Hlavní obsah

Vynálezy, které zásadně ovlivnily životy žen

Novinky, das

Život žen ovlivnilo a většinou i ulehčilo nespočet objevů. Přístroje jako pračka, žehlička či vysavač jsou dneska pro každého samozřejmostí, ale ještě naše babičky je považovaly doslova za zázraky. Tuto skutečnost lidem připomíná netradiční výstava obřích plastik objevů na pražském Andělu.

Objevy, které ovlivnily životy žen v podobě obřích plastikVideo: Novinky

 
Článek

Výstava je zajímavá nejen kvůli gigantickým rozměrům plastik, ale i díky příběhům, jež jednotlivé věci provází.

Kdo by si pomyslel, že pračka byla svého času inzerována jako stroj vhodný i pro plnění klobás či mletí masa? Nebo že vysavač byl na přelomu století tak obrovský, že jej přemísťovalo koňské spřežení?

Zajímavý byl i příběh nylonových punčoch. Jakmile se na pultech newyorského obchodu Macy’s objevily, zachvátila dav nákupní horečka. Výsledek – 50 tisíc párů prodaných během pouhých šesti hodin.

Expozice nezapomíná ani na dvě hlavní ženské zbraně - rtěnku s řasenkou nebo podprsenku, jejíž začátky sahají k excentrické dámě sešívající k sobě kapesníky.

Nezapomnělo se ani na vysoušeč vlasů a napařovací žehličku, vynálezy z 30. let minulého století, jejichž jednoduchost a komfort oceňujeme dnes, stejně jako před osmdesáti lety.

Dřív údiv, dnes samozřejmost

Obrovská podprsenka a grandiózní kalhotový kostým odráží svými rozměry význam, jaký pro ženy tyto inovace znamenaly.

„Dnes je těžké uvěřit, že třeba pračka, kalhotový kostým nebo rtěnka kdysi pro ženy znamenaly revoluci a přispěly k tomu, že počátkem 21. století zde byla žena nezávislejší, sebevědomější, svobodnější a ženštější, než kdykoliv předtím,“ vysvětluje herečka Markéta Hrubešová.

„Ještě naše babičky si řadu těchto výhod musely odpustit a znamenaly pro ně velké překvapení. Pro nás je dnes jejich využívání samozřejmostí“, dodala.

Výstavu můžete zdarma shlédnout až do 15. srpna 2010 a to v jakoukoliv denní či noční hodinu.

Objevy v datech
Vysavač - 1902
První elektrický vysavač zkonstruoval Huber Cecil Booth, anglický strojní a stavební inženýr.
Elektrická pračka - 1907
Vynálezce Alva J. Fisher pojmenoval první elektřinou poháněnou pračku Thor. Byla sestrojena v roce 1907 a nahradila zastaralé a neefektivní plynové a parní pračky.
Podprsenka - 1913
Mary Phelps Jacobová vytvořila první moderní podprsenku pod své večerní šaty tak, že společně se svojí služkou sešila dva kapesníky pomocí růžové stužky. Ve 20. letech, byly podprsenky používány spíše k potlačení a stlačení, nežli ke zvýraznění a pozvednutí dámských vnad. Tento trend trval až do konce desetiletí, kdy se začaly objevovat první podprsenky s vyztuženými košíčky, které se naopak snažily o zvýraznění poprsí.
Řasenka - 1913
Zatímco ženy i muži ve starověkém Egyptě používali na řasy směs medu a krokodýlího trusu, viktoriánské dámy dosahovaly vytouženého efektu smícháním popela a bezinek. Byl to T. L. Williams, který vyrobil řasenku s ingrediencemi, jak je známe dnes. Ženy používaly směs vazelíny a černého uhelného prachu, smíchané v kompaktní tuhou hmotu. K nanášení jim sloužil malý štěteček namáčený ve vodě.
Rtěnka - 1915
Ženy se začaly zabývat malováním svých rtů již před pěti tisíci let, nicméně první základní směs včelího vosku, olejů a barvicích přísad, byla představena v dnes celosvětově známé podobě – tyčince, kryté nábojnicově vypadající trubičkou – až v roce 1915.
Vysoušeč vlasů - 1920
Nejprve vynalézavé ženy si vysoušely vlasy pomocí hadice připojené k výfukovému otvoru vysavače a až poté se objevil opravdový vysoušeč vlasů nazvaný Cyclone. Návrhy těchto prvních vysoušečů vlasů nebyly zcela vzdáleny od dnešních přístrojů. Většinou byly vyrobeny z hliníku a nerezové oceli s chromovanými součástmi.
Kalhotový kostým - 20. léta
Lze jej považovat za nejvýraznější symbol ženské rovnoprávnosti ve 20. století. Coco Chanel byla první ženou, která zařadila kalhotový kostým do šatníku moderní ženy – spolu s několika chlapeckými prvky. Toto oblečení se stalo typickým stylem pro Marlene Dietrich či Gretu Garbo.
Napařovací žehlička - 30. léta
Téměř polovina amerických domácností měla elektrické žehličky dříve, než přišla 30. léta. Vynález termostatu (1936) byl významnou událostí v dějinách žehlení, jelikož díky němu došlo k značnému zamezení nehod v důsledku přehřátí. Možnost nastavení teplot umožnilo bezpečné žehlení téměř jakéhokoliv typu tkanin, od plátěných až po syntetické hedvábí. V téže době se oproti prototypům z 20. let zlepšila kontrola výstupu páry, a tak byly odstraněny všechny překážky vedoucí k triumfu napařovací žehličky.
Teflon - 1938
Je vlastně druh plastu, pro který neexistuje žádné rozpouštědlo, ze všech umělých hmot nejméně hoří, lze jej dokonce použít i v lidském těle a ani za vysokých teplot na něm neulpívá žádný jiný materiál. Byl objeven náhodou Dd. Roy Plunkettem, chemikem společnosti DuPont. Jeho existence byla několik let považována za vojenské tajemství, neboť hrál významnou roli v amerických pokusech s jadernou bombou. Jeho vývoj pro použití v domácnosti začal roku 1946 a o deset let později představili Francouzi první pánve na smažení.
Silonky - 1939
Tenké nylonové vlákno přišlo na svět v roce 1939 v laboratořích americké firmy DuPont. První silonky zaplavily americký trh 15. května 1940 a během pouhých čtyř dnů se jich prodalo na čtyři milióny.
Mikrovlnná trouba - 1947
První mikrovlnná trouba vážila 350 kg a její výška dosahovala 1,6 metru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám