Hlavní obsah

VIDEO: Milánský týden módy oslavil návrat 80. let a ženskost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MILÁN

Příští zimu ovládnou naše šatníky modely, které zvýrazní a podstatně zženští postavy. Návrháři hledali inspiraci v 80. letech minulého století. Společně s londýnským a newyorským týdnem se snaží čelit a pozvednout současné chmurné ekonomické klima.

Článek

"Výrazná ramena budou v nadcházející sezoně pro ženy a jejich šatníky naprostou nezbytností. Velmi trendy bude i zvířecí vzor, kde bude dominovat leopard včetně legín," prohlásil Ken Downing, který je módním ředitelem luxusního amerického obchodního domu Neiman Marcus.

:.Na Max Mara show byly k vidění nejrůznějí kombinace pletenin. foto: Profimedia

Giorgio Armani oprášil vzhled 80. let se zářivými pokrývkami hlavy a dlouhými rukavicemi, jež doplnily krátký kabátek a pružný kalhotový kostýmek. Malé černé pokryl diamanty a na večerní oděvy umístil jiskřivé výšivky. Také boty se dočkaly okrášlení.

:. Giorgio Armani představil elegantní kostýmky inspirované 40. a 80. létyfoto: Profimedia

Oblečení Gucci má prý kořeny ve stylu 80. let, kdy tón módy udávala Tina Chowová. Na černých topech byly natištěny záblesky v modrých, purpurových a fuchsiově růžových barvách, zatímco další látky byly zářivé a třpytivé. Večerní šaty rozsvítily osazené krystaly, některé měly zvířecí vzory.

:.Valentin Yudashkin a jeho společenské šaty ve znamení úzkých střihů a nejrůznějších odstínů černé, šedivé a bílé...foto: Profimedia

Leopardí potisk byl vidět také u splývavých večerních či krátkých pletených šatů nebo drobných bundiček řady Blumarine módního domu Anna Molinari.

Módní teorie mohou hlásat, že když přijdou horší časy, spodní lemy šatů klesnou k zemi. Značka Molinari tomu vzdoruje. Přišla se sukněmi a šaty do půlky stehen, navíc je ozdobila zářivými šperky.

:.Versace - trendy podzim/zima 2009foto: Profimedia

Návrhářské duo Domenico Dolce a Stefano Gabbana se pro svou řadu D nechalo inspirovat operou a vzdalo tak hold operní pěvkyni Marii Callasové. Sametové korzetové šaty měly velmi krátké nadýchané sukýnky, pokryté barevnými drahokamy.

Řada Dolce & Gabbana se vyznačuje šaty, kabáty a pelerínami s nadýchanými rukávy, některé s liščí kožešinou. Úzké sukně byly nad kolena a celkový vzhled doplňovaly čelenky s koženými rukavicemi či velké mašle a semišové platformové podpatky.

:.Max Mara show - velmi elegantní kombinace hnědé s černou...foto: Profimedia

Barvy se držely hlavně u černé a bílé, ale na kožešinový kabát se dostala křiklavě růžová, stejně jako se modrá či zlatá objevila na kostýmcích a botách. Pro večerní příležitost se na bílých i černých hedvábných šatech, krátkých i dlouhých, objevil potisk tváře Marilyn Monroe.

:.Mariella Burani vsadil na krátké kabátky...foto: Profimedia

Kabáty, fraky či volné šaty byly součástí modelů Angelo Marani, to vše s krajkou a zlatými lasturami přes džíny. "Je to velmi odhodlaný vzhled," poznamenala nákupčí Chiara Merliniová.

Velký důraz se kladl na ramena. U Gianfranca Ferrého dominovaly malý živůtek a hranatá ramena.

:.Dsquared2 se inspiroval 80. léty, kdy hrály prim legíny a pánská saka.foto: Profimedia

Boty nahradily kalhoty

Někteří návrháři sáhli po velmi dlouhých botách, kterými nahradili kalhoty.

Roberto Cavalli vyhlásil válku krizi úzkými semišovými botami na zip s ocelovými podpatky, ozdobenými minišaty a sukněmi. Gucci měl boty, které kopírovaly linii nohou, také nad kolena.

Úzké a vysoké rybářské boty u Prady zakončené šlemi, které je drží ve správné pozici, byly spojeny s drobnými tvídovými kraťásky.

:.Giorgio Armani nezapomíná na doplňky. Velmi zajímavý je střih kožených rukavic.foto: Profimedia

Různorodost barev

Návrhářský salon Burberry Prorsum přišel s romantickým vzhledem. Jednoduché bílé šaty, tvíd a kostka na den, brokátové šaty s jemným zlatem s rubínově červenými a růžovými vzory pro večer.

Poslední velké jméno Versace, které se přehlídky zúčastnilo, přidalo šatům stříbrné záblesky. Donatella Versace představila malé bundy, úzké a zářivé kalhoty či souměrně opásané kabáty. Její modely jsou modré, růžové, červené a oranžové. Neutrální tmavošedá se objevila u delších oděvů.

:. Kreativní a ne příliš nositelné modely od Agatha Ruiz De La Prada foto: Profimedia

Reklama

Související témata:

Související články

Móda pro zimní dovolenou hýří barvami

Vybavit se na zimní dovolenou, ať už na horách nebo kdekoli jinde, není žádná legrace. Hlavně pokud jde o finance. Naštěstí se ale móda v této kategorii nemění...

Markéta Hrubešová: Nejsem otrokyní módy

Sexy herečka Markéta Hrubešová (36) je vždy elegantní a skvěle upravená. Na společenské akce volí zásadně černou barvu. Jinak prý ale nepatří k typům žen,...

Výběr článků

Načítám