Hlavní obsah

Hádka mezi partnery odhalí stabilitu vztahu

Novinky, Famous
WACO

Stačí jediná hádka mezi manželi a odborníkům je hned jasné, jak pevný vztah dva dotyční mezi sebou mají. Podle partnerské šarvátky lze dokonce odhadnout, jestli se pár brzy rozejde nebo vydrží dlouhá léta. Povaha komunikace je podle odborníků jasnou známkou kvality vztahu.

Článek

Výzkumem vztahů a klíčových prediktorů rozvodu se zabýval docent Keith Sanford z Baylor University v Texasu. Podle něj lze na základě hádky určit kvalitu vztahu. Je důležité, zda dotyční používají spíše pozitivní či negativní komunikaci během argumentace. Další klíčovou roli hrají emoce a typy myšlenek jednotlivců.

Negativní myšlenky mohou být neškodné, ale záleží, jestli patří do skupiny jemných či drsných. Ty drsné jsou naopak podle docenta Sanforda velmi nebezpečné a destabilizují vztah. Sem patří především používání fyzické síly. Naopak jemné emoce jsou spojeny s vyjadřováním vlastní zranitelnosti.

Ne všechny negativní emoce jsou špatné

Drsné negativní emoce vystupňují boj, zatímco jemné emoce jsou pro vztah velmi prospěšné. V hádkách totiž zvyšují motivaci páru, adresně řešit konflikt a většinou vedou k produktivnímu jednání směrem k vyřešení hádky.

"Existuje tady názor, že všechny negativní emoce jsou špatné, ale my jsme prokázali, že to není pravda. Jako lidé jsme velmi citliví, zda určitá osoba chce s námi bojovat nebo spíše spolupracovat. Když říkáte více věcí, které signalizují vaši snahu spolupracovat, jste vnímáni pozitivně," tvrdí docent Sanford.

V hádkách mezi muži a ženami je patrný také rozdíl mezi přístupem a očekáváním. Právě očekávání je u žen důležitější známka komunikace než u mužů. Ženy často chtěly řešit zmíněný problém a své pocity vztahovaly k němu, zatímco očekávání mužů byla založena na globálních pocitech ze vztahu, které s konfliktem příliš nesouvisely.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám