Hlavní obsah

Ze syna imigrantů návrhářem hvězd. Ralph Lauren slaví 80 let

Novinky, Linda Humlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí 14. října oslavil světoznámý návrhář Ralph Lauren osmdesát let. Syn aškenázských židovských imigrantů z Běloruska proslul díky návrhům prudce elegantních rób, ale i praktických polo triček. Dokázal, že za návrhářem nemusí stát majetek či škola, ale spíše talent a tvrdá píle. Jaký je příběh kultovní značky, která má ve znaku hráče póla?

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Módní návrhář Ralph Lauren na záběrech z let 1995 - 2016Video: Ralph Lauren, Reuters

 
Článek

Ralph Lifshitz se narodil v roce 1939 v newyorském Bronxu. Vystudoval střední školu obchodu. Ještě jako náctiletý se potýkal ve škole s šikanou kvůli svému jménu, které v sobě obsahovalo anglické slovíčko shit (výkal). Rozhodl se proto vzdát se svého rodného příjmení, které odkazovalo ke kořenům, a přejmenoval se na americky znějícího Ralpha Laurena.

Po škole jeho kroky mířily do armády, kde se ale ohřál jen chvíli. Po návratu do New Yorku začal pracovat jako úředník ve společnosti Brooks Brothers. V té době se poprvé zúčastnil zápasu póla.

Foto: Profimedia.cz

Ralph Lauren se svou ženou Ricky Anne v roce 1986.

Svět vysoké společnosti ho doslova očaroval. „Všude bylo stříbro, kůže, vysoké blondýnky s velkými klobouky a společnost, o které jsme nic nevěděli,“ vzpomíná pro Business Insider Laurenův přítel Warren Helstein, který ho k pólu přivedl. Tato událost Laurena poznamenala natolik, že se rozhodl založit si vlastní módní značku, které byla tímto sportem inspirovaná. Ostatně dnes již notoricky známý hráč póla se stal i logem pro jeho tehdy začínající firmu.

Foto: Profimedia.cz

Zleva herečka Jessica Albová, návrhář Ralph Lauren se ženou Ricky Anne.

Odrazovým můstkem do světa módy se pro návrháře stal rok 1967. V tomto zlomovém roce se rozhodl odmítnout klasickou úzkou kravatu a navrhuje kravaty s výraznými a pestrými potisky a vzory. Ty se okamžitě staly hitem.

O dva roky později se stává prvním návrhářem, který otvírá butik pro muže v obchodním domě Bloomingdale´s v New Yorku. Od tohoto bodu už návrhářova značka i jmění jenom rostou.

V jeho tvorbě se odráží historie i současnost Spojených států amerických. Jeho kolekce jsou často inspirovány Divokým západem, indiány, obdobím hospodářské krize, ale také érou zlatého Hollywoodu a atmosférou univerzit tzv. Břečťanové ligy (sportovního sdružení osmi elitních soukromých univerzit na severovýchodě USA).

Foto: Profimedia.cz

Přehlídka aktuální kolekce značky Ralph Lauren

Dnes patří Ralph Lauren k nejznámějším návrhářům světa. Kromě dostupných kolekcí, které tvoří pod značkou Polo Ralph Lauren, navrhuje i luxusní róby pod vlastním jménem, které se často objevují na rudém koberci. Vedle módy se věnuje i výrobě parfémů a interiérovému designu.

Je velkým milovníkem aut a může se také pochlubit jednou z nejcennějších sbírek automobilů na světě.

„Ostatní sbírají umění, ale pro mě vzácná a precizně navržená auta nabízejí zcela jiný druh zážitku. Na konci dne si totiž můžete užít nejen krásu stroje, ale také cestu, po které se společně vydáte,“ uvedl Lauren v rozhovoru pro Architectural Digest.

Foto: Profimedia.cz

Šaty z přehlídky značky Ralph Lauren

Reklama

Související témata:

Související články

Karl Lagerfeld navždy změnil svět módy

Karl Lagerfeld patřil bezpochyby mezi nejvýraznější a nejuznávanější módní návrháře své doby. Za svůj život dokázal hned několika módním značkám, včetně...

Výběr článků

Načítám