Hlavní obsah

Ženy mají zakódovanou slabost pro červenou a růžovou

Novinky, Famous
LONDÝN

Ženy milují červenou a růžovou barvu a nemůžou s tím vůbec nic dělat. S tímto závěrem přišel tým britských a čínských vědců, kteří tři roky zkoumali oblibu barev u obou pohlaví. Slabost pro tyto dva odstíny mají ženy zakódovanou v mozku. Podle odborníků jde zřejmě o evoluční návrat do minulosti.

Článek

"Až do doby jeskynních lidí, kdy byly rozděleny role na muže lovce zvěře a ženy česačky ovoce. Červená a jí podobné odstíny pro ženy tehdy znamenala úspěch, protože to byla barva zralého ovoce, které mohly sklidit," míní profesorka Anya Hurlbertová, autorka studie.

Tým specialistů z Newcastle University prováděl testy na dvě stě dvaceti studentech, kterým ukazoval různobarevné čínské předměty. Čínské proto, aby výběr nejoblíbenější barvy nebyl ovlivněn barvami známých symbolů západní kultury. "V Číně není známá slabost žen pro červenou a růžovou barvu, ale výsledky studií jsou shodné pro evropské i čínské ženy. Došli k závěru, že rozdíly ve výběru barev jsou dány biologicky," pokračuje expert na vnímání barev, doktor Jaču Ling z Číny.

Studenti při testech seděli u počítače a pohybovali myší po barevném spektru, čímž určovali své preference určitých barev. Zatímco ženy jasně tíhnou k červené a jejím odstínům, všeobecně je nejoblíbenější barvou modrá. "Obliba modré je dána tím, že máme rádi modrou oblohu, která znamená dobré počasí. Jasně modrá také signalizuje dobrou a čistou vodu," dodává profesorka Hurlbertová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám