Hlavní obsah

Tom Cruise: Své padesátiny oslavím třeba s miliónem lidí

Právo, Jana Rovenská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Starý rok zakončil čtvrtým úspěšným pokračováním Mission Impossible - Ghost Protocol, v tom novém si chce splnit několik speciálních přání, a hlavně si ho užít. Hollywoodský hitmaker Tom Cruise totiž letos oslaví padesátiny.

Tom Cruise

 
Článek

„Mám sice narozeniny až 3. července, ale nic mi nezabrání v tom, abych začal už v lednu. Chci je oslavit jak s rodinou a přáteli, tak i s každým, s kým budu různě po světě natáčet, a na všech místech, kam letos přijedu. Oslavím je třeba s miliónem lidí. Právě jsem to spočítal na padesát velkých narozeninových párty. Moc se na ně těším, bude to vzrušující,“ prohlásil natěšený oslavenec.

Foto: , Profimedia.cz

Tom Cruise

Ani plánované oslavy ale známého workoholika od natáčení nezdrží. Ještě koncem roku dokončil netradiční muzikál Rock of Ages s Russellem Brandem a Catherine-Zetou Jonesovou a chystá další čtyři filmy, z toho dva opět akční. „Cítím se výborně. Jsem nadmíru spokojený, že jsem i náročný muzikál mohl dělat na sto procent, tedy tak, jak jsem zvyklý,“ pyšní se Tom, který svou výbornou fyzičku potvrdil znovu ve své životní roli Ethana Hunta v Mission Impossible - Ghost Protocol.

Právě zde předvedl jeden ze svých největších akrobatických kousků, kdy sám, navzdory obavám pojišťovacích agentů i režiséra, vylezl bez bezpečné náhrady kaskadérem na nejvyšší stavbu světa - gigantický mrakodrap Burdž Chalífa v Dubaji do výšky 828 metrů.

„Výšky miluju, nebál jsem se jich ani jako malý kluk, kdy jsem si hrál na svého milovaného akčního hrdinu J. I. Joe. Měl jsem jeho figurku s padákem a ve čtyřech letech jsem ji poprvé napodobil. Smotal jsem prostěradlo, vyhodil ho na střechu, udělal z něho padák a z druhého patra skočil. Naštěstí pršelo, takže jsem byl jen celý od bláta. Maminka ale ze mě tehdy dostala málem mrtvici,“ směje se po letech.

Foto: Bontonfilm

V Mission Impossible - Ghost Protocol sám šplhá na nejvyšší stavbu světa Burdž Chalífa do výšky 828 metrů.

„Budovu Burdž Chalífa jsem měl v povědomí ještě z doby, kdy se stavěla. Když vidím tak odlišné stavby, vždycky mě napadne, jak bych po tomhle mohl šplhat? Jak bych z toho mohl skočit? To jsem si přece nemohl nechat ujít,“ konstatuje jakoby nic. A režisér Bird mu dává za pravdu: „Tom chce všechno dělat sám a tvrdě na tom pracuje. Je přesvědčený, že když to herec zvládne, získá to pro diváka na důvěryhodnosti. Proto je Tom ideální Ethan Hunt. Je stejně nebojácný. Žije nebezpečím a vzrušením a zdoláváním nemožného, což dělá celou svou kariéru,“ opěvuje ho režisér.

„Tom je prototypem velvyslance šoubyznysu,“ přidává se John Burman z Hollywoodského reportéra. „Kromě rozchodu s Nicol Kidmanovou nikdy neměl žádný skandál, nic o sobě neskrývá a lidé ho zbožňují.“ V superlativech o něm mluví i ostatní hollywoodští profesionálové.

Paul Thomas Anderson, který ho režíroval v Magnolii, vzpomíná: „Když jsme se poprvé setkali, pozdravil mě a usmál se. V ten okamžik mi bylo jasné, že jediné, co se s tak neodolatelným úsměvem dá dělat, je stát se hvězdou.“

Foto: , Profimedia.cz

Jako plukovník Claus von Stauffenberg (vlevo) v německoamerickém válečném thrilleru Valkýra.

Podle režiséra Mise II Johna Wooa má Tom krásně tvarovaný obličej, který na kameře vypadá dobře z každého úhlu. Cruisův přítel, režisér Sydney Pollack zase tvrdil, že na světě není studio, které by nedalo cokoliv, aby Toma dostalo. Tom je také stále jediná hvězda, které se bojí konkurenční distributoři natolik, že nikdy nenasazují premiéry svých filmů do kin stejný víkend.

A co na to Tom? „Je to celé o tom, že jsem odmalička velký filmový fanda, a když jsem dostal šanci, chtěl jsem ji plně využít. Natáčení je můj největší koníček. Snímky, jako je Mission, jsou velmi obtížné. Vždycky je to ale o novém, svěžím nápadu, jak to udělat zábavné a uchovat napětí. Jako tvůrce i jako herce mě vždycky nejvíc zajímali diváci. Chci, aby se dobře bavili a aby zažili nová dobrodružství,“ říká přesvědčivě rodák z města Syracuse ve státě New York.

Foto: , Profimedia.cz

Ve velkofilmu Poslední samuraj ztvárnil veterána americké občanské války, z kterého se stala největší posila japonského císaře.

Za tři desetiletí v Hollywoodu také získal řadu uznání i prestižních ocenění, na zlatou sošku přesto stále čeká. Očividně ho to nevzrušuje, i tak si může plnit svá vroucí přání. Zatím prozradil první tři. Po tom, co vyšplhal na nejvyšší budovu světa, by si po letech rád zalétal.

„Hned po dokončení snímku Top Gun (1986) jsme si s režisérem Tonym Scottem a producentem Jerrym Bruckheimerem slíbili, že spolu ještě něco vymyslíme. S Tonym jsme pak ještě natočili Bouřlivé dny (1990), ale od té doby jsme na sebe, jak se říká, nenarazili a já bych strašně rád zase sedl do kokpitu. Už jsme se předběžně domluvili, že když najdeme správnou story a scénář, jdeme do Top Gunu 2.“

Foto: Bontonfilm

V roce 1990 se při natáčení dramatu Bouřlivé dny seznámil s Nicol Kidmanovou a téhož roku si ji vzal.

Po premiéře čtvrté mise prozradil i to, že léta touží zahrát si s kamarádem Davidem Beckhamem, protože si je jistý, že špičkový fotbalista natrhne v akčním filmu všem jeho slavným sokům triko.

„Hrozně rád s ním natočím film se sportovní tematikou, určitě bude výborný, jen mě předtím musí naučit hrát fotbal,“ směje se Tom, který už na školách vynikal v atletice, hrál lední hokej i fotbal a byl považovaný za velice tvrdého hráče. A David, který sice natočil řadu reklam, ale ve filmu nehrál, se už nechal slyšet, že by do toho kvůli legendárnímu Tomovi šel.

Foto: Bontonfilm

V roce 2000 se při natáčení Vanilkového nebe zamiloval do Penélope Cruzové, rok na to se rozvedl s Nicol Kidmanovou.

Třetím Cruiseovým přáním je koupit si luxusní rezidenci na Maltě, kde má letos také natáčet. Už si najal osvědčenou realitní agenturu z Milána, která mu pomohla k domům v Itálii a Londýně. Požadavků, které makléři musí splnit, rozhodně není málo. Sídlo má mít šest ložnic, bazén, tělocvičnu a obývací pokoj velký skoro jako tenisový kurt. Důležitá je také ideální poloha, kde bude mít s rodinou - o šestnáct let mladší manželkou a herečkou Katie Holmesovou a pětiletou dcerkou Suri - úplné soukromí.

Foto: Profimedia.cz

Se svou třetí hereckou manželkou Katie Holmesovou a dcerkou Suri.

„Do ostrova jsem se zamiloval loni, když jsem zde navštívil Brada Pitta, který tu filmoval. Bude to ideální místo nejen pro natáčení, ale i pro naše rodinné dovolené, bude to můj vysněný dům a na tom nebudu šetřit,“ prohlásil Tom, jehož majetek je asi 250 miliónů dolarů.

Čím se (ne)může pochlubit

Vyrůstal se sestrou v chudé katolické rodině speciální pedagožky Mary a elektroinženýra Thomase. Otec, kterého Tom označil za surovce a zároveň zbabělce, syna dyslektika často bil.

Kvůli otcově práci se rodina často stěhovala, do dvanácti let vystřídal patnáct různých škol v Americe a v Kanadě. Pak matka od otce s dětmi odešla.

Ve čtrnácti studoval u františkánů a chtěl se stát knězem.

V osmnácti opustil matku, otčíma a tři sestry a odjel zkusit štěstí do New Yorku. V devatenácti natočil po boku Seana Penna své první drama Večerka a romantický film Endless Love (Nekonečná láska) s Brooke Shieldsovou a okamžitě se stal miláčkem publika.

Ve čtyřiadvaceti zazářil v akčním snímku Top Gun, pak už následoval jeden hit za druhým.

Je aktivistou v oblasti vzdělávání a zdraví. Nedávno byl oceněn za svoji práci ve prospěch dětí v Los Angeles, kde žije s manželkou Katie Holmesovou, dcerou Suri a dvěma adoptivními dětmi z druhého manželství s Nicol Kidmanovou - Conorem (16) a Isabellou (19). Jeho první manželkou byla o šest let starší herečka Mimi Rogersová.

Po Tropické bouři (2008) se mu zalíbilo v komediích. V té další, The Hardy Men, ho opět po boku Bena Stillera uvidíme v roce 2013.

A jak on sám prožije svůj velký narozeninový den? „Určitě budeme někde oslavovat. Já si ale stejně neodpustím, abych v ten den nebyl na place a alespoň několik hodin nenatáčel. To je nakonec přece jen to, co miluji nejvíc,“ prozrazuje na závěr Tom Cruise.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám