Hlavní obsah

Sex je důležitý i v klimakteriu

Právo, Petr Veselý

Řada žen bere klimakterium jako konečnou stanici svého sexuálního života. Je pravda, že spoustě dalších ho přechod zkomplikuje. Nejzajímavější je ale sledovat ty ženy, které mají ze sexu radost. Připadá mi typické, že si ji nenechají zkazit ani potížemi, které menopauzu doprovázejí.

Článek

"Udělej se mnou něco, jsem děsná," prosila Mirka Jonášovou, soukromou gynekoložku a sexuoložku z Prahy, její známá, kožní lékařka. "Nepoznávám se. Často reaguju podrážděně a nepřiměřeně, jako nějaká hysterka. Někdy se dokonce rozpláču kvůli maličkosti. Navíc mě nic nebaví. Ani sex."

Výkyvy nálad jsou typickým příznakem, přechodu, stejně jako:
* návaly horkosti a pocení,
* problémy se spánkem,
* bušení srdce nebo únava,
* osteoporóza a další potíže.

Může za to klesající hladina pohlavního hormonu estrogenu. Vyhasínající vaječníky ho produkují stále méně. Proto ženám obvykle pomůže hormonální substituce. Dodává jim potřebné množství hormonů v tabletkách, injekcích nebo v náplastech.

Pomohly také kožní lékařce. I když její potíže nezmizely jako mávnutím kouzelného proutku. Chvíli trvalo, než spolu s gynekoložkou našly optimální preparát. Výkyvy emocí i ostatní potíže ustupovaly postupně. Spolu s návaly horkosti, problémy se spánkem a nechutí k sexu. Vytouženou dovolenou na Meganisi, malém řeckém ostrově prakticky bez lidí, si už vychutnala. Hormonální substituce zabrala v kombinaci s mořem, romantikou a duševní pohodou náramně. S mužem si řekli a užili tolik hezkých a důvěrných věcí, jako už dlouho ne. Nikdo jim nemusel vysvětlovat, jak důležitý bývá sex i tehdy, když je žena v přechodu.

Au, to bolí

Vznětlivé, ublížené a plačtivé mohou být v klimakteriu ženy, které se před ním chovaly vyrovnaně a rozumně. To ale není jediný problém, se kterým se musí poprat.

Velice nepříjemným důsledkem přechodu je to, že pochva ztrácí svou pružnost, je sušší a její sliznice se ztenčuje. Pohlavní styk pak může být pro ženu nepříjemnější a dokonce bolestivější. I když v tom jí mohou hodně pomoci lubrikační gely.

Řada žen nabere v důsledku hormonálních změn kila navíc, která je obtížné shodit. Navíc se jim někdy ztrácí pas a typicky ženská postava. Kvůli úbytku ženských hormonů je daleko výraznější vliv testosteronu, který i ženský organismus v malém množství produkuje. Některým se zvýrazní také chloupky na tváři. Sečteno a podtrženo: nic, po čem by si připadaly přitažlivější a co by zvyšovalo jejich chuť na sex.

Nechám to přírodě

Hormonální substituce obvykle odstraní nebo podstatně zmírní většinu těchto potíží. Je však třeba vytipovat optimální preparát.

Přesto řada žen substituci odmítá. Chtějí vše nechat přírodě. "Když začnete mít potíže se zubama nebo vám šedivějí vlasy, také to necháte přírodě?" ptá se doktorka Jonášová těch přemýšlivějších.

Ať si najde milenku

"Muž mě neustále otravuje kvůli sexu," svěřila se sexuoložce jedna z jejích klientek, kterou v přechodu přestal bavit sex. "Mě už to štve, ale aby byl klid, tak to s ním dělám. Kdyby si ale našel milenku, bylo by to pro mě vysvobození. Jak já bych mu jí přála. Hlavně, aby dal pokoj."

Řada mužů si milenku najde. Ne vždy to skončí tak idylicky, že si s ní užívají pouze ty radosti, které si nemohou dopřát doma, a manželství to prospívá.

Podváděná manželka se snadno dočká rozvodu. Ten se po pár letech může ukázat nesmyslný, ale manželství to už obvykle neslepí.

Podstatné je, že stále více žen se nechce se svou situací pasivně smiřovat. Chtějí o svých problémech spojených s klimakteriem mluvit a hledat rozumné řešení.

Úžasné afrodisiakum

Mizerná erekce pětapadesátiletého muže byla už dávno zralá na viagru. Muž místo toho nutil manželku, aby ho všemožně laskala. Znamenalo to pro ni hodinová trápení. Na její problémy nebral muž ohledy. Žena se však bála ozvat, protože ji potíže přechodu připravily o pořádný kus sebevědomí.

Mohli bychom tu vypočítávat další smutné příběhy a problémy klimakteria. "To ale nezmění nic na zjevném faktu: v přechodu je žena zranitelnější a citlivější," říká doktorka Jonášová. "Potřebuje víc než kdy jindy lásku, ohleduplnost a vnímavý přístup."

Kdo to pochopí, a přidá k tomu trochu šikovnosti i fantazie, může být překvapený, jak úžasné afrodisiakum objevil. A zvlášť se ženou, která dovede mít mužského pro radost. Dokáže si pak užít i příjemnou stránku klimakteria: není třeba mít strach z otěhotnění. Odborníci tvrdí, že některé z žen si díky tomu začnou vychutnávat sex tak, jako nikdy před tím.

Užitečná kniha

Spoustu zajímavých informací je možné najít v Knize knih o menopauze (nakladatelství Fortuna Print). Kolektiv odborníků v ní shrnul praktické rady nejen pokud jde o sex, ale také pokud jde o stravu, cvičení a vůbec životosprávu.

Reklama

Související články

I muži mají své klimakterium

O tom, že ženy v období přechodu a před ním mají fyzické i psychické problémy, se hovoří otevřeně. Podobné problémy však mají také muži. V jejich případě...

Názory na zvládnutí klimakteria se různí

Na návaly horka, na nespavost, na deprese a na další příznaky klimakteria je nejlepší hormonální substituční terapie (HST), říkají jedni. Nejlepší jsou...

Partner předčí hormony

Obecně přijímaný názor, že klimakterium je takříkajíc hrobařem sexuálního apetitu žen, protože v jejich organismu dochází k radikálním hormonálním změnám,...

Výběr článků

Načítám