Hlavní obsah

Tradiční velikonoční pomlázka versus hravé vajíčkobraní

Novinky, Dana Sokolová

Velikonočním pondělím vrcholí křesťanské oslavy zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Kromě bohoslužeb patří k tomuto dni tradiční pomlázka, ale také v mnoha rodinách i vajíčkobraní neboli hledání vajíček od zajíce. Přestože je tato tradice častější v okolních zemích, jako je Německo či Rakousko, své kořeny má i v našem regionu. Nejedná se tedy o žádnou převzatou záležitost.

Foto: Profimedia.cz

Barvení vajec je staré více než pět tisíc let. Známé je z Číny.

Článek

Na Velikonoční pondělí si chlapci i děti chystají pomlázky, aby vyšlehali všechny ženy v okolí. Šleháním se totiž předává mladost a svěžest obsažená ve vrbových proutcích. Podle tradice jsou pak ženy nejen krásnější a mladší, ale i plodnější. Dívky jim pak na oplátku vážou stuhy na pomlázku, darují vejce a dospěláky pak pohostí alkoholem.

Dříve muži chodili na pomlázku zejména k dívkám, o které jevili zájem. Dívky jim pak skrz barvu pentle odpovídaly, zda mají u nich šanci. Červená barva znamenala, že dívka má chlapce ráda, modrá mu dávala naději, zelená značila oblíbenost a žlutá nezájem.

Foto: archív firmy

Vajíčka lze snadno ozdobit i za pomoci nesmyvatelných fixů Pilot Twin Marker a Pilot pinter.

Na Moravě koledníci navíc polévají dívky vodou a není výjimkou, že je dívka rovnou vymáchána v potoce nebo ve vaně. Někde je zvykem, že se po poledni či na druhý den úlohy otočí a na mrskačku chodí ženy.

Tradice hledání vajíček od zajíce

Tradice hledání vajec od zajíce vychází z pověsti o bohyni jara Ostaře, která měla na starost příchod jara, slunce, květin a také zvířecích i lidských mláďat. Ostara se jednou zapomněla a probudila jaro o něco později.

A když přišla na zem, našla skoro umrzlého ptáčka. Ujala se ho, uzdravila ho a udělala z něj svého společníka. Ne vždy jí ovšem stačil, byl přece jen malinký, a protože měl křídla poničená od mrazu, nedokázal tak rychle létat. Tak ho bohyně proměnila v zajíce a jako dar a vzpomínku na jeho někdejší podobu mu nechala schopnost snášet vajíčka.

Zajíc pak v předkřesťanské době symbolizoval zmrtvýchvstání a doprovázel božstva jara. Symbolika toho, že právě on schovává v zemi vajíčka, tak byla spjata se vzkříšením Krista a jeho vystoupením z hrobu.

Foto: Profimedia.cz

Vajíčkobraní může být zábavou pro celou rodinu

Dnešní hledání vajíčka od zajíce je především zábavné hledání podobné hře na schovávanou. Hrát lze úplně všude, ideálně na zahradě.

V označeném prostoru dospělí dětem poschovávají malé dárečky, které děti potom hledají a kdo je první najde, tomu zůstanou. Dospělí mohou dětem pomoci tím, že jakmile se dítě k danému místu přiblíží, mohou provolávat „přihořívá” ... a v okamžiku naprosté blízkosti „hoří”.

Pokud budete chtít zážitek z dobrodružství ještě prohloubit, vytvořte kartičky nebo mapu se zašifrovanými nápovědami s tím, kde vajíčka a další drobnosti hledat.

Tipy, jak pohostit koledníky a co ukrýt na vajíčkobraní

Vyskoč, děvče, na lavici, přišli na tě koledníci! To je část koledy, kterou už v dnešní době o Velikonočním pondělí zaslechne málokdo. Obvyklá, notoricky známá říkanka totiž začíná slovy „Hody, hody, doprovody“ a koledníci se v ní dožadují malovaných, nebo alespoň bílých vajíček.

Dnešní podoba Velikonoc, zvláště na českých vsích a ve městech, však znamená i nutnost koledníky pohostit. Máme pro vás několik tipů, jak potěšit návštěvy s pomlázkou, ale i co poschovávat dětem na vajíčkobraní.

Pro děti 

Foto: archív firem

Velikonoční nadílka pro děti

Foto: Veli-koko-noční Mixit. Müsli se sušeným ovocem a ořechy se směsí ořechů v bílé a mléčné čokoládě, 229 Kč; Kinder Chocolate tyčinky z mléčné čokolády s mléčnou náplní, 65 Kč; Marks and Spencer Velikonoční bonboniéra, 299 Kč; Haribo Osterei, 199 Kč; Milka Egg´n´Spoon Oreo, 104 Kč; Milka Bunny Alpine Milk, od 30 Kč
Foto: Merhautovo pekařství

Malé i velké koledníky zajisté potěší i vosí úly ve tvaru slepiček a zajíčků

Pro dospěláky

Foto: archív firem

Velikonoční pomlázka pro dospěláky

Foto: 1. Zleva nahoře: Poctivá Moravská Fuet klobása, Rohlík, 40 Kč; Velikonoční trenýrky El.Ka, pánské 449 Kč; Šunkové vejce Váhala, 1 ks 24 Kč; R. Jelínek Moravská švestka 38 %, 169 Kč; Nový Fernet Stock Original, 180 Kč; Božkov Peprmint, 120 Kč; Limitovaná edice Metropol Bianco, 119 Kč; Baileys Original Irish Cream, 449 Kč; Váhala Velikonoční utopenci, 3,5 kg, 277 Kč; Lush Velikonoční koupelové bomby, Chirpy Chirpy Hop Hop, 995 Kč

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Anketa

Znáte tradici hledání vajíček od zajíčka?
Ano, máme ji jako součást velikonočních tradic
18,7 %
Ano, dokud byly děti malé, dodržovali jsme ji
3,3 %
Ano, ale u nás děti chodí koledovat
19,3 %
Ne, taková tradice za nás nebyla
58,7 %
Celkem hlasovalo 150 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Recept na tvarohového velikonočního beránka

Bez pečeného beránka si už málokdo umí představit Velikonoce. Někteří si ho kupují, jiní sami pečou. Znáte však původ této sladké pochoutky, jejíž tradice sahá...

Výběr článků

Načítám