Hlavní obsah

Úzkost a strach se nevyhýbají ani hollywoodským hvězdám

Právo, Vladimír Plesník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V jednom z příběhů o Járovi Cimrmanovi se vyhlášený samotář touží stát hostinským. Otevře si hospodu - jenže mu tam chodí hosté. A s tím má problém. S Nicole Kidmanovou (45) je to podobné. Patří už léta mezi nejproslulejší filmové hvězdy, ale děsí se natáčení…

Foto: Profimedia.cz

Madonna se prý děsí deště.

Článek

Jakmile se přiblíží den, kdy reflektory mají poprvé nasvítit scénu a má padnout první klapka, jímají krásnou Australanku záchvaty hrůzy. „Nemohu natáčet, neumím hrát,“ opakuje v těžké depresi. Někdy za minutu dvanáct volá režisérovi, aby její roli přeobsadil. Postavit ji na nohy a před kameru většinou musí až lékař.

„Je to směšné, ale úděsné. Kdykoli se mám pustit do nového filmu, mám pocit, že neumím hrát. Pokaždé jsem se pokoušela z role na poslední chvíli vyvléknout, protože mě drtila hrůza, že selžu. Navíc jsem sama přesvědčená, že bych dokázala pro roli vybrat lepší herečku. Moje matka radí, abych s herectvím praštila. Zná mě odmalička a vždycky jsem prý byla velmi citlivá,“ svěřila se křehká rusovláska.

Foto: Profimedia.cz

Je to pořád stejné: než začne natáčet, zažívá Nicole Kidmanová muka.

Také Tom Cruise (50), její bývalý manžel a superhvězda stříbrného plátna, si vybavuje, jak moc se Nicole trápila, než spolu mohli v roce 1999 pracovat na filmu Spalující touha: „Třásla se, nedokázala se soustředit a vypadalo to dokonce, že nemůže dýchat.“

Zrcadlo, zrcadlo, řekni mi…

Herečka Megan Foxová (26) na tom není o nic lépe. Nenávidí se natolik, že se nemůže vidět na plátně. „Abych zhlédla film, v němž nějakou shodou okolností hraji, musím většinou sáhnout po alkoholu. Ale ani to zpravidla nezaručuje, že ho dokoukám do konce,“ prozradila listu The Sun.

Nejinak tomu bylo i u snímku Transformers: Pomsta poražených, který jí zajistil pořádnou porci slávy. „Zdolala jsem láhev šampaňského, abych to přestála,“ nezastírala. A kdo by si pomyslel, že plavovlasá sexbomba Pamela Andersonová (45), hvězda Pobřežní hlídky, se na sebe nemůže ani podívat - chorobně totiž nesnáší zrcadla.

Foto: Profimedia.cz

Megan Foxová se nenávidí natolik, že se nemůže vidět na plátně.

Lidé z jejího okolí potvrzují, jak si s ní „užívají“ maskérky. Při líčení ji buď musí obklopit tak, aby jí zabránily v pohledu do zrcadel, nebo ji místo v maskérnách či šatnách líčí třeba na chodbách. „Této psychické poruše se odborně říká eisoptrofobie a dotyčný, nebo přesněji řečeno většinou dotyčná, nesnese pohled na svůj obraz. Kupodivu jí netrpí zvlášť oškliví lidé a bývá překvapivě častá,“ objasňuje psychiatr Richard Carmichael.

Depp a cirkus? Nikdy!

Výčet fobií, které ztěžují život hvězdám stříbrného plátna, zní na první pohled neuvěřitelně. Hezoun Matthew McConaughey (42) se bojí tunelů a otáčivých dveří. „Když je vidím, úplně zpanikařím. Musím odtud ne odejít, ale uprchnout,“ svěřuje se.

Foto: Profimedia.cz

Do tunelu by Matthew McConaughey v životě nevkročil.

Johnnyho Deppa (49) ničí tzv. coulrofobie, panická hrůza z klaunů. Hvězdu trháků o pirátech z Karibiku začali baviči s napudrovanou tváří a červeným nosem pronásledovat už v dětství. V nočních můrách se mu vysmívali, strašili ho a pokoušeli se mu ublížit. Už jako malý odmítal chodit do cirkusu a nebere tam ani své děti.

Foto: Profimedia.cz

Klauni a Johnny Depp? Takové spojení je naprosto vyloučeno.

"Skrývají pod tou jejich našminkovanou fasádou něco, co se mi nelíbí. Když se zasmějí, stává se ze mě naprostý paranoik. Z jejich šklebu na mě jdou mrákoty. Nevím, působí to na mě jako nějaké tajemné zlo, které čeká jen na to, až vypluje na povrch,“ prozradil serveru people.com.

