Hlavní obsah

Za krásou a smyslností orientálních tanců do Egypta

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Břišní tanec patří mezi nejoblíbenější orientální tance u nás. Přestože se tančí po celém Středním východě, nejvíce ho proslavily právě egyptské tanečnice jako byly Fifi Abdou a Nagwa Fouad. Dalšími velmi oblíbenými exotickými tanci jsou i Sufijský tanec (derviš) a Tanec s holemi. Proč se tedy nevypravit za těmito krásnými a smyslnými tanci přímo do jejich mekky - Egypta.

Foto: Profimedia.cz

Břišní tanec v podání egyptské tanečnice Yasminy

Článek

Břišní tanec má kořeny v celé řadě folklórních tanců a je směsicí různých tanečních stylů. V Egyptě se uplatňují tři jeho hlavní styly: beladi, sha'abi a sharqi. Všechny styly jsou si velmi podobné, jemné odchylky bývají především ve stylu oblékání a ve výstřednosti. Zatímco beladi zůstává nejrozšířenější formou břišního tance, sha'abi je používán v poněkud kabaretnějších představeních a sharqi je nejčastěji praktikován na venkově.

Kostýmy pro břišní tance představují důležitou složku tanečního zážitku. Závoje, šátky na bocích ozdobené mincemi a flitry jsou neoddělitelnou součástí tanečního představení. Kostým se liší podle prostředí a příležitosti, ke které je tanec určen. Může se jednat o tradiční, jasně zbarvenou obroubenou galabeyu nebo o dvoudílný kostým složený z podprsenky a sukně, které více nosí profesionální tanečnice. 

:.Tanec dervišů je určitou formou meditace. FOTO: Bertrand Gardel / Hermis.fr

Mystický Sufijský tanec (derviš)

Sufijský tanec, spíše známý jako tanec dervišů, je prastarým tancem, který byl prováděn sufijskými muslimy všude po světě po téměř sedm staletí. Sufijský islám představuje nejmystičtější z islámských sekt a tanec, který je založen na neustálém otáčení, je formou meditace, která pochází od tureckých Sufijů.

Tanec se podle tradice zakládá na příběhu obchodníka, který musel vytáhnout vlněné vlákno z pytle nad svou hlavou ve svém obchodě. Muž souvislým pohybem namotával vlákno na vřeteno a opakoval slova la illallah illalallah (není Boha kromě Boha). Obchodník nemohl souvislý pohyb zastavit, jinak by se vlna přetrhla nebo zauzlovala, a tak musel být celou dobu maximálně pozorný.

Pro Sufijce je pozornost hlavní částí života, a tak příběh obchodníka vždy znovu přehrávají tímto tancem. Sufijci věří, že právě tato pozornost je přivede na vyšší úroveň bytí. Sufijci rovněž věří, že otáčení je symbolické pro pohyb světa, a že nepřetržité otáčení posiluje soustředění a pomáhá jim zbavit se svého ega.

Sufijskými tanečníky jsou obvykle muži. Tanec se sestává z otáčení v několika barevných sukních a současného opakování dikhr (náboženských frází). Sukně se točí okolo těla tanečníka a nad jeho hlavou. Někdy je tanec téměř neuvěřitelný, a to díky rychlosti, kterou se tanečníci otáčí a díky faktu, že nikdy nezvednou nohy ze země.

..Tanec s holemi napodobuje šermující muže. FOTO: Egyptská centrála cestovního ruchu

Tradiční folklórní egyptský tanec s holemi

Taneční forma pochází s časů faraónů a napodobuje faraónské šermování holemi, které se provádělo ve starověkém Egyptě při náboženských a sportovních příležitostech.

Tanec, známý jako tahtib, napodobuje muže, šermující tyčkami za doprovodu rytmických bubnů. Tanec je tradičně předváděn dvěma muži, ale někdy může být tanečníků i více. Podle tradice muži oblékají galabeyu a omotávají si hlavy šátky. Tanec má zdůraznit jejich mužnost.

Je rovněž doprovázen na celou řadu tradičních egyptských hudebních nástrojů, jako je rabab (podobný houslím), mizmar (roh s vysokým tónem) a na celou řadu perkusních nástrojů.

Předstírané útoky a obrany tancujících mužů jsou velmi zábavné.

Vyhlášené taneční školy s orientálními tanci v Egyptě
Arthur Murray Studios - Nabízí řadu programů pro začátečníky i profesionály.Ceny se liší podle programu Kontakt: Arthur Murray Studios, 1 Midan El Mahata, Maadi Place, Maadi Sarayat Tel: 02 2751 5007
Diana Tarkhan - Ceny se liší podle programu.Kontakt:  Diana Tarkhan, 8 Refaa Street, Dokki, Mohandesen, Tel: 02 3336 52 42
Liza Laziza - určeno pouze ženám. Ceny se liší podle programu. Kontakt: 1081 Corniche El Nile Street, Garden City, Tel: 02 2794 2928

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám