Hlavní obsah

Olivy – mějte je rádi

Novinky, Jitka Zavadilová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O olivách se říká, že než člověku zachutnají, musí jich sníst sto, pak jim teprve přijde na chuť. Pokud už jste se stihli onou stovkou projíst a bez oliv si nedokážete svůj jídelníček představit, možná vás zajímá, co je na olivách cenného a zajímavého, nebo obojí.

Článek

Ačkoli si jej dnes spojujeme spíše se zeměmi okolo Středozemního moře, má olivovník své kořeny – obrazně řečeno – v Asii. Dnes je Středozemí domovem asi 90 % olivových stromů na světě; většina oliv, které urodí, je určena k výrobě oleje, sní se jich jen necelých 10 % z celé sklizně. Více než dvě třetiny všech oliv, které neputují do oleje, zůstává na stolech jižních národů – v jejich konzumaci vedou Španělé, v závěsu za nimi následují Italové, Řekové a Tunisané.

Olivy jsou nejen součástí různých pokrmů, ale i základem kvalitního oleje, bez něhož si zejména Jihoevropané nedokáží představit snad žádné jídlo – vzpomeňte si třeba na výraz jejich tváře, když si do panenského olivového oleje namáčejí chleba! Ani pro obyvatele střední a východní Evropy, kde olivovník nezdomácněl, už však olivy a olivový olej nejsou novinkou nebo snad pouhou dekorací salátu, masa nebo pizzy. I my už olivy rozlišujeme podle barvy a velikosti, znalci i podle chuti a struktury; a dokonce tu a tam máme šanci koupit je na váhu ve specializovaných obchodem nebo i v supermarketech.  

Nikoho asi nepřekvapí, že olivy jsou zdravé: podle různých výzkumů mají údajně pozitivní vliv na lidský organismus a detoxikační účinky, ale jsou také pomocníky v boji s civilizačními a srdečními chorobami. V neposlední řadě sehrávají velkou roli v boji proti stárnutí. Jsou tedy nejen dobré – pokud vám zachutnají – ale i prospěšné zdraví. Také z toho důvodu jsou mj. součástí mnoha kosmetických výrobků. 

Zelené olivy se sklízejí na podzim, černé olivy – které jsou jen zralou verzí oliv zelených – jsou sklízeny koncem roku. V mezičase lze olivy „zachytit“ i v jiných barvách, nejčastěji v odstínech vínové a fialové. Zelené olivy jsou obvykle tvrdé a s nízkým obsahem oleje, zatímco zralé černé olivy jsou měkčí a oleje obsahují okolo 25 %. Olivy se obvykle sbírají ručně, aby se neponičily, v některých oblastech používají sběrači náčiní podobné hrábím a olivy sklepávají do hustých sítí.

K jakým jídlům se hodí a v jakých se vyjímají? V první řadě mají své místo v salátech. Třeba zelené olivy v kombinaci s rajčaty, bazalkou, balkánským sýrem a olivovým olejem nemohou být zklamáním. Trochu jiným salátem, který lze podávat teplý i studený, je kombinace uvařených brambor nakrájených na kostičky, cibule zpěněné na olivovém oleji, soli, mleté papriky a pepře s kysanou smetanou a černými olivami nakrájenými na kolečka. Olivy jsou oblíbené i jako součást tapas – v kombinaci se sýrem, nebo přímo jako součást chleba. Patří i na pizzu, do těstovin nebo k masu – černé olivy dodají zajímavý nádech například kuřecím plátkům na smetaně, ale i do pomazánek a nádivek.

Výběr článků

Načítám