V balkánské kuchyni se totiž skutečně odráží jak bohatá historie tamních národů, v níž se setkává dědictví osmanské říše s vlivy křesťanství, islámu a pravoslaví, tak i obrovská geografická různorodost.

Co v ní vede? Určitě najdete různé masové pokrmy, celou škálu zeleninových jídel, ale i opravdu sladké dezerty. Na své si přijdou obdivovatelé koření – to obyvatelé jihovýchodní Evropy používají s mírou, vyváženě a velmi sofistikovaně.

Jste-li pozvaní na oběd nebo večeři, můžete si být jisti, že menu bude bohaté a jako doklad pohostinnosti bude obsahovat vše, co má: od předkrmu a polévky, přes hlavní jídlo, jemuž spolu se zeleninou vévodí ryba nebo maso, až po dezert podávaný se silnou kávou.

Stolování je pro obyvatele Balkánu radost – udělejte si ji i vy prostřednictvím dnešního receptu!

 

Ingredience (pro 4 osoby):
3 střední cukiny
1-2 stroužky rozmačkaného česneku
šťáva z půlky citronu
3 lžíce olivového oleje
1/2 lžičky římského kmínu
sůl
špetka chilli
100 g sýru feta
zelené a černé olivy

Příloha: 1 balení McCain 1-2-3 Hranolky Vlnky

 

Příprava:
Cukiny očistíme, nakrájíme na vetší kusy a uvaříme doměkka ve vodě, nebo ještě lépe v páře. Slijeme vodu a cukiny rozmačkáme vidličkou na kaši. Přidáme česnek, citrónovou šťávu, římský kmín, sůl, chilli a dobře promícháme.
Dáme do misky a posypeme sýrem feta a olivami.

 

Rychlostí přípravy a zároveň dobrou chutí se k cukinovému pyré hodí McCain 1-2-3 Hranolky Vlnky. Zdaleka totiž nepotvrdí tradiční obavy, které při konzumaci hranolek máme – tedy přepálený tuk, hodně soli, žádné vitamíny. V těchto hranolkách totiž nejsou žádné konzervační látky, ale naopak rostlinný olej s nenasycenými mastnými kyselinami, které zdraví prospívají. I doba jejich přípravy je příjemná: trvá totiž pouhých 15 minut. Jen je třeba pamatovat na to, že vlnkovité hranolky se připravují v troubě bez přidaného oleje, nikoli na pánvi.