankovkami...

Výběr článků

Načítám