Hlavní obsah

Vybrat kadeřnické nůžky je docela věda

– PRAHA

Každý zákazník kadeřnického salónu ví, že bez pořádných nůžek se kadeřník neobejde. Jiné nůžky potřebuje na stříhání dam a jiné na stříhání pánů. Nůžky na pány jsou prý stejné jako na psy. "Nůžky se nedají vybrat z katalogu. Ty si musí vzít kadeřnice do ruky a buď jí padnou, nebo ne. Nesmí nůžky cítit v ruce," řekl Evžen Pohner z firmy, která do Česka dovází nůžky.

Článek

Kadeřníci podle něj potřebují kvalitní nůžky, i když samotné umění stříhat v nich není. Kadeřnické nůžky stojí 5000 korun, nejkvalitnější z mikrokarbidové oceli 14 000 korun. Sada nůžek s ohřívaným ostřím, které vlas při stříhání zatavují, aby se netřepil, stojí 130 000 korun. Učňovské nůžky jsou za 700 korun. 

Kadeřnické nůžky mají oboustranné ostří. Po vlasech kloužou a vlasy se vlastně řežou. Ostří je hladké, zoubky zůstaly jen na nůžkách, které se používají na stříhání "chlapů a psů". Mikrozoubky jsou také na nůžkách pro učně, aby jim vlas při stříhání neklouzal. Dá se s nimi ale stříhat jen klasicky, nikoli klouzavě, jak je teď moderní. 

Střih ovlivňuje i to, zda je zákazník nemocný či zdraví

Nůžky se vyrábějí pro praváky i leváky. Jsou ergonomicky tvarované, mají například otočné držátko palce. Na držadle nůžek je také opěrka malíčku, slouží k tomu, aby kadeřník nevzal nůžky obráceně. Držadla jsou vyložena výměnnými plastovými kroužky. "Dá se vybrat tak, že ruka z nůžek nebolí," ujistil odborník. 

Kadeřnice Jana řekla, že dává přednost nůžkám japonským v délce 5,5 centimetru. Na stříhání prý není jedna šablona. Střih ovlivňuje to, jak vlasy na hlavě rostou. Stejně jako není stejnoměrný obličej, není souměrný ani růst vlasů. Na jedné straně bývají vlasy hustější. Střih ovlivňují i takzvané víry, musí se stříhat v jejich směru. Jiné vlasy má člověk zdravý a jinak reagují vlasy člověka nemocného, ty se prý v ruce kadeřníka "potí".

Reklama

Související články

Jak na jemné vlasy

Máte jemné vlasy a nevíte co s nimi? Účes nedrží tvar a za chvíli je pryč? Když už vám příroda nadělila jemné vlasy, zvykněte si s nimi žít a poznejte,...

První pomoc vlasům i účesu

Udržet si svěží, živé vlasy i pěkný účes není jednoduché. Zejména když jim ženy samy občas hodně ubližují, jak tvrdí Eva Kameníková, majitelka pražského...

Dneska zrzka, zítra blond

Barvení vlasů je dnes pomalu národní ženská disciplína, už od velmi raného věku. Stalo se totiž takřka neodmyslitelnou součástí krášlicího procesu, zčásti...

Výběr článků

Načítám