Hlavní obsah

Zdravé dobrůtky z konopných semínek

Právo, Eva Müllerová

Z konopných semínek se dnes vyrábí mnoho potravin – mouka, těstoviny, sýr, müsli tyčinky, jedlý olej i margarín. Je třeba zdůraznit, že neobsahují omamnou látku THC, takže konzumace nepředstavuje žádná rizika.

Foto: Profimedia.cz

Vláknina v konopných semenech pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi a podporuje trávení. Konopná strava navíc zahání chuť na sladké, což může být využito při snižování tělesné hmotnosti.

Článek

„Obávaná psychoaktivní látka THC se vyskytuje jen v zelených částech rostliny. V povolené odrůdě cannabis sativa, tedy v technickém konopí, činí množství THC nanejvýš 0,3 procenta,“ vysvětluje odborník na konopnou výživu Jiří Stabla.

Pro děti i sportovce

Malý oříšek, jehož měkké jádro chrání tvrdší vlákenná slupka, je ze všech známých olejnatých semen nejvýživnější a pro lidský organismus nejzdravější. Živiny v něm obsažené podpoří správný vývoj ještě nenarozených miminek, konopné semínko tedy nemusí chybět ani v jídelníčku těhotných i kojících žen a dětí.

Foto: archiv KonopnyShop.cz

Konopná semínka Carun seženete v prodejnách se zdravou výživou nebo v internetových obchodech, jako je například KonopnyShop.cz.

„Aktivní sportovci zase ocení hlavně lehce vstřebatelné bílkoviny a urychlení odbourávání kyseliny mléčné ze svalů, která způsobuje jejich únavu a bolest,“ doplňuje výživový poradce Jiří Stabla.

Na všechny způsoby

Podobně jako sezamová nabízejí také konopná semínka široké kulinářské možnosti. Zde alespoň několik tipů:

  • Neupravenými syrovými semínky lze posypat namazaný chléb a müsli. Zajímavě podtrhnou charakter ovocných i zeleninových salátů, omáček nebo těstovin. Velmi lahodná jsou také naklíčená.
  • Rozmixováním oloupaných semínek s vodou vznikne osvěžující rostlinné mléko, s ovocem pak chutný džus. Jejich práškový extrakt lze přidat také do mléčných či zeleninových koktejlů.
  • Ve spojení s pečivem je olej z konopných semínek dobrý už sám o sobě, v salátech nebo pomazánkách přímo exceluje.
  • Rozemletím konopných pokrutin i celých semen vznikne kvalitní mouka, která navíc neobsahuje lepek. V každém receptu může nahradit deset procent té klasické.

„Konopná semínka zajímavě umocní chuť každého jídla. Nutno ale pamatovat na to, že jsou v tomto ohledu dost specifická. Ve velmi malém zrníčku se totiž snoubí chuti různých oříšků. Proto záleží na kuchaři, jak je použije,“ uzavírá Hana Myslivcová, šéfkuchařka benešovské restaurace Toro.

Na polívku Jeho Milosti

Pokrmy z konopných semínek nejsou u nás žádnou novinkou. Kaši i polévku ze semence, jak se jim dříve říkalo, jídali naši předkové o postech po celá staletí. A neobjevovaly se jen na stolech chudých, pochutnávalo si na nich také mlsné osazenstvo klášterů. Oříškové chuti konopných semínek neodolala dokonce ani šlechta, včetně té nejbohatší, jak dokládá zápis z r. 1582. Mocný český velmož Adam z Hradce si v něm vymiňoval z důchodu jistého zemana Tomáška „…za čtvrtci semence na polívky pro JMT pána po ránu.“

Foto: archiv KonopnyShop.cz

Čokoládovo-mandlový dort

Pár dobrých rad

  • Konopné semínko se v kuchyni používá zpravidla oloupané, slupka bývá tvrdá a nepoživatelná. Silnější obal měkne nahřátím.
  • Semenec nejlépe sluší studené kuchyni, dá se však i opražit, restovat nebo péct. Tepelná úprava by však měla být jen krátká, jinak semínka ztrácejí své cenné látky.
  • Chcete-li oříškovou chuť i vůni konopných semen zvýraznit, v jídle jimi nešetřete. Doporučená denní dávka je 15–20 gramů, což odpovídá dvěma polévkovým lžícím.
  • Konopný olej přidávejte do jídla opatrně, je chuťově velmi výrazný.
  • Zásada, že nejzdravější jsou pokrmy čerstvé či jen lehce tepelně zpracované, platí u jídel s konopím dvojnásob.

Zelená pro většinu diet

Konopné semínko skrývá velmi kvalitní rostlinné bílkoviny a hlavně vlákninu. Nechybějí v něm ani tuky s vysokým množstvím nenasycených mastných kyselin, nutných pro prevenci srdečně-cévních chorob, které si však naše tělo neumí samo vyrobit. A přidejme ještě i vysoký obsah vitamínů skupiny B, E, C, vápník, hořčík a fosfor. Navíc neobsahují lepek.

Semínka se sice nedoporučují pro použití v šetřících dietách, konopná mouka ovšem může obohatit jídelníček i při tomto nutričním omezení. U všech ostatních, včetně diabetiků a lidí s intolerancí lepku, má konopné semínko zelenou.

Neloupané semínko (100 g): 2029 kJ, 13 g sacharidů, žádný cholesterol.

