Hlavní obsah

Vincent Cassel: Ve Výjimečných jsem si uvědomil, jak velký dar je mít zdravé děti

Právo, Jana Rovenská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Charismatický rodák z Paříže, známý to představitel padouchů, patří mezi současné herecké špičky. Je nepostradatelný pro francouzský film, ale na roztrhání je i v Hollywoodu. Ještě letos Vincenta Cassela (52) uvidíme v avantgardním snímku Výjimeční. Bez zajímavosti ovšem není ani jeho osobní život.

Foto: Profimedia.cz

V blízkosti atraktivní mladičké manželky Tiny překypuje štěstím.

Článek

„Ačkoli jsem často hrál mladíky plné nenávisti a různé kriminálníky, v soukromí jsem obklopený láskou a ženami a bojím se dramatických změn,“ říká „modrooký démon“, jak mu někdy přezdívají kritici.

S první manželkou, italskou herečkou Monicou Bellucci (55), má dvě dcery (devítiletou Léonii a čtrnáctiletou Devu) – idyla jim vydržela čtrnáct let. Nedávno se oženil podruhé a trochu přitom šokoval. Modelka Tina je totiž o třicet let mladší než on. Manželé se spolu radují z osmiměsíční dcerky Amazonie.

„Právě ve Výjimečných jsem si plně uvědomil, jak velký dar je mít zdravé děti,“ říká Vincent.

Projekce tohoto komediálně laděného dramatu o autistických dětech uzavřela letošní ročník festivalu v Cannes. Jde o sedmý film režisérsko-scenáristické dvojice Erica Toledana a Oliviera Nakacheho, jejichž komedie Nedotknutelní (2011) okouzlila a dojala diváky po celém světě.

Nejenže skvěle hraje, evropskými i americkými filmaři je vyhledávaný taky proto, že mluví pěti jazyky.

„Jsem velmi polichocený, že mi tito talentovaní tvůrci nabídli roli v tak pozitivním filmu. Byl jsem už unavený ze střílení lidí, takže nabídka přišla v pravý čas,“ říká Cassel a pokračuje:

„O autismu jsem toho moc nevěděl, jen jsem si vzpomněl na Rain Mana. Teď už mám nastudováno. V roli Bruna totiž vedu spolek pro autistické děti, které všude odmítají. Můj nejlepší přítel Malik (Reda Kateb) zase učí mladistvé ze sociálně slabých rodin, jak se o tyto děti starat. Žijeme ve světě lidí, s nimiž si společnost neví rady. Přesto nás neopouští optimismus a humor. Když hrozí, že náš spolek zruší, musíme přesvědčit úřady, že má naše práce smysl.“

Chci se naučit všechno!

Na otázku, proč chtěl být hercem, Vincent Cassel odpovídá: „Protože herec byl můj otec Jean-Pierre. Chodil jsem s ním na natáčení a viděl, jakou radost při práci zažívá, to jsem chtěl taky. Navíc se ve filmu tak trochu snoubilo všechno, co mě přitahovalo – cirkus, balet, džez – a já jsem měl dojem, že se chci naučit úplně všemu. No ano, i ten balet! Myslíte si, že je pro dívky, ale když si ho zkusíte, zjistíte, že je náročnější než cokoli jiného.“

Ostatně do povědomí diváků se mimo jiné dostal i jako umělecký šéf baletu ve slavném snímku Černá labuť.

Foto: archiv TV Prima

V psychologickém thrilleru Černá labuť jako umělecký šéf baletu

Prorazil ale už mnohem dřív – rolí ve filmu Nenávist (1995) režiséra Mathieua Kassovitze. Na superhvězdu, herečku Jodie Fosterovou, zapůsobil snímek o těžkém životě tří kamarádů na předměstí Paříže natolik, že zařídila jeho distribuci v Americe.

Během natáčení mysteriózního dramatu Byt se seznámil s Monicou Bellucci. Ta se dala slyšet, že na ni nejdřív působil jako typický namachrovaný „macho“. Možná i proto, že se do něj pak na place zamilovala, zahráli partnerskou dvojici víc než přesvědčivě.

Foto: Profimedia.cz

V kariéře mu pomohl nejen nesporný talent, ale také vztah s italskou modelkou a herečkou Monicou Bellucci.

Požehnaný zločinec

Filmoví tvůrci na jeho adresu nešetřili chválou. Vyzařoval podle nich mužnost, tvrdost a schopnost neustále bojovat. On sám poukazuje ještě na něco jiného.

„Myslím, že pro začátek mé francouzské kariéry byla doslova požehnáním má známost s Monicou (tehdy už světoznámou modelkou, pozn. red.). Jistě, tvůrci pochopili, že když mi dají do ruky zbraň, zahraju jakéhokoliv zločince, v kombinaci s ní to pro ně bylo ještě zajímavější. Nebylo tedy náhodou, že nás začali obsazovat společně,“ vzpomíná herec.

U kritiky sklidili potlesk za ztvárnění manželů v dramatickém thrilleru Zvrácený. Za Vincentem přišel režisér Caspar Noe, jestli by byl se svou ženou schopný natočit silně erotickou scénu.

„Odpověděl jsem, že nevím, že se jí musím zeptat. Byla skvělá, řekla, proč ne? To jsme ale ani jeden netušili, kolik hrůzné brutality nám k tomu Zvrácený chystá,“ vypráví Vincent a naráží tím na fakt, že film s takovým množstvím explicitních násilných scén aby člověk pohledal.

Že má komediální nadání, dokázal třeba jako zženštilý ctitel panenské královny v podání Cate Blanchettové ve filmu Královna Alžběta. Purpurové řeky s Jeanem Renem pak jeho velké francouzské entrée elegantně zavřely.

Foto: Profimedia.cz

V brutálních Purpurových řekách se sešel s francouzskou jedničkou Jeanem Renem.

A přišel Hollywood. Tam se velice brzy – také kvůli své vynikající angličtině – dostal mezi špičky.

Ještě dnes vzpomíná na setkání s Georgem Clooneym, Bradem Pittem, Mattem Damonem a Julií Robertsovou při natáčení dvou pokračování Dannyho parťáků.

Foto: Profimedia.cz

V Dannyho parťácích se vedle hollywoodských jedniček cítil jako doma.

Monica a Tina

S Monicou se rozvedl před šesti lety, ale pořád spolu mají hezký vztah. Vincent ji nepřestává obdivovat:

„Největší výhodou Moniky není krása, ale inteligence. Navíc je velice pozorná a laskavá a neuvěřitelně svědomitá. Jako herečka je jednoznačně výjimečná.“

S Tinou Kunakey (22) ho svedla dohromady jejich společná vášeň pro surfování. Tina se dušuje, že zprvu vůbec nevěděla, kdo Vincent je.

Víte, že…

  • Kromě rodné francouzštiny hovoří anglicky, portugalsky, italsky a základní konverzaci zvládne i v ruštině, kterou se učil kvůli natáčení Východních příslibů.
  • Od Nenávisti dosud natočil šedesát filmů.
  • S oblibou mluví o svém nosu. Říká: „Šestkrát jsem si ho při natáčení zlomil. Je moc dlouhý a já jsem příliš aktivní.“
  • Miluje Brazílii, s manželkou v ní část roku žijí. Jméno dcerky – Amazonie – vybrali jako poctu této zemi.
  • Praktikuje afro-asijské bojové umění capoeira, které kombinuje prvky tance a akrobacie s hudbou. Že ho ovládá víc než dobře, předvedl v Dannyho parťácích.

„Narodila jsem se a vyrostla v přírodě poblíž Toulose. Doma jsme neměli televizi ani jsme nechodili do kina. Mé zájmy byly omezeny na školu a fotbal. O Vincentovi jsem nevěděla nic do chvíle, dokud nás neobklopili paparazziové.“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám