Hlavní obsah

Transplantace tuku umožňuje vytvarovat tělo k dokonalosti

Novinky, Dana Sokolová

Transplantace tuku je jednou z nejdiskutovanějších disciplín plastické i estetické chirurgie současnosti. Během jednoho zákroku lze tuk odsát z míst, kde ho je nadbytek a doplnit v místech, kde schází. Lze tak velmi snadno dosáhnout dokonalých tvarů a to bez větší zátěže organismu.

Zvětšení prsou pomocí vlastního tukuVideo: Novinky

 
Článek

Přenosy tukové tkáně se provádí s různou úspěšností více než sto let a injekční transplantace tuku již desítky let. V posledních letech se přitom výrazně zdokonalují techniky odběru a transplantace tkáně. Tudíž  se výrazně snížilo riziko vzniku kalcifikací a cyst, které dříve způsobovaly obtíže při diagnostice a detekci možného karcinomu prsu.

Fatgrafting spočívá v odběru tukové tkáně z podkoží kdekoliv na těle. Obvykle to bývá oblast břicha, boků, nebo stehen. Odběr je obdobou klasické liposukce s tím rozdílem, že se provádí velmi šetrně speciálními kanylami, s nižším podtlakem, rovnou do sterilních stříkaček.

"V našem případě je možné odebrat tuk pomocí nejmodernějšího přístroje pro invazivní ultrazvukovou liposukci Vaserlipo, u které dochází k minimálnímu porušení tukových buněk a tuk je ihned po odběru vhodný k přenosu do jiné oblasti. V místě liposukce je navíc minimální riziko nerovností a vzniklá volná kůže v odsávané oblasti se velmi rychle smrskne," vysvětluje plastický chirurg Libor Kment z kliniky plastické chirurgie Esthé.

Foto: Klinika Esthé

Colemanova metoda čištění tuku využívá odstředění tuku pomocí centrifugy. Pro vlastní přenos se využije jen střední část sedimentu, která obsahuje největší množství živých neporušených buněk a také velké množství mezenchymálních kmenových buněk.

Poté dochází k tzv. čištění tukové tkáně a následně k aplikaci tuku. Nesprávná je aplikace širšími kanylami pod vysokým tlakem, která se běžně používala a dodnes používá na některých pracovištích.

Přenos je sice rychlý, ale vytváří depa nahromaděného tuku, který nemá výživu, a to vede právě ke vzniku tukových nekróz, cyst a pozdějších kalcifikací. Navíc vysoký tlak vede k další destrukci tukových buněk.

"Moderní aplikace tuku se provádí po mikrokapkách, které se aplikují do co největšího množství „tunýlků“ v tkáni, v příjmové oblasti, v mnoha vrstvách. To zaručí výživu pro co největší množství buněk, a tím minimální nekrózu buněk a jejich co nejmenší resorpci," upozorňuje Libor Kment.

Tuk urychluje regeneraci kůže

Tuková tkáň mimo jiné působí i regeneračně na oblast kůže a podkoží. V místě aplikace dochází k měknutí jizev, regeneraci ozářené tkáně, snížení bolestivosti a k celkově lepšímu vzhledu kůže i jizev.

Tajemství spočívá v tom, že podkožní tuková tkáň obsahuje velké množství kmenových buněk, které napomáhají k dosahování těchto úspěchů.

Jedinou nevýhodou transplantace tuku je, že se určité množství tuku může vstřebat a k dosažení trvalého stavu je tak nutné někdy operaci opakovat a tuk doplnit. Odborníci ale neustále vyvíjejí a zdokonalují techniky odběru tuku a jeho přenosu, aby resorpce byla co nejmenší.

Podívejte se na přiložené video, jak transplantace tuku probíhá.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám