Hlavní obsah

William Fichtner: Prahu jsem si na první pohled zamiloval

Právo, Jana Rovenská

„Před jedenácti lety jsem byl v Praze poprvé při natáčení válečného filmu Černý jestřáb sestřelen a na první pohled jsem si ji zamiloval. Od té doby se sem rád vracím. Když mi tedy nabídli hlavní roli v novém krimiseriálu Bez hranic, který se měl točit převážně u vás, neváhal jsem,“ svěřil se před časem William Fichtner v rozhovoru pro Magazín Práva.

Foto: Prima

V seriálu Bez hranic se představí v deseti epizodách vždy v pátek večer na Prima COOL.

Článek

„Měl jsem řadu nabídek na natáčení v dalších zemích střední Evropy, ale vždycky jsem dal přednost vám. Dnes Prahu miluji ještě víc, mám ji celou prochozenou, oblíbili si ji i moje manželka se synem. Hotel Hilton je na výborném místě, takže se všude dostaneme pěšky nebo hromadnou dopravou, což je doma v Kalifornii něco nepředstavitelného.“

Nechce se mu domů

Známý herec si pochvaluje i špičkové fitcentrum, kam denně chodívá cvičit a plavat. „Mám i svého oblíbeného trenéra Karla. Kymberly se zapojila do práce několika nadací a náš Sam chodí do mezinárodní školy. Většinou se odtud ani jednomu z nás vůbec nechce domů.“

Seriálů absolvoval za svou pětadvacetiletou kariéru už celou řadu, nejzajímavější zatím, jak říká, byla v roce 2005 role agenta v Útěku z vězení a hlavní role šerifa v mysteriózní Invazi. V novém krimiseriálu Bez hranic se představí jako Carl Hickman, vedoucí člen speciální detektivní jednotky zřízené Mezinárodním soudním dvorem, která napříč Evropou pátrá po zločincích.

A jak roli dostal? „Nabídl mi ji autor celého projektu, bývalý policista z Chicaga Ed Bernero, dnes uznávaný scenárista a producent. A role Carla Hickmana byla sama o sobě nesmírně zajímavá,“ vysvětluje.

Rád hraje postavy s problémy

„Okolí ho vnímá jako hvězdného detektiva z New York City, ale zranění, které utrpěl, mu znemožňuje další práci. Působí jako zlomený člověk,“ popisuje William s tím, že pozvání do vyšetřovací skupiny je pro jeho postavu velkou výzvou.

„Dochází mu, že když to zvládne, bude zase policistou. A mě baví hrát postavy, které mají problémy. Vždyť my také nejsme dokonalí,“ dodává s úsměvem Američan z Long Islandu. Právě tam se na letecké základně před sedmapadesáti lety narodil důstojníkovi Williamovi F. Fichtnerovi a jeho manželce Patricii.

William je absolventem Americké akademie dramatických umění a dokončil i studia kriminalistiky s titulem bakaláře. „V herectví mi ale tato další kvalifikace moc nepomáhá. Na vysoké se člověk učí jen teorii. Na dokonalosti vám přidá až praxe. Přesně to platí i u mých rolí,“ říká a ještě se vrací k seriálu Bez hranic.

Chválí Rodena a Kláru Issovou

„Byli jsme sehraný mezinárodní tým, ale určitě nesmím zapomenout pochválit vaše dva herce - Karla Rodena, který je jako miliardář Lev Marianský naprosto skvělý, i půvabnou Kláru Issovou v roli kartářky, kterou jsem měl tu čest vidět i hodně zblízka,“ dodává se šibalským úsměvem.

Herecky zajímavý byl pro Billa, jak se mu říká, už konec devadesátých let, kdy se začal objevovat ve výrazných vedlejších rolích jako psychopatický gangster Law ve Spaceyho thrilleru Albino Alligator (1996) či slepý astronom Kent ve sci-fi Kontakt.

Pak zabodoval jako rybář Sully v katastrofickém snímku Dokonalá bouře (2000) s Georgem Clooneym či v hitu Temný rytíř (2008), ve kterém si s brokovnicí jako první troufl na Jokera.

Stále čeká na svůj velký film

Nechyběl ani v loňské sci-fi Elysium s Mattem Damonem a Jodie Fosterovou, kde má odpornou roli chudiny se štítícího ředitele Carlylea, ve westernu Osamělý jezdec si zase zahrál s Johnnym Deppem.

Proč ale ani s jedním z nich nemá ve zmíněných filmech společnou fotku? „To máte tak: když nehrajete přímo vedle nich, tak takové fotografie prostě nejsou. Jediné, čím se mohu pochlubit, jsou pak ty společné při premiérách. Například z té z Elysia mám schovaných několik pěkných, kde jsem s Mattem a Jodie. Není ale všem dnům konec,“ dodává s úsměvem sympatický William Fichtner, který na svůj velký film stále čeká.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám