Hlavní obsah

Po stopách kohouta aneb objevte kouzlo pepito vzoru

Novinky, Linda Humlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kohoutí stopa či velmi podobné pepito jsou ikonické vzory, které se na módní scéně ocitly již v devatenáctém století a oblíbené jsou dodnes. Jejich čas přichází zpravidla s nástupem chladnějších dní. Pro podzim jsou jako stvořené, protože nejlépe vynikají na silnějších tkaninách, z nichž se šijí kabáty, kostýmy a sukně.

Foto: Profimedia.cz

Přehlídka značky Chanel

Článek

Ať už vám potisk s kohoutí stopou připomíná obtisk drůbeží nohy, nebo v něm vidíte spíše abstraktní obrazce, jedná se o vzor, který vašemu šatníku dodá na stylu i prudké eleganci.

Příběh kohoutí stopy se začal psát okolo roku 1885 ve Skotsku, kdy takříkajíc předběhl svoji dobu. Devatenáctému století totiž vévodily zejména florální vzory, kohoutí stopa tak působila na tuto dobu až příliš moderně.

Foto: archiv firem

Sako, Zara, 2299 Kč. Kalhoty culotte, Esprit, 1699 Kč. Kabát se stojáčkem, Cellbes, 2299 Kč. Čepice, Esprit, 849 Kč. Boty, Deichmann, 1299 Kč. Kabát oversized, Zara, 1299 Kč

Druhou šanci dostala v roce 1933, kdy se poprvé objevila na jezdeckých kabátcích a ladících kloboučcích.

Později ji do své přelomové kolekce s názvem New Look obsadil návrhář Christian Dior a od té doby se pravidelně objevuje v kolekcích nejrůznějších návrhářů.

Foto: archiv firem

Zleva šaty, H&M, 799 Kč. H&M, 899 Kč. Zara, 1599 Kč. H&M, 1499 Kč. Lodičky, Gino Rossi (prodává CCC), 2199 Kč. Kabelka, Orsay, 750 Kč. Kozačky nad kolena, Orsay, 1399 Kč

Pokud přemítáte, jaký kousek s kohoutí stopou zvolit, tak věřte, že nejjednodušší je vybrat si nadčasové šaty, dobře sedící sako či kabát.

Při kombinování s dalším oblečením je ale nutné si uvědomit, že tento vzor je sám o sobě velmi výrazný. Pokud se proto nechcete dopustit módního faux pas, raději jej doplňte jednodušším typem oblečení.

Oblečte se do druhé kůže

Styl

Dejte stop černé. Tyto svetry rozzáří vaši skříň

Styl

Skvěle vynikne na černém či bílém podkladu, ale rozumí si i s výraznějšími barvami, jako je královsky modrá, červená, vínová či smaragdová.

V případě, že si na oblečení s kohoutí stopou netroufáte, můžete se poohlédnout i po stejně vzorovaných botách či jiných doplňcích.

Foto: archiv firem

Rolák, s. Oliver, 549 Kč. Sukně krátká, Tchibo, 449 Kč. Svetr černý, Zara, 799 Kč. Pérka, Kazar, 4690 Kč. Černé kotníčkové boty, Kazar, 3990 Kč. Sukně dlouhá, H&M, 949 Kč. Kabelka, H&M, 899 Kč. Punčocháče, Calzedonia, 289 Kč

Reklama

Související články

Objevte kouzlo tartanu, vzoru s příběhem

Stejně jako třeba kohoutí stopa či vichy je i skotská kostka (tartan) vzorem, který se v módě pravidelně opakuje. Není divu, její historie se táhne až do...

Podzimní streetstyle z hlavního města módy

Uklidila jste všechna letní tílka a lehké šaty do skříně a s hrůzou jste zjistila, že zkrátka nemáte co na sebe? Podívejte se s námi do hlavního města módy...

Výběr článků

Načítám