Hlavní obsah

"Vtipná kaše" může podpořit dobrou náladu, vitalitu a mozek

Právo, Eva Müllerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co se dnes kromě zdraví cení nejvíc? Přece důvtip a dobré nápady. A tak jsme se rozhodli uvařit vtipnou kaši.

Foto: Profimedia.cz

Kaše může zlepšit náladu i vitalitu mozku ...

Článek

Nevyrazili jsme však za pohádkovým dědečkem, nýbrž za nutriční terapeutkou. Raději hned za dvěma, aby nám pomohly vypracovat seznam potravin na vtipnou kaši. O uvaření jsme požádali Národní tým kuchařů a cukrářů ČR. Koneckonců, kuchař přece také potřebuje dobré nápady a vtip. „Navíc nás příští rok čeká kuchařská olympiáda, a tak teď s kapitánem Honzou Horkým musíme vymyslet vtipnou kaši vítěznou – nejlépe zlatou,“ dodal manažér Národního týmu Tomáš Konopka.

Slovo do pranice

Na začátku stála otázka, zda mohou potraviny pozitivně ovlivnit činnost mozku, náladu a podpořit vitalitu. „Mohou. Třeba mořské ryby obsahují omega3 mastné kyseliny, ořechy zase velké množství železa, selenu a vitamínu E, listová zelenina vitamíny i flavonoidy. A to vše příznivě ovlivňuje činnost mozku,“ konstatovala Věra Stejskalová, nutriční terapeutka z pražské Fakultní Thomayerovy nemocnice. A ještě doplnila, že pro dobrou náladu se musí dbát i na dodržování pitného režimu, protože voda odplavuje z těla nežádoucí toxiny.

Foto: František Petrák, Právo

Čokoláda patří mezi osvědčené zdroje, které pozitivně ovlivní náladu.

„Už běžná strava dokazuje, že potraviny mají dopad na činnost mozku. Každý má oblíbená jídla, na něž se těší a jí je s chutí. Asi nejprobádanější potravinou v této oblasti se stala čokoláda. Když máme tzv. nervy, rádi po ní sáhneme. Obsahuje endorfiny, u nichž je prokázán vliv nejen na činnost mozku, ale také na náladu či regulaci tělesné teploty. Však se jim říká hormony štěstí,“ souhlasila i Kornelie Holá z Nutriční poradny.com.

Bublalo to a vonělo

A pak už to v kuchyňském studiu společnosti Nestlé bublalo, vonělo a báječně chutnalo. Páni kuchaři a cukráři z Národního týmu se navíc nespokojili jen s vtipnými kašemi a iniciativně je doplnili i dalšími surovinami ze seznamu. Vytvořili tak jídla komplexní nejen pro jednu, ale pro všechny tři naše zájmové oblasti – vitalitu, mozek i dobrou náladu.

A tak třeba po našich vtipných kaších zažijete to co hloupý Honza z jedné Ladovy pohádky. Když ji totiž slupl, rázem z něj spadla všecka bázeň, cítil se kurážněji a začal daleko víc přemýšlet!

Foto: František Petrák, Právo

Přípravě vtipných kaší se pánové z Národního týmu kuchařů a cukrářů ČR věnovali věru důkladně. Na snímku kontrolují manažer Tomáš Konopka (vlevo) a cukrář Lukáš Skála správnou konzistenci jedné z nich.

Z podpůrných potravin
Vitalita
KategorieMožnosti
MasoDrůbež, losos, tuňák, mořské plody
OvoceOřechy, sušené ovoce, borůvky, maliny, meruňky
ZeleninaŠpenát, růžičková kapusta, zelí, mrkev, hlíva ústřičná
LuštěninyČočka, sója, fazole
ObilninyCelozrnné snídaňové, ovesné vločky
OstatníVejce, brambory, droždí, máslo
Činnost mozku
MasoLibové hovězí, jehněčí, zvěřina, játra, halibut
OvoceMandle, semena, citrusy, banány, rozinky
ZeleninaBrokolice, špenát, hrášek, zelená listová zelenina
ObilninyOvesné vločky, těstoviny, jáhly, hnědá rýže
Koření + bylinkyKmín, tymián, bazalka, rozmarýn, šalvěj, máta, oregano
Dobrá nálada
MasoHusa, kuře, krůta, libové vepřové
OvoceBanány, para ořechy, jahody
Mléčné výrobkySladké mléčné nápoje, tvaroh
Koření + bylinkyAnýz, skořice, vanilka, majoránka, muškátový ořech, chilli, kopr, máta, šafrán
OstatníPohanka, rýže, med, čokoláda, kakao, káva
(*Tepelně neupravovat!)

Co na to nutriční terapeutky

Obě dámy přes výživu se shodly, že vtipné kaše byly pastvou pro oči. A ta slast pro chuťové buňky.

„U mne po dlouhém přemýšlení vyhrála kaše pana Skály. Rýže obsahuje vitamíny řady B, skořice má dezinfekční účinky a kombinace s malinami byla úžasná. Nesmím zapomenout ani na hlívu ústřičnou. To je přímo elixír mládí a zdraví. Snižuje hladinu cholesterolu, upravuje krevní tlak, zpomaluje stárnutí, prostě je jako dělaná pro podporu vitality,“ řekla Věra Stejskalová z pražské Fakultní Thomayerovy nemocnice.

Kornélie Holá z Nutriční poradny.com ocenila i nevšední invenci pánů z Národního týmu. Třeba zapečenou polentu, která umocnila lahodnou chuť tuňáka, nebo slanou vločkovou kaši, jež dokázala současně zjemnit a podpořit specifickou chuť zvěřiny. „Rýžovou kaši dost lidí nemusí, protože jim připomíná tuhý nákyp z někdejších školních jídelen. Ale vtipná kaše pana Skály neměla chybu. U mě vyhrála a věřím, že i díky ní jsem měla hezčí den,“ uzavřela mladá nutriční terapeutka.

Ovesná kaše s hlívou ústřičnou (Pro povzbuzení mozkové činnosti)
Petr Vlásek, kuchař pražského Restaurantu U Zlaté studně
50 g ovesných vloček, 50 g drcených ovesných vloček, 200 ml mléka, 50 ml smetany, 1 lžíce másla, sůl, pepř. Zelenina: 50 g keňských fazolek, malý trs hlívy ústřičné, 1 jarní cibulka s natí, 2 lžíce olivového oleje, sůl, bílý pepř. Pomeranče: 1 pomeranč, 100 g cukru, 1 dl bílého vína.
1. Celé vločky opražíme na suché pánvi (nepřipálit) a smícháme je s nepraženými drcenými vločkami.
2. Máslo rozpustíme v mléku a smetaně, lehce osolíme a pak postupně přisypáváme vločky. Vaříme na mírném ohni do měkka, až kaše zhoustne, osolíme a opepříme. Při vaření lze přilévat mléko.
3. Fazolky krátce spaříme a pak zchladíme v ledu, aby nezšedly. Hlívu opečeme, přidáme fazolky a kolečka cibulky, vše krátce orestujeme, osolíme a opepříme.
4. Z cukru připravíme světlý karamel, který zalijeme vínem a rozvaříme. Oloupané pomeranče rozdělíme na dílky, vsypeme je do karamelového rozvaru a už nevaříme.
Tip: Potenciál kaše rozšíří pečený daňčí (srnčí, jelení) hřbet plněný kuřecí fáší.
Kaše z čerstvého hrášku (Pro podporu vitality)
Jan Horký, šéfkuchař restaurace Zlatá Praha hotelu InterContinental
200 g čerstvého (mraženého) hrášku, 100 g polenty, 1 dl mléka, 20 g hráškových (luštěninových) klíčků na ozdobu, 10 g másla, 10 g cibulky, 400 g filetů z tuňáka
1. Mléko přivedeme k varu, přidáme polentu, osolíme a vaříme do zhoustnutí. Pak vše rovnoměrně rozetřeme na vyšší plech a upečeme v troubě. Dáme vychladnout, nakrájíme a před podáváním znovu prohřejeme.
2. Cibuli jemně nakrájíme, spolu s hráškem opečeme na másle a hladce rozmixujeme. Osolíme a hned podáváme, aby luštěnina nezhnědla.
Tip: Vitalitu ještě víc podpoří, doplní-li obě kaše filet z tuňáka zprudka opečený na olivovém oleji.
Pohanková kaše s jahodami (Pro dobrou náladu)
Pavlína Klopfštoková, cukrářka ze Střední školy řemesel a služeb v Děčíně
120 g pohanky, sůl, 200 ml mléka, 30 ml smetany (30%), 30 g másla, 50 g medu, muškátový oříšek, 30 g strouhané hořké čokolády. Jahodové pyré: 4 velké jahody, mleté chilli, 100 g krupicového cukru, 80 g másla
1. Pohanku propláchneme, zbavíme zbytků slupek a vaříme do měkka 8 minut bez míchání v osoleném mléku. Ke konci přilijeme smetanu.
2. Kaši odstavíme a po krátkém zchladnutí vmícháme med a mletý muškátový oříšek.
3. Na pánvi roztavíme do zlatova cukr, zjemníme jej máslem a okořeníme špetičkou chilli. Na závěr vsypeme čtvrtky omytých jahod a krátce povaříme.
4. Před podáváním kaši hustě pokryjeme strouhanou čokoládou a ozdobíme jahodovým pyré.
Tip: Chuť kaše zvýrazní malé kuličky zmrzliny stracciatella a sladké nitě z cukrového karamelu.
Mléčná rýže se skořicí (Pro dobrou náladu)
Lukáš Skála, cukrář hotelu InterContinental Praha
100 g rýže, 250 ml mléka, 20 g moučkového cukru, 1 celá skořice, sůl, 12 malin, 50 cl malinovice (vodky, ginu atd.), 80 ml espressa, 30 g cukru krupice, 1 lžička mléka, sorbet z lesních plodů, listy máty
1. Rýži uvaříme doměkka v lehce osoleném mléku s cukrem a skořicí – asi 25 minut podle druhu rýže.
2. Maliny necháme přes noc marinovat v alkoholu, pro děti v sirupu.
3. Kávu smícháme s cukrem a varem zredukujeme na polovinu. Pak přidáme lžičku mléka a vyšleháme ponorným mixérem do pěny.
4. Podáváme ozdobené kávovou pěnou, marinovanými malinami se sorbetem z lesních plodů.
Tip: Kaši úžasně doplní sedlina z maracujového pyré, 90 g cukru krupice a vody, které provaříme. Pak přidáme 2 celá vejce a 3 žloutky, promícháme a přecedíme. Směs nalijeme do formy, povaříme 25 minut v páře při 85 °C a necháme vychladnout.
Zapečená jáhlová kaše (Pro povzbuzení činnosti mozku), Mrkvová kaše (Pro podporu vitality)
Tomáš Konopka, manažer Národního týmu kuchařů a cukrářů ČR
Jáhlová: 200 g jáhel, 100 g uzeného boku, 600 ml mléka, 30 g cibule, 1 stroužek česneku, 4 vejce, po snítce čerstvé petrželky a majoránky, sůl, jemně drcený pepř, tuk a strouhanka na formu.
Mrkvová: 100 g mrkve, 20 g másla, 1 lžička medu, sůl, bílý pepř, snítka čerstvého tymiánu
1. Přebrané jáhly spaříme, scedíme, zalijeme mlékem, osolíme a pomalu vaříme za občasného promíchání, až „vypijí“ všechnu tekutinu. Pak je necháme dojít pod pokličkou.
2. Kostičky uzeného rozpustíme, přidáme drobně krájenou cibuli a česnek, orestujeme a smícháme s jáhlami. Do směsi vyklepneme všechna vejce, osolíme a okořeníme.
3. Vymazané a vysypané formičky naplníme jáhlovou kaší a dáme na 30 minut do rozehřáté trouby (160 °C). Hotovou kaši nakrájíme na porce.
4. Neoloupanou mrkev uvaříme do měkka ve vodě s tymiánem. Hotovou opatrně oloupeme a rozmačkáme.
5. Pak zeleninu hladce rozmixujeme s máslem, medem a dochutíme solí i pepřem.
Tip: Obě kaše se podávaly s křupavými husími prsíčky zvolna pečenými pod medozázvorovou krustou na česneku, jablku, tymiánu a bílém víně, takže kromě vitality a mozku zapracovaly i na dobré náladě.

Pět triků od šampiónů

Cukrář Lukáš Skála

Pro chutnější výsledek se u mléčné rýže vyplatí připravovat všechny suroviny naráz, aby se dobře provařily. Do mléka přidám cukr, pak se tak rychle nepřipaluje.

Kuchař Petr Vlásek

U ovesné kaše jsem kromě drcených vloček použil i celé, které jsem zlehka nasucho opražil. Kaše dostane zajímavější, lehce oříškovou chuť.

Šéfkuchař Jan Horký

Na kaši z brambor používám jen hlízy upečené ve slupce, které z ní vyloupu. Teprve pak udělám klasickou kaši. Suroviny si tak zachovají výraznou chuť.

Manažer Národního týmu Tomáš Konopka

Jáhly se musí nejprve spařit, ztratí hořkost. Pak je připravuji jako rýži, tedy aby „vypily“ všechnu tekutinu, v níž se dělají. Mrkev vařím zásadně ve slupce, získá tak výraznou barvu, silnou chuť i vůni. Hotovou opatrně oloupu, rozmačkám, dochutím a dávám na talíř.

Cukrářka Pavla Klopfštoková

Na přípravu mé kaše se hodí i pohanka lámanka, která se nevaří tak dlouho jako celá zrna. Pohankovou kaši sladím medem nebo javorovým sirupem, je delikátnější.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám