Recepty se hodí na každý slavnostní stůl či bohatší svačinku. Zvládne je úplně každý a jejich příprava není časově náročná.

Mlsná sklenka - (4 porce)

4 kelímky (520 g) jahodovo-vanilkových MAXI Lipánků, 20 ks dětských piškotů, 21 ks (270 g) jahod, máta na ozdobu

Připravte si skleničky a na dno nalámejte piškoty. Jahody (nebo jiné ovoce) omyjte, odstraňte zelené části a jednu si schovejte na ozdobu. Ostatní jahody nakrájejte na kousky a následně v misce rozmačkejte vidličkou. Vzniklou kaši pak dejte na piškoty do skleniček. Zakončete Lipánkem a dejte do lednice vychladit. Před podáváním ozdobte kouskem jahody a mátovými lístečky.

 

Piškotovo-krémová pyramida (4 porce)

3 kelímky (390 g) vanilkových MAXI Lipánků, 20 ks (140 g) cukrářských piškotů, 80 g broskve, 20 g čokoládové polevy lístky máty na ozdobu

Lipánky dejte do misky a rozmíchejte. Cukrářské piškoty přelomte na polovinu. Každý kousek obalte krémem a postupně z nich na talířku vyskládejte pyramidu. Dolní řada čtyři kousky, druhá řada tři kousky, třetí řada dva a poslední řada jedna polovina obaleného piškotu. Dejte na chvíli do lednice. Před podáváním ozdobte kousky broskve a tekutou čokoládovou polevou.

Chladivý banánový koktejl (4 porce)

4 zralé banány, 100 g jahod, 200 ml vychlazené perlivé vody, 1 limetka, skořice

Ze 3 banánů, jahod a 100 ml vody umixujeme hustou směs a rozdělíme do sklenic (do půlky obsahu). Zbylý banán ušleháme se 100 ml vody a šťávou z limetky, doplníme poháry, posypeme skořicí a hned podáváme.

Oříškové pralinky

60 g dětských piškotů Opavia (půlka 120g balení), 100 g másla, 3 lžíce moučkového cukru, 1 lžíce kakaa, lískové ořechy (mandle), strouhaný kokos

Piškoty jemně nastrouháme, drť smícháme s máslem, cukrem i kakaem a zpracujeme na tužší těsto. Z něj pak lžičkou oddělujeme malé kousky, do každého dáme oříšek a vymodelujeme kuličku, již obalíme v kokosu.

Lehký ovocný salát (4 porce)

1 mandarinkový kompot, 175 g čerstvého sýra (nejlépe Philadelphia light), 350 g banánů, jablek a hroznového vína, 1 citrón, 8 lžic müsli

Z mandarinek scedíme šťávu, polovinu spojíme s čerstvým sýrem a vše napěníme elektrickým šlehačem. Banány, jablka i hrozny pokrájíme, stříkneme citrónovou šťávou a smícháme s měsíčky mandarinek. Na teflonové pánvi lehce nasucho orestujeme müsli a hned ochladíme. Ovocem i krémem střídavě naplníme čtyři poháry, ozdobíme opraženým müsli a podáváme.


Lesní smoothie (4 porce)

150 g mraženého lesního ovoce, 175 g čerstvého sýra, 400 ml mléka, 3 lžíce moučkového cukru

Všechny ingredience umixujeme a necháme vychladit.

Koktejlky

110 g dětských piškotů Opavia, 100 g másla, 80 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, ovoce

Z másla a cukru umícháme krém, do části lze přidat kakao, strouhanou čokoládu, kokosovou moučku, drcené ovoce či marmeládu. Zdobicím sáčkem navršíme na každý piškot kopeček krému a ozdobíme kouskem ovoce, čokolády a kokosu. Koktejlky dáme do chladničky, aby krém ztuhl a piškoty zvláčněly.


Piškotová zmrzlina s nugátem (4 porce)

Dětské piškoty, 100 g měkkého tvarohu, 150 ml smetany na šlehání, 50 g nugátového krému, 60 g moučkového cukru

Piškoty co nejjemněji rozdrtíme, nugátový krém dáme ztuhnout do chladničky a hrubě nastrouháme. Tvaroh rozmícháme s cukrem, ušlehanou smetanou a polovinou piškotové drti. Ve zbytku obalíme připravený nugát a spojíme s 4/5 tvarohového krému. Pak jej navršíme na kolečka piškotů, zbytkem ozdobíme a vše zmrazíme.

Piškotové tiramisu (6-8 porcí)

180 g dětských piškotů, 2 žloutky, 4 lžíce cukru moučka, špetka soli, 300 g lučiny (jemného tvarohu), čokoláda na strouhání, 1 dl mléka, půl lžičky instantní kávy

Žloutky s cukrem utřeme do pěny, přidáme sůl i lučinu a rozmícháme. Piškoty krátce ponoříme do mléka s instantní kávou a vyskládáme je na prkénko. Naneseme na ně část krému, pokryjeme zbytkem namočených piškotů a vše uzavřeme vrstvou krému, který uhladíme nožem a posypeme strouhanou čokoládou. Tiramisu uložíme na 6 hodin do chladničky a před podáváním zarovnáme okraje nožem.

Princeznin dort

2 balíčky dlouhých piškotů Manner, 500 g jahod, 2 šlehačky po 150 g, 4 plátky želatiny, citrónová kůra

Dno dortové formy vyložíme dlouhými piškoty. Další rozpůlíme a obložíme její stěny. Otvor vyplníme krémem ušlehaným z jahod, smetany, namočené želatiny a jemně strouhané citrónové kůry. Dort dáme na pár hodin do chladu, ozdobíme kousky jahod a hned podáváme.

Haribo bowle

1 sáček zlatých a 1 sáček barevných medvídků Haribo, 2 l jablečné šťávy, 1 l minerálky

Všechny zlaté medvídky zalijeme jablečnou šťávou a necháme v pokojové teplotě rozležet 6-8 hodin. Pak je scedíme sítkem a přilijeme minerálku. Na závěr vsypeme do bowle barevné medvídky a nápoj vychladíme.

Recepty i foto archiv společností Madeta, Opavia, Chiquita, Haribo, Alimpex food a Manner.