Hlavní obsah

Dobrůtky pro nejmenší, které zpříjemní nejen první školní den

Právo, Novinky, Eva Müllerová, das

Děti pro svůj zdravý vývoj energii potřebují a zvlášť pokud se jedná o náročný den, jako je například první školní den. Připravili jsme pro vás několik tipů na dobrůtky, které snadno vyrobíte a to třeba i za pomoci malých školáků.

Článek

Recepty se hodí na každý slavnostní stůl či bohatší svačinku. Zvládne je úplně každý a jejich příprava není časově náročná.

Mlsná sklenka - (4 porce)
4 kelímky (520 g) jahodovo-vanilkových MAXI Lipánků, 20 ks dětských piškotů, 21 ks (270 g) jahod, máta na ozdobu
Připravte si skleničky a na dno nalámejte piškoty. Jahody (nebo jiné ovoce) omyjte, odstraňte zelené části a jednu si schovejte na ozdobu. Ostatní jahody nakrájejte na kousky a následně v misce rozmačkejte vidličkou. Vzniklou kaši pak dejte na piškoty do skleniček. Zakončete Lipánkem a dejte do lednice vychladit. Před podáváním ozdobte kouskem jahody a mátovými lístečky.
Piškotovo-krémová pyramida (4 porce)
3 kelímky (390 g) vanilkových MAXI Lipánků, 20 ks (140 g) cukrářských piškotů, 80 g broskve, 20 g čokoládové polevy lístky máty na ozdobu
Lipánky dejte do misky a rozmíchejte. Cukrářské piškoty přelomte na polovinu. Každý kousek obalte krémem a postupně z nich na talířku vyskládejte pyramidu. Dolní řada čtyři kousky, druhá řada tři kousky, třetí řada dva a poslední řada jedna polovina obaleného piškotu. Dejte na chvíli do lednice. Před podáváním ozdobte kousky broskve a tekutou čokoládovou polevou.
Chladivý banánový koktejl (4 porce)
4 zralé banány, 100 g jahod, 200 ml vychlazené perlivé vody, 1 limetka, skořice
Ze 3 banánů, jahod a 100 ml vody umixujeme hustou směs a rozdělíme do sklenic (do půlky obsahu). Zbylý banán ušleháme se 100 ml vody a šťávou z limetky, doplníme poháry, posypeme skořicí a hned podáváme.
Oříškové pralinky
60 g dětských piškotů Opavia (půlka 120g balení), 100 g másla, 3 lžíce moučkového cukru, 1 lžíce kakaa, lískové ořechy (mandle), strouhaný kokos
Piškoty jemně nastrouháme, drť smícháme s máslem, cukrem i kakaem a zpracujeme na tužší těsto. Z něj pak lžičkou oddělujeme malé kousky, do každého dáme oříšek a vymodelujeme kuličku, již obalíme v kokosu.
Lehký ovocný salát (4 porce)
1 mandarinkový kompot, 175 g čerstvého sýra (nejlépe Philadelphia light), 350 g banánů, jablek a hroznového vína, 1 citrón, 8 lžic müsli
Z mandarinek scedíme šťávu, polovinu spojíme s čerstvým sýrem a vše napěníme elektrickým šlehačem. Banány, jablka i hrozny pokrájíme, stříkneme citrónovou šťávou a smícháme s měsíčky mandarinek. Na teflonové pánvi lehce nasucho orestujeme müsli a hned ochladíme. Ovocem i krémem střídavě naplníme čtyři poháry, ozdobíme opraženým müsli a podáváme.
Lesní smoothie (4 porce)
150 g mraženého lesního ovoce, 175 g čerstvého sýra, 400 ml mléka, 3 lžíce moučkového cukru
Všechny ingredience umixujeme a necháme vychladit.
Koktejlky
110 g dětských piškotů Opavia, 100 g másla, 80 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, ovoce
Z másla a cukru umícháme krém, do části lze přidat kakao, strouhanou čokoládu, kokosovou moučku, drcené ovoce či marmeládu. Zdobicím sáčkem navršíme na každý piškot kopeček krému a ozdobíme kouskem ovoce, čokolády a kokosu. Koktejlky dáme do chladničky, aby krém ztuhl a piškoty zvláčněly.
Piškotová zmrzlina s nugátem (4 porce)
Dětské piškoty, 100 g měkkého tvarohu, 150 ml smetany na šlehání, 50 g nugátového krému, 60 g moučkového cukru
Piškoty co nejjemněji rozdrtíme, nugátový krém dáme ztuhnout do chladničky a hrubě nastrouháme. Tvaroh rozmícháme s cukrem, ušlehanou smetanou a polovinou piškotové drti. Ve zbytku obalíme připravený nugát a spojíme s 4/5 tvarohového krému. Pak jej navršíme na kolečka piškotů, zbytkem ozdobíme a vše zmrazíme.
Piškotové tiramisu (6-8 porcí)
180 g dětských piškotů, 2 žloutky, 4 lžíce cukru moučka, špetka soli, 300 g lučiny (jemného tvarohu), čokoláda na strouhání, 1 dl mléka, půl lžičky instantní kávy
Žloutky s cukrem utřeme do pěny, přidáme sůl i lučinu a rozmícháme. Piškoty krátce ponoříme do mléka s instantní kávou a vyskládáme je na prkénko. Naneseme na ně část krému, pokryjeme zbytkem namočených piškotů a vše uzavřeme vrstvou krému, který uhladíme nožem a posypeme strouhanou čokoládou. Tiramisu uložíme na 6 hodin do chladničky a před podáváním zarovnáme okraje nožem.
Princeznin dort
2 balíčky dlouhých piškotů Manner, 500 g jahod, 2 šlehačky po 150 g, 4 plátky želatiny, citrónová kůra
Dno dortové formy vyložíme dlouhými piškoty. Další rozpůlíme a obložíme její stěny. Otvor vyplníme krémem ušlehaným z jahod, smetany, namočené želatiny a jemně strouhané citrónové kůry. Dort dáme na pár hodin do chladu, ozdobíme kousky jahod a hned podáváme.
Haribo bowle
1 sáček zlatých a 1 sáček barevných medvídků Haribo, 2 l jablečné šťávy, 1 l minerálky
Všechny zlaté medvídky zalijeme jablečnou šťávou a necháme v pokojové teplotě rozležet 6-8 hodin. Pak je scedíme sítkem a přilijeme minerálku. Na závěr vsypeme do bowle barevné medvídky a nápoj vychladíme.

Recepty i foto archiv společností Madeta, Opavia, Chiquita, Haribo, Alimpex food a Manner.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak ugrilovat steak bez karcinogenů

Grilování je módní a získává si stále víc příznivců. Neodmyslitelně už patří k době dovolených a prázdnin. Grilujeme na zahradách, u vody a vůně masa se šíří...

Výběr článků

Načítám