Hlavní obsah

Velké pozadí: Dříve tabu, dnes móda

Právo, Alexandr Petrželka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doznívající skandál francouzské firmy, která zaplavila Evropu i další kontinenty fušersky vyráběnými silikonovými prsními implantáty PIP, nebyl pro zasvěcené překvapením. Možná jeho rozsah, ale ne podstata: kdosi opět zneužil ženskou marnivost.

Foto: Profimedia.cz

Větší pozadí je módní

Článek

Amerika ví své – loni na podzim, když manažeři PIP ještě stále ve velkém dodávali implantáty z nekvalitních průmyslových surovin, už měla svůj tragický skandál. Jistá vycházející hvězdička showbyznysu zemřela, protože se jí rozpadl v těle silikon.

Ne všechny ženy volí implantáty z marnivosti či nespokojenosti s tvary, jakými je příroda obdařila. Hodně je těch, jež chtějí implantátem „srovnat“ přílišnou nepravidelnost svých prsů. Nemálo je takových, které se nechtějí nebo nemohou vyrovnat s následkem nemoci či úrazu.

Dvacetiletá Claudia Aderotimiová byla ten první případ, i když jí právě o prsa nešlo. Přiletěla do Filadelfie z Londýna, aby si nechala zvětšit zadeček. Po několika týdnech, kdy své okolí oslňovala vystouplými křivkami, dostala prudké bolesti v břišní krajině a na prsou. Najednou nemohla dýchat a po několika dnech utrpení zemřela.

Chtěla vzít svět útokem

Podle policejního vyšetřování si ochotného plastického chirurga našla na internetu. Claudia sice studovala vysokou školu, ale netajila se tím, že chce být modelkou a herečkou, že chce „vzít svět útokem,“ jak o sobě napsala. To jí měla umožnit Amerika.

V USA je injekční aplikace tekutého silikonu, tedy zákrok, který britskou studentku stál život, z čistě estetických důvodů nepovolená, ale černý trh s touto zkrášlovací procedurou přesto kvete. Zákrok je trestný pro obě strany, ovšem lákadlo je silnější než riziko postihu. Na internetových chatech je bezpočet důkazů: „Už jsem na tom byla, chodím tam každý půlrok … fakt to kluky bere,“ napsala jedna z debatérek. „Chci mít zadek jako ty holky z černýho ghetta, aby se za mnou chlapi otáčeli a slintali. Kecám, prostě chci, aby mi zadek lezl z džín,“ přidala další internetová fanynka, prý tanečnice.

Foto: Reuters – Lucy Nicholson

Rihana v klipu What’s My Name si je vědoma, že její pozadí muže přitahuje.

Posedlost sexy zadečkem

Posedlost sexy zadečkem je móda, stačí se zadívat na Beyonce Knowlesovou, Nicki Minajovou nebo Buffy Carruthovou. Na každé filmové premiéře se hvězdy stříbrného plátna k fotografům natáčejí zády, aby na snímku vyniklo jejich pozadí.

V mainstreamovém slangu se dokonce objevil speciální výraz „bootylicious“, složenina z anglických slov booty (kořist, lup) a delicious (rozkošný, lahodný). Uznává ho i oxfordský slovník angličtiny. Přišla s ním skupina Destiny’s Child, s níž vystupovala Beyonce.

Zpěvačka a muzikálová hvězda Tassie Jacksonová je přesvědčena, že diktát této módy je nemilosrdný. „Já osobně jsem nic takového neudělala a nehodlám udělat, ale v dnešním světě ženy věří, že musejí držet krok s trendy a zdůrazňovat své přednosti,“ říká a dodává: „Chceme se zkrátka co nejvíc podobat našim ikonám.“

Foto: Petr Hloušek, Právo

Členové americké asociace plastické chirurgie v roce 2009 provedli přes pět tisíc zákroků z medicínských důvodů, tedy legálně. Počet ilegálních aplikací si nikdo netroufne odhadnout.

Začalo to prý Jennifer Lopezovou

Podle plastického chirurga Constantina Mendiety tuhle módu odstartovala Jennifer Lopezová v 90. letech. „Jen se podívejte, jak ona umí vkusně ukázat nádheru plných křivek,“ říká majitel prosperující kosmetické kliniky v Miami: „Neříkám, že muži si hezkých zadečků žen dřív nevšímali, ale bylo to tabu. Ona s tím začala decentně.“

Mendieta možná pozapomněl na módu tzv. honzíků z 19. století, kdy dámy zdůrazňovaly své pozadí vhodným střihem šatů. Byla to svým způsobem revoluce, protože v „civilizované“ společnosti mít velký zadek bylo považováno za cosi primitivního. V koloniální době tak budily posměch africké ženy. Hotentotky s extrémní kyfózou (vyklenutím dozadu) kosti křížové byly dokonce předváděny v cirkusech jako ukázka „deformit“ černošské rasy.

Velké hýždě ovšem v africké kultuře – a nejen tam – mají svůj význam: jejich majitelka prokazuje, že nestrádá hlady a že bude plodnou matkou. Platí to třeba i na Kubě, odkud Mendieta pochází.