Steaky z tuňáka s olivovo-konopnou tapenádou (4 porce)
800 g tuňáka (4 filety), panenský konopný olej Carun. Tapenáda: 200 g oliv, 80 g konopných semínek Carun, 0,5 dl suchého bílého vína, sůl, pepř
Filety osušíme ubrouskem, orestujeme na rozpáleném konopném oleji, stáhneme plamen a dopečeme – nejlépe médium, tedy 2 až 3 minuty z každé strany.
Olivy nakrájíme, opečeme, podlijeme vínem a podusíme. Pak je trochu osolíme, opepříme, vyjmeme z pánve, přidáme konopná semínka, vše rozmixujeme a směs navršíme na hotové steaky.
Kuřecí prsa s konopnými rotini (4 porce)
800 g kuřecích prsou (nejlépe francouzská supreme), olej, 400 g konopné rotini Carun (těstoviny). Omáčka: 3 dl smetany, 0,2 sklenky suchého bílého vína, 12 snítek tymiánu, 4 malé stroužky česneku, sůl, pepř, olej
Kuře osolíme, prudce orestujeme kůží dolů a vyjmeme. Vložíme do pekáče, zakryjeme alobalem a dopečeme 10 až 15 minut v troubě předehřáté na 170 °C. Mezitím podle návodu uvaříme konopné rotini.
Česnek nakrájíme na plátky, zlehka orestujeme, stáhneme plamen, podlijeme vínem, přidáme smetanu i tymián, osolíme, opepříme a zlehka povaříme.
Jamajské pirožky (4 porce)
335 g celozrnné a 38 g konopné mouky, 210 g konopného másla (neztuženého margarínu), 1,5 lžičky sladké mleté papriky, 2 lžičky kurkumy, 5 lžic studené vody. Náplň: 3 drobně posekané cibule, 2–3 čerstvé papričky chilli, 4 lžičky mletého zázvoru (1,5 cm čerstvě strouhaného), 2 stroužky česneku, pepř, čerstvý koriandr, brambory, mrkev, kukuřice, pastinák, olivový olej na smažení
Mouky smícháme s paprikou, kurkumou i solí, lehce vetřeme tuk a pomalu přiléváme vodu. Vypracujeme tuhé těsto, jež dáme aspoň na hodinu do chladničky.
Na lehce pomoučeném válu z něj utvoříme váleček, který nakrájíme na kolečka (o 10 cm). Každé pak rozválíme na ovál (10 × 20 cm).
Cibuli i papričky minutu smažíme, pak přidáme česnek a na konec i zázvor. Za další minutu vsypeme kukuřici a kostičky (1 cm) brambor i zeleniny. Než změknou, ochutíme vše koriandrem a pepřem. Směsí naplníme pirožky, které vložíme na 15 minut do trouby předehřáté na 200 °C.
Konopné pesto (3 malé zavařovací sklenice)
125 g piniových semínek, 50 g konopných semínek Carun, 100 g čerstvých lístků bazalky, 3 velké stroužky česneku, šťáva z půlky citrónu, 2 lžíce konopného oleje Carun, špetka soli a oregana, 75 g parmezánu (není nutný), olivový olej
Konopná semínka restujeme pět minut při 160 °C na konopném oleji a přidáme ostatní přísady kromě soli a oleje.
Směs krátce rozmixujeme na křupavou pastu (bude-li v přístroji moc dlouho, ztratí žádoucí konzistenci). Na závěr osolíme a pomalu vmícháme olej.
Pestem naplníme sklenice, zalijeme lžící olivového oleje, vzduchotěsně uzavřeme a dáme do chladničky nebo zmrazíme. Je skvělé jako pomazánka, salátová zálivka i omáčka na těstoviny.
Konopný dort s meruňkami
110 g sekaných sušených meruněk namočených na noc do vody, 75 g rozmačkaného tofu, 75 g mletých mandlí, 75 g mletých lískových oříšků, 100 g loupaných konopných semínek Carun, 50 g slunečnicových semen, 30 g restovaných konopných semen Carun, 20 g sezamových semen, 25 g dýňových semen, 25 g sekaných lískových oříšků, 10 g máku, 90 g rozinek, 1 lžička vanilkové esence
Meruňky a tekutinu, v níž byly namočené (nejvýše 250 ml), dobře rozmixujeme s vanilkou. Suché přísady kromě rozinek smícháme.
Meruňkovou kaši přidáme k tofu, rozinkám i suché směsi, vypracujeme lepkavé těsto a dobře upěchujeme do vymazané kulaté formy vyložené pečicím papírem, jímž přikryjeme i povrch. Zatížíme závažím a necháme přes noc vychladit.
Dort vyklopíme obráceně na podnos, ozdobíme ovocem a podáváme s konopným jogurtem, čokoládovou pěnou, sypaný loupanými konopnými semínky Carun.
Recepty a foto archív KonopnyShop.cz (3) a restaurace Toro v Benešově u Prahy (2).

Reklama

Související témata:

Související články

Jednoduché recepty na houbové pochoutky

Nechce se ani věřit, že 90 procent vody, 9 procent cukru a jediné procento tuku dokážou v našinci vybudit tolik energie a kulinářské vášně. Houby, o nichž je...

Kuskus představuje chutné jídlo bez vaření

Nažloutlá zrnka velikosti drobné rýže zvaná kuskus mají řadu kulinářských výhod. Asi největší spočívá v tom, že se nemusí vařit. Jsou takříkajíc hotová dřív,...

Výběr článků

Načítám