Depp se snaží se svým strachem něco dělat: „Obklopil jsem se maskami a klaunskými rekvizitami. Zatím bezvýsledně.“

Foto: Profimedia.cz

Klauni a Johnny Depp? Takové spojení je naprosto vyloučeno.

Podivínské děsy musí od sebe odrážet i excentrický Billy Bob Thornton (57). Ve své rezidenci se obklopil výhradně moderním nábytkem a obsah jeho šatníku i interiér jeho příbytku nesmí hýřit barvami. „Můj psychoanalytik tvrdí, že mě v minulém životě někdo ubil k smrti starou židlí,“ má po ruce vysvětlení.

Na každodenním životě bývalého manžela Angeliny Jolie se podepisují dvě zřídkavé fobie - strach ze starožitností a z křiklavých barev. Aby se ochránil, nosí za každého počasí brýle proti slunci, aby ztlumily výraznější odstíny.

Foto: Thomas Peter , Reuters

Billy Bob Thornton soutěží na Berlinale s filmem Jayne Mansfield’s Car.

Thorton je přesvědčen, že před dvěma sty lety v některém ze svých minulých životů miloval chaos a přežívání ze dne na den. Nesnáší tudíž například antikvariáty, které v něm vyvolávají vzpomínky na předchozí životy. Kdykoli na některý narazí, musí se mu obloukem vyhnout.

Hollywoodskou krásku ničí agorafobie

Jednu z nejnádhernějších dam Hollywoodu Kim Basingerovou (58) deptá nepopsatelný strach z otevřených prostranství - agorafobie. „První záchvat jsem dostala při udělování Oscarů, když mi bylo dvacet. Nevěděla jsem, co to má znamenat. Celé dny jsem se schovávala ve svém pokoji a nevycházela jsem z něj,“ připouští. Netají se tím, že jí činí obrovské potíže vyjít před fanoušky a zapózovat před fotoaparáty, kamerami a mobily.

Foto: Profimedia.cz

Na tváři úsměv, v duši panika - Kim Basingerová přebírá Oscara.

„Ten strach mi ze života udělal peklo. Zavírám se doma, nevycházím třeba i několik týdnů a křičím do stěn, abych to ze sebe dostala,“ nezapírá.

Britská herečka Keira Knightleyová (27), jež mimochodem prorazila také díky Pirátům z Karibiku, se zase zpotí strachem při pohledu na koně a celá se přitom roztřese. Obavám z těchto nádherných a hrdých zvířat odborníci říkají equinofobie. Chudinku Keiru ale čekaly ve filmu Král Artuš jezdecké scény.

Foto: Profimedia.cz

Když koně, tak v případě Keiry Knightleyové jen dřevěného. Kromě toho ji sužuje strach z telefonů.

„Chtělo to hodně sebezapření. To víte, že jsem se na natáčení nepřipravovala na dřevěném koni,“ vysvětluje se smíchem. Kromě toho se o ní proslýchá, že ji sužuje phonofobie - strach, to se podržte, z telefonů! Prý ten, kdo ji chce zastihnout, musí použít e-mail. Možná proto si Keira tolik pochvalovala natáčení všech dílů pirátské série - na galérách mořských vlků nevyzvánějí mobily ani se na nich nikdo neprohání v sedle.

Mravenci, žvýkačky i vítr

  • Fotbalista David Beckham úzkostlivě nesnáší nepořádek a neutřený prach. „Neusnu, dokud nemám doma všechno srovnané do komínků.“
  • Herečka Christina Ricciová se bojí pokojových rostlin. „Jsou strašně špinavé. Pokrývají je tisíce bakterií! Jen čekají na vhodnou příležitost, aby ze mě vysály poslední zbytky energie,“ nepochybuje.
  • Panický odpor ke žvýkačkám pociťuje televizní moderátorka Oprah Winfreyová. „Když jsem byla malá, rodiče mě varovali, že se s ní zadusím. Od té doby nežvýkám,“ prozradila na sebe ve své show.
  • Skandálního rapera Eminema neděsí drogy ani rvačky. Rozklepou se mu kolena, jakmile jen letmo zahlédne sovu.
  • Zpěvačka Mariah Careyová se klepe strachy před mravenci.
  • Popová legenda Madonna má hrůzu z deště a z duší zemřelých zvířat, její rivalka Christina Aguilera zase z větru.

(Zdroj www.phobialist.com)

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám