Hlavní obsah

Ženy často vynechávají snídani, po ránu se raději věnují svému vzhledu

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až čtvrtina žen vynechává několikrát týdně snídani, která je pro lidský organismus velmi důležitá. 29 procent z nich také přiznává, že snídaně nemá tak vysokou prioritu, jako starost o svůj zevnějšek.

Foto: Profimedia.cz

Ženy často dávají přednost svému vzhledu před snídaní.

Článek

Bohužel výzkum ukázal, že jedna žena ze šesti nejí snídani, protože drží dietu a domnívá se, že jí odepření prvního jídla dne pomůže v souboji s nadbytečnými kily. Dalším znepokojujícím faktem zůstává, že neuvěřitelných 12 % dotázaných dam přiznává, že nesnídají vůbec. Bohužel ne z důvodu držení diet, ale že jim po ránu zkrátka nechutná. Takový argument je ale nesmyslný.

Nejdůležitější jídlo dne

Snídaně je nejdůležitějším jídlem dne, protože aktivuje náš metabolismus. Pokud nesnídáme, tak se metabolismus zpomaluje, ubývá nám svalová hmota a tělo se dostává do šetřícího režimu. Tím pádem si začíná tvořit tukové zásoby.

„Lidé, kteří nesnídají, mají tedy tendence více přibírat a jako bonus si mohou uhnat i nějakou tu civilizační chorobu. Když přirovnám metabolismus k ohýnku, tak ráno je ten nejdůležitější moment. Pokud ohýnek dobře roztopím, tak v poledne krásně plápolá a hoří. Tím pádem lépe zpracuje i nějaký ten náročnější kousek např. v podobě nezdravého oběda,” říká odborník na krabičkovou dietu Miroslav Hoza.

Nový výzkum značky Farmhouse Breakfast Week ukázal, že osobní hygiena a starost o svůj vzhled, společně s obavami o svou váhu, jsou nejčastějšími důvody, proč ženy odmítají snídani. Jako hlavní z nich ale uvádějí, že většinou dopoledne ani hlad nemají. Také uvádí, že místo snídaně dohánějí několik málo minut spánku, které si po ránu dopřeje nejeden člověk.

Dvě z pěti žen, které ranní pochoutky vynechávají, přiznávají, že jim pak v dopoledních hodinách kvůli tomu není fyzicky dobře. Devětadvacet procent se cítí malátně a ospale, také se potýkají s nedostatkem energie, kterou by jim vydatná snídaně v opačném případě poskytla. Pro patnáct procent dotázaných je problém se bez snídaně vůbec nějak soustředit.

Proč jde snídaně stranou

Priority, které se většinou stavějí před hlavní jídlo, jsou styling vlasů, ranní sprcha či koupel, a také výběr vhodného oblečení na celý den. Právě tyto činnosti zaberou dámské populaci tolik času, že pak na jídlo nemá ani pomyšlení.

Naopak dotázaní muži mají snídani jako jednu z hlavních denních priorit. Výzkum byl proveden mezi dvěma tisíci lidmi, napsal deník dailymail.co.uk.

„Ano, rána jsou a vždycky mohou být hektická, nicméně neexistuje žádná omluva, proč by se kvůli tomu měla vynechávat snídaně. Lidé se pak cítí unavení a daleko dříve bývají hladoví,” říká nutriční terapeutka a dietoložka Azmina Govindjiová.

Reklama

Související témata:

Související články

Zdravá snídaně je věda

Tvrzení, že snídaně je nejdůležitějším jídlem dne, jistě slyšeli všichni. Někteří to přecházejí bez povšimnutí, jiní se tím naopak řídí a poctivě každý den...

Výběr článků

Načítám