Hlavní obsah

Balkánské cukinové pyré

Novinky, Jitka Zavadilová

Komerční článek - Klasik by řekl, že balkánská kuchyně je velmi rozmanitá a přitom chuťově vyvážená. A těžko bychom mu jeho slova vyvraceli.

Článek

V balkánské kuchyni se totiž skutečně odráží jak bohatá historie tamních národů, v níž se setkává dědictví osmanské říše s vlivy křesťanství, islámu a pravoslaví, tak i obrovská geografická různorodost.

Co v ní vede? Určitě najdete různé masové pokrmy, celou škálu zeleninových jídel, ale i opravdu sladké dezerty. Na své si přijdou obdivovatelé koření – to obyvatelé jihovýchodní Evropy používají s mírou, vyváženě a velmi sofistikovaně.

Jste-li pozvaní na oběd nebo večeři, můžete si být jisti, že menu bude bohaté a jako doklad pohostinnosti bude obsahovat vše, co má: od předkrmu a polévky, přes hlavní jídlo, jemuž spolu se zeleninou vévodí ryba nebo maso, až po dezert podávaný se silnou kávou.

Stolování je pro obyvatele Balkánu radost – udělejte si ji i vy prostřednictvím dnešního receptu!

Ingredience (pro 4 osoby):

Ingredience (pro 4 osoby):3 střední cukiny

Ingredience (pro 4 osoby):3 střední cukiny1-2 stroužky rozmačkaného česneku

Ingredience (pro 4 osoby):3 střední cukiny1-2 stroužky rozmačkaného česnekušťáva z půlky citronu

Ingredience (pro 4 osoby):3 střední cukiny1-2 stroužky rozmačkaného česnekušťáva z půlky citronu3 lžíce olivového oleje

Ingredience (pro 4 osoby):3 střední cukiny1-2 stroužky rozmačkaného česnekušťáva z půlky citronu3 lžíce olivového oleje1/2 lžičky římského kmínu

Ingredience (pro 4 osoby):3 střední cukiny1-2 stroužky rozmačkaného česnekušťáva z půlky citronu3 lžíce olivového oleje1/2 lžičky římského kmínusůl

Ingredience (pro 4 osoby):3 střední cukiny1-2 stroužky rozmačkaného česnekušťáva z půlky citronu3 lžíce olivového oleje1/2 lžičky římského kmínusůlšpetka chilli

Ingredience (pro 4 osoby):3 střední cukiny1-2 stroužky rozmačkaného česnekušťáva z půlky citronu3 lžíce olivového oleje1/2 lžičky římského kmínusůlšpetka chilli 100 g sýru feta

zelené a černé olivy

Příloha: 1 balení McCain 1-2-3 Hranolky Vlnky

Příprava:

Příprava:Cukiny očistíme, nakrájíme na vetší kusy a uvaříme doměkka ve vodě, nebo ještě lépe v páře. Slijeme vodu a cukiny rozmačkáme vidličkou na kaši. Přidáme česnek, citrónovou šťávu, římský kmín, sůl, chilli a dobře promícháme.

Dáme do misky a posypeme sýrem feta a olivami.

Rychlostí přípravy a zároveň dobrou chutí se k cukinovému pyré hodí McCain 1-2-3 Hranolky Vlnky. Zdaleka totiž nepotvrdí tradiční obavy, které při konzumaci hranolek máme – tedy přepálený tuk, hodně soli, žádné vitamíny. V těchto hranolkách totiž nejsou žádné konzervační látky, ale naopak rostlinný olej s nenasycenými mastnými kyselinami, které zdraví prospívají. I doba jejich přípravy je příjemná: trvá totiž pouhých 15 minut. Jen je třeba pamatovat na to, že vlnkovité hranolky se připravují v troubě bez přidaného oleje, nikoli na pánvi.

Výběr článků

Načítám