Hlavní obsah

Třezalka zklidní duši i tělo

Právo, Zdena Nováčková

Třezalka - tahle bylina má sílu – dokáže utišit fyzickou bolest i upokojit psychiku.

Foto: Profimedia.cz

Třezalka zklidňuje organismus, doporučuje se při psychických problémech, lehkých depresích a potížích se spaním.

Článek

Třezalce tečkované naši předkové říkali krev svatého Jana. Najdete ji většinou na pasekách v blízkosti lesa a její žluté kvítky byste měli trhat právě v těchto týdnech, a to za suchého, nejlépe slunečného počasí. Nasušené je pak použijte do čaje, na oleje nebo tinktury.

Jak působí

  • Zklidňuje organismus, doporučuje se při psychických problémech, lehkých depresích a potížích se spaním.
  • Mírní bolesti, a to i zad a kloubů, užívá se proti svědění a na znecitlivění.
  • Čistí krev, má antibiotické a protizánětlivé účinky.

Bylinkářka Jarmila Podhorná doporučuje tinkturu z třezalky i po úrazech hlavy, pro léčení poškozené tkáně, proti otokům.

„V kombinaci s pelyňkem černobýlem podporuje činnost plic, slinivky břišní a jater. Prospívá žaludku a dvanácterníku, zlepšuje zánětlivé stavy, žaludeční neurózy. Uplatnění najde i v ledvinových protizánětlivých směsích. Působí jako mírné, netoxické kardiotonikum, pomáhá při těžkých, srdce ohrožujících chřipkách s arytmií a fibrilací. Při dlouhodobém a nepřerušovaném užívání je základní bylinou pro zlepšování stavu sklerózy multiplex.“

Jak ji užívat

Říká se, že je to bylina podzimu a zimy – dodává totiž mysli lehkost. Jako antidepresivum působí pozvolna, trvá tak týden, než se dostaví výsledky. Zato nemá vedlejší účinky.

Ale pozor, po jejím použití je třeba omezit slunění a hlídat i kontraindikace s léky, které užíváte.

Olej: Je výborný na bolestivá místa na těle včetně zad a kloubů, olejová lázeň prospěje pokožce a zklidní mysl před spaním. Nahřátý olej je dobrý i na zábal krku.

Zavadlé květy dejte do skleněné láhve se za studena lisovaným olejem (olivový, slunečnicový) v poměru 1:2. Květy musí být zcela ponořené. Uzavřenou láhev nechte macerovat 4–6 týdnů. Občas protřepejte. Až směs získá hnědočervený nádech, sceďte. Olej vydrží v chladu až dva roky.

Čaj na spaní: Osvědčenou kombinací je směs třezalky, meduňky, dobromysli, heřmánku a mateřídoušky. Zajistí vám klidnou noc a ráno plné energie.

Jednu lžičku směsi zalijte čtvrt litrem vody, nechte deset minut louhovat, potom sceďte. Vlažné vypijte asi tak půl hodiny před spaním.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám