Hlavní obsah

Láska navěky aneb něco málo o zásnubním prstenu

V tradici západního světa je snubní prstýnek, který nosí ženy na prsteníčku své levé ruky, signálem, že je žena zasnoubená - zadaná. Podle současného zvyku tento prsten daruje muž své nastávající při žádosti o její ruku. Tento šperk potom reprezentuje formální dohodu o budoucí svatbě.

Článek

Podoba, jakou by měl prsten mít, se v průběhu let často měnila. Nejtypičtějším symbolem však je jednoduchý kroužek, na kterém je usazen jeden výrazný diamant nebo jiný drahý kámen.

Tvrdí se, že diamanty jsou věčné, protože jsou téměř nezničitelné. Proto pokud muž daruje své nastávající ženě diamantový zásnubní prsten, vyjadřuje tak, že s ní chce být spojen navěky.

Diamant získal svůj jedinečný status jako dárek lásky v patnáctém století. V roce 1477 dal k zásnubám diamantový prsten arcivévoda Maxmilián Rakouský své nastávající Marii Burgundské. V té době byly diamanty považovány spíše za talismany s ochranným kouzlem, které mohou posílit lásku mezi manželem a jeho ženou. Dokonce podle pověsti byly kupidovy šípy zakončeny diamantovými hroty. Od doby Maxmiliána se královská tradice dávat diamantový zásnubní prsten začala pozvolna šířit mezi lidmi po celém světě. Avšak na svou největší slávu si musela ještě několik století počkat.

Když začaly diamanty být dávány jako zásnubní prsteny, nebylo zpracovávání surových diamantů ještě tak rozvinuté a lidé neuměli brousit kameny tak, aby dosáhli jejich nejkrásnějšího vzhledu. Proto se tradice dávání diamantového zásnubního prstenu více rozvinula až po roce 1870, kdy byly v Africe objeveny rozsáhlé diamantové doly a zároveň pokročily techniky na broušení tohoto nejtvrdšího minerálu tak, aby nejlépe vynikla jeho krása a jiskrnost.

Kolik stojí diamantový prsten

Největší část hodnoty zásnubního prstenu tvoří právý diamantový kámen. Jeho velikost resp. váha určuje, kolik nakonec bude celý šperk stát. V Americe se traduje, že by zásnubní prsten měl stát zhruba jeden až tři měsíční platy muže. Za těmito doporučeními je však třeba hledat především společnost De Beers a další klenotníky, kteří se snaží podpořit svůj průmysl. Žádné závazné pravidlo neexistuje, protože kupující se musí rozhodovat především podle své peněženky.

Jak uvádí Ing. Přemysl Synek, předseda společnosti Diamonds International Corporation - D.I.C. a.s., která vyrábí a prodává diamantové šperky v České republice, mohou si jejich zákazníci koupit diamantový prsten již od 10 tisíc korun. Samozřejmě se jedná o malý diamant vážící zhruba desetinu karátu, tedy kamínek o průměru 3 mm. Nejčastěji však podle slov Synka kupují zákazníci právě prsteny v hodnotě 10 až 30 tisíc Kč.

Pak se také dobře prodávají luxusnější kusy v cenách nad 100 000 Kč, které pořizují svým drahým polovičkám muži z vyšších vrstev. Synek vzpomíná na příběh jednoho ze svých oblíbených zákazníků: Byl to jeden český bankéř, který kupoval ke každým svým zásnubám své nastávající diamantový prsten. Bohužel neměl s výběrem partnerky šťastnou ruku, a tudíž těch zásnubních prstenů bylo v průběhu času více."

Jak nenaletět při koupi

Vzhledem k tomu, že při koupi diamantového zásnubního prstýnku se jedná o investici v řádech minimálně deseti tisíc a je to dar, který by měl vydržet na celý život, vyplatí se při koupi prstenu opatrnost. Levné diamantové šperky lze snadno sehnat u různých asijských obchodníků za ceny výrazně nižší než je v ČR a Evropě zvykem, ale diamanty v těchto špercích i provedení zlatnické práce je v naprosté většině případů nekvalitní, takže radost ze šperku vydrží jen krátce, než si žena o špatně zpracované zasazení kamene roztrhne slavnostní šaty nebo kámen dokonce ztratí.

Nejspolehlivější je proto kupovat prsten pouze u solidních obchodníků. Synek dodává: "Hodnotu diamantu určují čtyři základní parametry - váha kamene, provedení brusu, čistota kamene a barva. Tyto parametry laik těžko posoudí i pokud v ruce drží samotný broušený kámen, ve šperku je jejich rozpoznání ještě složitější. Proto například naše společnost dodává ke každému diamantovému šperku certifikát o pravosti diamantu a o jeho parametrech, který vystavila jedna ze světových organizací zabývající se oceňováním broušených diamantů."  V ČR je to například Česká gemologická laboratoř.

A co muži

Zásnubní prsten kupuje v naprosté většině případů muž. Protože ne všichni muži jsou však zběhlí ve výběru, nákupu a dávání šperků, existuje ve světě řada internetových stránek, které jim radí, jak prsten vybrat a jak jej darovat tak, aby bylo zasnoubení pro ženu nezapomenutelným zážitkem. Takové návody lze najít např. Na adrese www.adiamondisforever.com, www.diamonds.com nebo http://www.bridaltips.com/diamond.htm. V češtině lze rady ohledně nákupu a darování diamantového prstenu lze najít na www.dic.as.

Ve Spojených státech se nyní začíná rozšiřovat zvyk, kdy i žena kupuje zásnubní prsten pro svého budoucího manžela. Tento trend ovlivnila jednak emancipace žen, ale také módní vlna šperků s diamanty určenými pro muže.

Reklama

Související témata:

Související články

Nalezli největší tanzanit

Dosud vůbec největší tanzanit - téměř tříkilový modrý drahokam o velikosti cihly - byl objeven v dole na severu Tanzanie. Oznámila to ve čtvrtek těžební...

Když svatba - tak originální

V koňském sedle, v balonu, v hasičském autě, v zoologické zahradě nebo na louce se dávají oddávat moderní Češi. Stále více párů volí netradiční prostředí...

Výběr článků

Načítám