Hlavní obsah

Syndrom Zoufalých manželek postihuje stále více žen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stále více žen ve středním věku touží vypadat dokonale, chtějí být úspěšné a zvládat vše, jako postavy ze seriálu Zoufalé manželky. Což se jim obvykle nedaří a tak se uchylují k drastickým dietám a jsou nešťastné, že nestíhají nic, jak by si přály.

Článek

"Dochází tak k prudkému nárůstu počtu žen, které zažívají poruchu příjmu potravy ve středním věku,“ tvrdí profesorka psychologie Phillipa Hayová z University of Western Sydney.

Podle Hayové tlak vyvíjejí obrazy z médií představující ženy středního věku jako všehoschopné, úspěšné v kariéře, pečovatelky o rodinu a zároveň fyzicky dokonale vypadající příslušnice svého pohlaví.

„Celebrity jako Angelina Jolie dokazují, že vyzáblost ve středním věku propůjčuje mnoho výhod života, například sexuální žádoucnost, štěstí a bohatství, to může být pak velmi přesvědčivé,“ dodává spoluautorka profesorka psychologie Marika Tiggemannová.

Postavy ze seriálu Zoufalé manželky přitom nejvíce působí na ženy ve věku 35 až 55 let, které se v Susan, Lynette, Bree či Gabrielle zhlédnou. Ty se sice ve scénáři také potýkají s problémy moderní ženy, s balancováním mezi kariérou a rodinou, se zvládáním volného času a uvadající krásou, ale vždy u toho vypadají mnohem dokonaleji než ženy z reálného světa.

Reklama

Související témata:

Související články

Manželská krize přichází už po třech letech

Stres z hektického životního stylu a náročná péče o děti ohrožují manželství silněji než dříve. Zatímco před dvaceti roky se ještě o první velké manželské...

Výběr článků

Načítám