Hlavní obsah

Třináctiletá Talia trpící rakovinou ví, že umírá, přesto se nevzdává

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hvězda internetu, třináctiletá Talia Joy Castellano, už šest let marně bojuje s rakovinou. Po dlouhodobém boji s tzv. neuroblastomem se u ní v létě objevila i leukemie. Šance na vyléčení je minimální. Přesto Talia dodává odvahu a optimismus miliónům lidí po celém světě díky svým videím o líčení.

Foto: Facebook.com/angelsfortalia

Talia

Článek

Poprvé byla rakovina Talii diagnostikována v roce 2007 na svatého Valentýna. Čtvrtý stupeň tzv. neuroblastomu (nádor, který se tvoří z nervové tkáně dětí) jí změnil život z minuty na minutu.

Přestože musela podstoupit velmi náročnou léčbu, byla neustále plná optimismu. Bohužel se v létě dozvěděla, že kromě neuroblastomu má i leukemii a jedinou šancí na její vyléčení je transplantace kostní dřeně. Talia ji ale odmítla. Během šestileté léčby musela podstoupit několik operací a následně pak i několik chemoterapií, a už to všechno nechtěla dál podstupovat.

Lékaři tak Talii dali maximálně 4-12 měsíců života. Ne každý by tento verdikt zvládnul s takovou grácií jako právě tato třináctiletá dívenka, která se vždy toužila stát vizážistkou. Přestože přišla o vlasy, každý týden uveřejňuje na internetu svá instruktážní videa o správném líčení. Na její stránku se už přihlásilo přes 14 miliónů lidí, kteří sledují Taliiny odborné rady.

K tak vysoké návštěvnosti napomohla i její návštěva v televizní show Ellen DeGeneresové.

Foto: Facebook.com/angelsfortalia

Talia

Kromě odborných rad o líčení se Talia ve svých videích zmiňuje i o svém osudu.

„Člověk v prvních momentech nemyslí na to, že zemře, ale že přijde o vlasy, zhubne, nebude moci jíst, chodit do školy, vidět kamarády," uvádí v jednom z videí.

V dalším videu se zase věnuje parukám, které ona samotná skutečně nerada nosí. "Když si vezmu paruku, připadám si falešně. Jednoduše to nejsem já," svěřuje se na svém videu, kde i vysvětluje, proč se tak ráda výrazně líčí: "Když jsem nalíčená, mám pocit, že lidi zaujme mé líčení a už neřeší, že nemám vlasy a jiné nedokonalosti."

Asi nejdojemnější je video, kde Talia zdůvodňuje, proč se rozhodla nepodstoupit transplantaci kostní dřeně: "Mé tělo je už tolik poškozené obrovským množstvím operací a chemoterapií, že už to dál nechci pokoušet. Tohle všechno není fér. Rozhodovat se o tomhle v pouhých 13 letech. Opravdu to není fér, že děti potká něco tak strašného jako rakovina."

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám