Hlavní obsah

Za exotikou v kuchyni? Do Karibiku

Novinky, Jitka Zavadilová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaké asociace vyvolává karibská kuchyně? Jednoznačně všechny představitelné i méně obvyklé plody moře, ryby, neznámé druhy zeleniny či barevné koření. Opomenout nelze ani šťavnaté ovoce, které je základem čerstvých džusů, a samozřejmě různé rumy a pálenky.

Článek

Stejně jako v mnoha jiných národních nebo regionálních kuchyních je i jídlo, na němž si lze pochutnat v Karibiku, fúzí mnoha vlivů. Stejně jako v tamější kultuře i v kulinářském umění najdete to nejlepší z kuchyně africké, španělské, indické, francouzské, nizozemské, stejně jako inspiraci od amerických Indiánů. Tohle skvělé dědictví obyvatelé karibských ostrovů neponechali náhodě a naopak jej využili, aby vytvořili opravdu bohatou kulinářskou tradici plnou různých stylů. Stačí vzít v úvahu, kolik ostrovů se v tomto regionu nachází: Kajmanské ostrovy, Barbados, Aruba, Antigua, Kuba, Jamajka, Portoriko, Guadeloupe, Trinidad a Tobago a mnohé další! Není tedy vůbec divu, že na každém z nich vás dokáží překvapit.

Velkou oblibu si získalo curry – třeba na ostrovech Trinidad a Tobago vám nabídnou curry s kuřetem, kozím masem nebo krevetami; ačkoli jeho původ má kořeny v Indii, doslova národním jídlem je curry ve Velké Británii, kde je synonymem pro celou škálu kořeněných jídel. Ta existují ve variacích pákistánské, bangladéšské, indonéské či thajské. A – nikoli nově – i karibské. Omáčky různých chutí, ostrosti a ingrediencí jsou oblíbené zejména v kombinaci s rýží a fazolemi. Národním jídlem ostrova Montserrat je rajčatová omáčka s kozím masem, jejíž součásti jsou také exotický chlebovník, zelená papája a noky. V anglicky mluvících částech Karibiku je populární pelau – jídlo, které je mixem kuřecího a hovězího masa, ryby a zeleniny s rýží a luštěninou podobnou našemu hrachu. Rýže je skutečně základem mnoha pokrmů – kořeněná, smíchaná s luštěninami nebo jinak ochucená – třeba kokosovým mlékem.  

Jiným typickým pokrmem je hodně kořeněné callaloo, které je svou konzistencí podobné polévce. Obvykle obsahuje hodně listové zeleniny, někdy krabí maso a sladké brambory, ale hlavně okru, nebo-li ibišek jedlý. Jí se jeho plody – tobolky, které se sklízejí mladé a brzy po odkvětu. Okra je oblíbená i v indické a turecké kuchyni, kde se – podobně jako v karibské oblasti – dusí jako příloha k masu, přidává do polévek nebo zapéká se sýrem, a je možné ji i konzervovat v různých nálevech.

Na španělsky mluvících ostrovech dávají v kuchyni přednost jiným chutím koření – na Portoriku nebo Kubě se tak spíše než nové koření používají citrusy a česnek, velmi používané a v kuchyni ceněné jsou také skořice a muškátový oříšek. Nikoho asi nepřekvapí, že karibské ostrovy ve svých kuchyních spoléhají na ryby a jiné plody moře – každý z ostrovů ale má svůj jediný nejoblíbenější! Může to být třeba humr, letoun – ryba populární na Barbadosu, nebo krabi na Trinidadu a Tobago. Naopak na Kubě patří mezi stálice tamní kuchyně kuřecí, vepřové a hovězí maso, rajčata, rýže, fazole, vejce a rýže; vedle česneku je populární ještě cibule. Ryby v této kuchyni samozřejmě rovněž nechybí.  

Zvláštní kapitolou jídelníčku v tomto regionu je ovoce. Najdete plody známé i neznámé, ovšem jednoznačně čerstvé a voňavé! Za všechny druhy zmiňme alespoň mango, meloun, sapodilu, papáju, karambolu, ananas, láhevník nebo různé druhy kosových ořechů. A ještě jedna zajímavost na závěr – snad každý ostrov v Karibiku má svůj typický nápoj – rum, speciální míchaný drink s alkoholem nebo bez, pivo nebo čerstvý džus, stačí si vybrat… A je skutečně z čeho. Vězte ale, že některý z koktejlů na bázi rumu byste v těchto končinách vynechat určitě neměli.

Výběr článků

Načítám