Hlavní obsah

Muži na Novém Zélandu si libují ve vasektomii

Novinky, Famous

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

AUCKLAND

Dokonce padesát pět procent čtyřicetiletých mužů žijících na Novém Zélandě podstoupilo vasektomii. Jedná se o chirurgický zákrok při němž jsou přerušeny chámovody vedoucí od varlat do močové trubice a tím je znemožněno oplodnění ženy. Mladíci většinou čekají do doby, kdy se jim podaří zplodit dostatek potomků.

Článek

V celé společnosti žije 18 procent pánů, kterým kvůli zákroku neputují při ejakulaci spermie do močové trubice a nemohou tudíž oplodnit ženu. Mezi všemi ženatými pány je to až 25 procent a v populaci čtyřicátníků pak dokonce 55 procent mužů.

Nový Zéland předčil i Spojené státy, kde má vasektomii v celé populaci zhruba sedm procent pánů. "Tradiční mužní chlapáci se nikdy nezajímali o věci jako reprodukce, děti a tyto záležitosti, ale teď se zdá, že je tomu jinak. Rád bych odhalil, nakolik je naše tradiční představa o drsných novozélandských chlapech mylná," uvedl doktorand psychologie Gareth Terry z Aucklandu.

Podle všeho je příčinou vysokého počtu mužů s vasektomií otevřenost společnosti. Nový Zéland je vždy o krok napřed v liberalizaci práv. Jako první dali právo ženám volit, pustili je do škol a politiky. Patrně dlouholetý ženský vliv na společnost je příčinou, proč mají muži v zemi ptáka kivi tak často vasektomii. Mezi špičky v počtu vasektomií patří také Británie a Nizozemí. Spolu s Novým Zélandem jsou tyto země velmi liberální v otázkách sexu.

Anketa

Chtěla byste po svém partnerovi, aby podstoupil vasektomii?
Už ji má
12,3 %
Ano, máme už dost dětí
6,2 %
Nevím, přijde mi to moc drastické
5,5 %
Pokud by to chtěl, nebránila bych mu, ale ani ho nenutila
43,3 %
Rozhodně ne. Je to proti přírodě
32,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 13071 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám