Hlavní obsah

Zahuštěné mléko není jen do kávy, lze použít i do omáček, dezertů či likérů

Právo, Eva Müllerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kulinářsky zajímavou součást nabídky mléčných výrobků tvoří zahuštěná mléka a smetany. Dávno se už nepoužívají jen do kávy a čaje, našly v kuchyni i další uplatnění.

Foto: Profimedia.cz

Jahody s kondenzovaným mlékem

Článek

Zahuštěná mléka i smetany se získávají částečným odpařením vody z čerstvého plnotučného mléka či smetany a děje se tak bez jakýchkoli chemických přípravků.

Velké množství vápníku, ale pozor na tuk

Na náš trh se zahuštěné produkty dostávají ve dvojí podobě - slazené, bez či s nějakou příchutí, třeba kakaa, a neslazené. Jejich velká výhoda spočívá kromě delikátní chuti i ve značném množství vápníku, tolik potřebného pro lidské tělo. Považuje-li se čerstvé mléko za asi nejvýznamnější zdroj zmíněné minerální látky, o jeho neslazené zahuštěné formě to platí na 250 procent. Má jej totiž dvaapůlkrát víc než plnotučné mléko. V podílu vápníku jej předčí pouze konzervované sardinky, pokud se však konzumují s kostičkami.

Nevýhodou těchto mlékárenských výrobků bývá vyšší množství tuku. Například 2 lžíce zahuštěné smetany jej obsahují dvakrát víc než 30 lžic (300 ml) plnotučného mléka. Z hlediska dietního jsou proto výhodnější neslazené varianty, hlavně mléko light se 4 % tuku. Je třeba počítat také s větším příjmem cukru, u slazených forem se obsah sacharózy pohybuje kolem 40 procent.

Foto: Profimedia.cz

Výrobek roku 2011

Zahuštěná mléka a smetany zjemní omáčky, vyladí dezerty, cukroví, domácí bonbóny i likéry. Na trhu se objevil také produkt, který v soutěži o Mlékárenský výrobek r. 2011 dostal od poroty 93,7 bodu ze 100 možných. Kromě tradičního využití nabízí rovněž další možnosti.

„Vsadili jsme na kvalitu i jednoduchost, a tak je konečně k dispozici produkt, který se nemusí zdlouhavě připravovat,“ uvedla Veronika Pácaltová z Mlékárny Hlinsko.

Jedná se o Salko Karamel, lahodný karamel k okamžitému použití, jenž nepotřebuje už žádnou další úpravu. Možnosti v kuchyni nabízí široké, pár tipů přinášíme na následující straně receptů. Navíc je vhodný také při bezlepkové dietě.

Na závěr ještě malý klípek. Ctitelem zahuštěné smetany byl i herec Oldřich Nový. Na jakési dlouhé, nezáživné poradě zmáčkl tehdy slavnou Jesenku nad šálkem kávy. A nic, hrdlo ucpal ztuhlý tuk, jak se občas stávalo. I přitlačil znovu, ještě jednou a tuba povolila. Ale ne správným směrem. Obsah vystřelil zadní částí a za náramného veselí ostatních účastníků kompletně ohodil předsednický stůl.

Dezerty pro letní podvečery

Limetkový dezert
260 g sušenek Bebe (světlé nebo tmavé), 100 g másla
Krém: 500 g Tatra Salko, 4 limetky, 13 g želatiny, 125 ml smetany ke šlehání
1. Sušenky rozdrtíme válečkem, máslo necháme předem změknout, želatinu připravíme podle návodu. Ze dvou limetek ostrouháme kůru a vymačkáme šťávu.
2. Sušenkové drobečky smícháme s máslem, vzniklou hmotu vtlačíme na dno i stěny menší dortové formy vyložené potravinářskou fólií a pak uložíme do chladničky.
3. Salko nalijeme do mísy, přidáme strouhanou limetkovou kůru i šťávu, vmícháme připravenou želatinu a zlehka zapracujeme do tuha vyšlehanou smetanu.
4. Krémem naplníme formu a povrch ozdobíme limetkovou kůrou. Zabalíme do fólie a uložíme přes noc do chladu.
Tip: Na tento dezert se nejlépe hodí plátkovaná želatina.
Srnčí hřbet nepečený
150 g krystalového cukru, 1 ztužený tuk, 1 Tatra Salko, 1,5 balení neslazených burisonů, 10 g nasekané čokolády (70 %), 10 g vlašských jader, 15 g kandovaného ovoce nebo rozinek
1. Z krystalového cukru připravíme karamel. V hrnci rozpustíme ztužený tuk se Salkem a mícháme, dokud se nespojí. Směs nalijeme do karamelu a promícháme.
2. Do karamelu nasypeme burisony, sekanou čokoládu, ořechy i kandované ovoce a vařečkou převalujeme tak dlouho, dokud jím nejsou všechny přísady obalené. Pak necháme 10 minut odstát.
3. Hmotou naplníme formu na srnčí hřbet vyložený potravinářskou fólií, která přesahuje hodně přes okraj. Dobře upěchujeme, zabalíme a dáme ztuhnout do chladničky.
Tip: Dezert je ještě chutnější, nechá-li se pár dnů uležet a burisony změknou.
Šuhajdy
1 Tatra Salko (Tatra Salko Karamel), 250 g másla, 2 čokolády na vaření, 1 ztužený tuk (Omega), papírové košíčky, ořechy, mandle
1. Salko zkaramelizujeme, dáme vychladnout a pak prošleháme s máslem. Salko Karamel použijeme rovnou.
2. Čokoládu a ztužený tuk rozpustíme ve vodní lázni.
3. Na dno papírových košíčků dáme po lžičce čokolády a necháme chvíli ztuhnout. Pak na ni navršíme karamelovou náplň a vše zalijeme čokoládou. Povrch ozdobíme oříšky nebo mandlemi a dáme do chladu.
Tip: Dětem udělají radost šuhajdy s barevnými lentilkami.
Karamelovo-banánové řezy
5 vajec, 200 g krupicového cukru, 5 lžic studené vody, 200 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, rybízový džem, 4 větší banány. Krém: 250 g másla, 1 Tatra Salko (Tatra Salko Karamel), čokoláda na vaření
1. Z vajec oddělíme bílky, z nichž ušleháme tuhý sníh. Žloutky smícháme s cukrem i vodou a postupně k nim přidáváme mouku s práškem do pečiva. Nakonec doplníme sníh z bílků.
2. Těsto nalijeme na vymaštěný, vysypaný plech a upečeme. Korpus necháme vychladnout, pak jej potřeme džemem a hustě pokryjeme kolečky nakrájenými z oloupaných banánů.
3. Tatra Salko necháme zkaramelizovat (nebo použijeme Salko Karamel) a dáme zchladnout. Pak je dohladka vyšleháme s máslem a krém naneseme na banány.
4. Pozor - dezert se krájí na řezy až po ztuhnutí.
Tip: Chuť moučníku se umocní, když jej hustě posypeme strouhanou čokoládou.
Karamelové rohlíčky
210 g hladké mouky, 70 g moučkového cukru, 140 g másla, 140 g mletých ořechů, 1 lžíce kakaa, 2 žloutky, citrónová kůra. Krém: 1 Tatra Salko Karamel nebo Tatra Salko, 250 g másla
1. Z mouky, másla, cukru, ořechů, kakaa, žloutků a citrónové kůry vypracujeme hladké těsto. Zabalíme je do fólie a necháme půl hodiny odležet v chladničce.
2. Těsto vyválíme a formičkou z něj vykrajujeme rohlíčky (kolečka, srdíčka apod.), které na plechu vyloženém pečicím papírem upečeme v troubě (180 °C) do růžova.
3. Vychlazené zkaramelizované Salko (Salko Karamel) a máslo vyšleháme na hladký krém, který nastříkáme cukrářským sáčkem na rohlíčky a necháme ztuhnout.
Tip: Po ztuhnutí lze rohlíčky potřít čokoládovou polevou.
Recepty i foto archív společnosti Mlékárna Hlinsko.

Jak správně karamelizovat

V receptech se často objevuje zahuštěné slazené plnotučné mléko Salko ve zkaramelizované podobě. Pokud se nepoužije hotové Salko Karamel, je pro zmíněnou úpravu podle informací z Mlékárny Hlinsko nejlepší tento postup:

Uzavřená plechovka Salka se vloží do vroucí vody, kde se nechá nejméně 2 hodiny vařit. Karamelizaci lze urychlit v tlakovém hrnci - tam se proces zkrátí na hodinu. Plechovku pak vyjmeme, necháme zchladnout a teprve až pak otevřeme.

Pomocník vždy připravený

Nabídka zahuštěných mlék i smetan je poměrně široká, ale ať už jde o kterýkoliv typ, spojuje je pár společných vlastností:

  • Ve srovnání s čerstvým mlékem obsahují více minerálních látek, a to nejen vápníku.
  • Mají podstatně vyšší energetickou hodnotu, takže je nutné s touto skutečností počítat zejména při diabetické a redukční dietě.
  • Jde o sterilované či kondenzované výrobky v dokonale uzavřených obalech, proto mají i mnohem delší použitelnost než produkce čerstvá.

Zahuštěná mléka jsou tedy vždy připraveným kulinářských pomocníkem, což oceníme například na dovolené.

Neslazené zahuštěné mléko Tatra (100 g): 673 kJ, 12 g sacharidů, 9 g tuku.

Slazené zahuštěné mléko Salko (100 g): 1398 kJ, 53 g sacharidů, 9 g tuku.

Zkaramelizované Salko lze použít nejen k výrobě krémů a náplní, ale dobře poslouží také při přípravě koktejlů a likérů.

Reklama

Související témata:

Související články

Lesní ovoce - kulinářský požitek pro zdraví

Ve sběru lesních plodů patřili obyvatelé ČR vždy mezi nejpilnější v Evropě. V ročním průměru let 1998-2000 si jich například z lesa odnesli přes čtyřicet tisíc...

Tvaroh tělo osvěží a dodá dobrou náladu

Tvaroh a redukční dieta se zpravidla vyslovují jedním dechem. Oprávněně. Svou nízkou energetickou hodnotou je tvaroh pro tento účel jako stvořený. Mnohem méně...

Pstruh dokáže roztoužit každého požitkáře

Před Velikonocemi dodržovali naši předkové čtyřicetidenní půst, kdy se odříkali masa. S jedinou výjimkou. Na stůl mohly přijít ryby. A jelikož jimi tehdy vody...

Výběr článků

Načítám