Článek
Recepty se hodí na každý slavnostní stůl či bohatší svačinku. Zvládne je úplně každý a jejich příprava není časově náročná.
Mlsná sklenka - (4 porce) | |
---|---|
4 kelímky (520 g) jahodovo-vanilkových MAXI Lipánků, 20 ks dětských piškotů, 21 ks (270 g) jahod, máta na ozdobu | |
Připravte si skleničky a na dno nalámejte piškoty. Jahody (nebo jiné ovoce) omyjte, odstraňte zelené části a jednu si schovejte na ozdobu. Ostatní jahody nakrájejte na kousky a následně v misce rozmačkejte vidličkou. Vzniklou kaši pak dejte na piškoty do skleniček. Zakončete Lipánkem a dejte do lednice vychladit. Před podáváním ozdobte kouskem jahody a mátovými lístečky. |
Piškotovo-krémová pyramida (4 porce) | |
---|---|
3 kelímky (390 g) vanilkových MAXI Lipánků, 20 ks (140 g) cukrářských piškotů, 80 g broskve, 20 g čokoládové polevy lístky máty na ozdobu | |
Lipánky dejte do misky a rozmíchejte. Cukrářské piškoty přelomte na polovinu. Každý kousek obalte krémem a postupně z nich na talířku vyskládejte pyramidu. Dolní řada čtyři kousky, druhá řada tři kousky, třetí řada dva a poslední řada jedna polovina obaleného piškotu. Dejte na chvíli do lednice. Před podáváním ozdobte kousky broskve a tekutou čokoládovou polevou. |
Chladivý banánový koktejl (4 porce) | |
---|---|
4 zralé banány, 100 g jahod, 200 ml vychlazené perlivé vody, 1 limetka, skořice | |
Ze 3 banánů, jahod a 100 ml vody umixujeme hustou směs a rozdělíme do sklenic (do půlky obsahu). Zbylý banán ušleháme se 100 ml vody a šťávou z limetky, doplníme poháry, posypeme skořicí a hned podáváme. |
Oříškové pralinky | |
---|---|
60 g dětských piškotů Opavia (půlka 120g balení), 100 g másla, 3 lžíce moučkového cukru, 1 lžíce kakaa, lískové ořechy (mandle), strouhaný kokos | |
Piškoty jemně nastrouháme, drť smícháme s máslem, cukrem i kakaem a zpracujeme na tužší těsto. Z něj pak lžičkou oddělujeme malé kousky, do každého dáme oříšek a vymodelujeme kuličku, již obalíme v kokosu. |
Lehký ovocný salát (4 porce) | |
---|---|
1 mandarinkový kompot, 175 g čerstvého sýra (nejlépe Philadelphia light), 350 g banánů, jablek a hroznového vína, 1 citrón, 8 lžic müsli | |
Z mandarinek scedíme šťávu, polovinu spojíme s čerstvým sýrem a vše napěníme elektrickým šlehačem. Banány, jablka i hrozny pokrájíme, stříkneme citrónovou šťávou a smícháme s měsíčky mandarinek. Na teflonové pánvi lehce nasucho orestujeme müsli a hned ochladíme. Ovocem i krémem střídavě naplníme čtyři poháry, ozdobíme opraženým müsli a podáváme. |
Lesní smoothie (4 porce) | |
---|---|
150 g mraženého lesního ovoce, 175 g čerstvého sýra, 400 ml mléka, 3 lžíce moučkového cukru | |
Všechny ingredience umixujeme a necháme vychladit. |
Koktejlky | |
---|---|
110 g dětských piškotů Opavia, 100 g másla, 80 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, ovoce | |
Z másla a cukru umícháme krém, do části lze přidat kakao, strouhanou čokoládu, kokosovou moučku, drcené ovoce či marmeládu. Zdobicím sáčkem navršíme na každý piškot kopeček krému a ozdobíme kouskem ovoce, čokolády a kokosu. Koktejlky dáme do chladničky, aby krém ztuhl a piškoty zvláčněly. |
Piškotová zmrzlina s nugátem (4 porce) | |
---|---|
Dětské piškoty, 100 g měkkého tvarohu, 150 ml smetany na šlehání, 50 g nugátového krému, 60 g moučkového cukru | |
Piškoty co nejjemněji rozdrtíme, nugátový krém dáme ztuhnout do chladničky a hrubě nastrouháme. Tvaroh rozmícháme s cukrem, ušlehanou smetanou a polovinou piškotové drti. Ve zbytku obalíme připravený nugát a spojíme s 4/5 tvarohového krému. Pak jej navršíme na kolečka piškotů, zbytkem ozdobíme a vše zmrazíme. |
Piškotové tiramisu (6-8 porcí) | |
---|---|
180 g dětských piškotů, 2 žloutky, 4 lžíce cukru moučka, špetka soli, 300 g lučiny (jemného tvarohu), čokoláda na strouhání, 1 dl mléka, půl lžičky instantní kávy | |
Žloutky s cukrem utřeme do pěny, přidáme sůl i lučinu a rozmícháme. Piškoty krátce ponoříme do mléka s instantní kávou a vyskládáme je na prkénko. Naneseme na ně část krému, pokryjeme zbytkem namočených piškotů a vše uzavřeme vrstvou krému, který uhladíme nožem a posypeme strouhanou čokoládou. Tiramisu uložíme na 6 hodin do chladničky a před podáváním zarovnáme okraje nožem. |
Princeznin dort | |
---|---|
2 balíčky dlouhých piškotů Manner, 500 g jahod, 2 šlehačky po 150 g, 4 plátky želatiny, citrónová kůra | |
Dno dortové formy vyložíme dlouhými piškoty. Další rozpůlíme a obložíme její stěny. Otvor vyplníme krémem ušlehaným z jahod, smetany, namočené želatiny a jemně strouhané citrónové kůry. Dort dáme na pár hodin do chladu, ozdobíme kousky jahod a hned podáváme. |
Haribo bowle | |
---|---|
1 sáček zlatých a 1 sáček barevných medvídků Haribo, 2 l jablečné šťávy, 1 l minerálky | |
Všechny zlaté medvídky zalijeme jablečnou šťávou a necháme v pokojové teplotě rozležet 6-8 hodin. Pak je scedíme sítkem a přilijeme minerálku. Na závěr vsypeme do bowle barevné medvídky a nápoj vychladíme. |
Recepty i foto archiv společností Madeta, Opavia, Chiquita, Haribo, Alimpex food a Manner.