Podívejte se, jak vypadá modelace zadečku pomocí implantátůVideo: Novinky

Krásnější neznamená úspěšnější

Podle Mendiety není zpevnění či zvětšení zadečku záležitost pro každého. Za přesunutí tukové tkáně z nežádoucích míst do správných partií si účtuje kolem 14 tisíc dolarů, přesto se ale během deseti let počet operací, které provedl, zvedl dvacetkrát. Někteří „kolegové“ to dělají levněji – bez licence a na požádání. Na jednoho doplatila i Claudia.

„Žijeme ve společnosti, která vnějšímu vzhledu přikládá až příliš velký význam,“ říká Diana Zuckermannová, vedoucí amerického Výzkumného ústavu pro rodinu a ženy. „Vládne přesvědčení, že budete-li vypadat lépe, budete šťastnější, ale výzkumy nepotvrzují, že by zkrášlovací procedury měly nějaký dopad na vaši kariéru či sebevědomí. Na pocit spokojenosti se sebou, to ano,“ dodává.

Po čem touží Američané

V roce 2007 Američané za zákroky plastické chirurgie utratili 13 miliard dolarů. Nechali si udělat 11,7 miliónu zkrášlovacích zákroků, to je o třetinu víc než v roce 2001. Zvětšení prsů si vyžádalo téměř 400 tisíc žen, liposukci jen o pár tisíc méně. Třetím nejčastějším zákrokem (208 tisíc) bylo „vytažení“ očních víček, následované podvázáním žaludku (180 tisíc) a zmenšením prsů (153 tisíc).

58 tisíc mužů podstoupilo liposukci, 35 tisíc odstranění vrásek kolem očí, třetí nejčastější zákrok byl vytvarování nosu (téměř 32 tisíc), možná překvapivě 20 tisíc mužů si nechalo zmenšit prsa a 16,5 tisíce si jich vyžádalo transplantaci vlasů. Z nechirurgických zákroků u žen i mužů zcela výrazně vedla injekční aplikace botoxu, ať už šlo o vyhlazení vrásek, úpravu rtů či jiné „vylepšení“. Podstoupily ji tři milióny Američanů.

Deset módních hříchů na těle

LIPOSUKCE Odstraní maximálně pět kilogramů tukové tkáně. Mezi časté komplikace patří páchnoucí mokvání jizvy a dlouhodobé svědění způsobené destrukcí vlásečnic a podvyživením okolní tkáně. V jednom z pěti tisíc případů způsobuje smrt.

REMODELACE PENISU Vhodná v případě rekonstrukce po úrazu nebo po rakovinném onemocnění. Prováděná jen z estetických důvodů může vést k deformitám a ztrátě citlivosti.

BOTOX Injekční aplikace prudkého jedu botulotoxinu dočasně paralyzuje ošetřené svaly, může však způsobit dýchací potíže až smrt.

BĚLENÍ KŮŽE Některé přípravky obsahují rtuť, která poškozuje nervovou soustavu a ledviny, jiné na bázi hydrochinonu mohou být rakovinotvorné.

PODVÁZÁNÍ ŽALUDKU Operativní zmenšení žaludku či zúžení jeho vstupní části jako opatření ke snížení hmotnosti má do půl roku ve 40 procentech případů za následek chronický průjem a může vést ke vzniku kýly.

PERMANENTNÍ MAKE-UP Relativně neškodné, podobně jako tetování. Riziko spočívá v komplikovaném odstranění, nesplňuje-li po čase očekávání.

PIERCING Ačkoliv perforace ušních lalůčků zřídkakdy přináší komplikace, o propichování jiných tkání to nemusí platit. Kovové ozdoby v jazyku a ve tváři poškozují zuby, nehledě na riziko polknutí, ozdoby na bradavkách se mohou hojit dlouhé měsíce a způsobují problémy při kojení. Piercing penisu znamená zvýšení rizika poranění a přenosu pohlavních nemocí.

LASEROVÉ ODSTRANĚNÍ OCHLUPENÍ Zničení vlasových váčků je bolestivá a dlouhodobá procedura, která sotva přinese dokonalý efekt.

ZKRÁCENÍ CHODIDEL Operativní odstranění části nebo celých článků prstů nohy může vést ke vzniku artritidy a kostnatění kloubů.

GRILL Vsazení kovového šperku nebo drahokamu do zubu bylo módou ve světě hip-hopu. Jako umělý zásah do skloviny zvyšuje nebezpečí zubního kazu a zánětu dásní.

Reklama

Související témata:

Související články

Žena zemřela po vpíchnutí silikonu do hýždí

Americká policie vyšetřuje smrt 20leté ženy, která v úterý zemřela v nemocnici ve státě Pensylvánie poté, co v hotelovém pokoji podstoupila kosmetický zákrok,...

Jak dostat zpět do kondice ženský zadeček

Povadlý zadeček a celulitida na stehnech nejsou jen záležitostí obézních dam. Tyto pohřešky na kráse trápí i celou řadu štíhlých žen včetně modelek. Poradíme...

Výběr článků

Načítám