Hlavní obsah

Američtí rabíni povolili svazek homosexuálům

Novinky, Famous

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Po volbách z tohoto týdne budou moci podle svého uvážení rabíni v zemi přijímat do seminářů také gaye. Požehnání pak mohou udělit rovněž osobám stejného pohlaví. Sněm se dohodl, že tato nová usnesení jsou pouze doporučující a konzervativní odpůrci se jim nemusejí podřizovat.

Článek

Setkání vedoucích rabínů Židovského konzervativního hnutí ve Spojených státech bylo velkým dílem obratných politiků, neboť se na setkání velmi taktně obešla problematika týkající se obnovy zákazu homosexuálních rabínů a rituálních obřadů pro sňatky osob stejného pohlaví.

Výsledky sněmu zmátly úplně všechny. Protichůdné a nejasné závěry totiž neodpověděly na otázku, zda by měly být ustaveny pro homosexuální rabíny speciální semináře. Každá kongregace navíc může sama rozhodovat, zda bude párům stejného pohlaví žehnat či nikoli. A zezdola se ozývá, že to přináší jen další rozpolcení židovského společenství, které je v mnoha otázkách nejednotné.

"Židovská etika neakceptuje promiskuitu jako takovou, ať už je v heterosexuálních či homosexuálních vztazích. A skutečně se musíme pokusit tyto vztahy potvrdit kvůli potřebám židovským, sociálním i zdravotnickým," vysvětlil spoluautor nových prohlášení rabín Elliot Dorff, proč liberální změny sám podpořil.

Reklama

Související témata:

Související články

Zvítězí ekonomie, nebo láska?

Jak je to všechno relativní. Našel jsem v knihovně knížku Krize současné rodiny. Není to žádný hit z poslední doby, který by rozebíral všechno včetně problémů...

Výběr článků

Načítám