Hlavní obsah

Symbolika zásnubních prstenů a jejich trendy pro letošní sezonu

Novinky, Linda Humlová

Zásnuby jsou neopakovatelným a silným životním okamžikem, který podle tradice stvrzuje zásnubní prsten. Ten může mít nespočet podob, ale většinou platí, že by měl být zdobnější než ten snubní. Jaká je historie zásnubních prstenů a jaké jsou trendy pro nadcházející sezonu?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Prsten z rákosí, kůže, slonoviny – i tak vypadaly zásnubní prsteny v historii. Římanky měly dokonce jeden prsten na doma a druhý do společnosti. Středověcí šlechtici kladli důraz na význam drahokamů a nejvýše si cenili vášnivého rubínu. K boomu diamantů došlo až s objevem Afriky a jeho diamantových dolů. Tento trend přetrvává dodnes.

Jistou mystiku v sobě nese i samotné umístění zásnubního prstenu. Římané věřili, že právě prsteníčkem prochází „žíla lásky“, která spojuje tento prst se srdcem, a tak ho umístili sem.

„Dnes mohou být ženy za tento nevědecký důvod rády – prsteníček levé ruky je – tedy kromě malíčku – nejméně namáhaným prstem, prstýnku tak hrozí mnohem nižší riziko poškození,” dodává Ester Engelová ze šperkařské dílny Esterstyl.

Jak se vyznat v dámských hodinkách

Styl

Samotný tvar prstenu, tedy kruh, symbolizuje nekonečnost, nepřetržitý koloběh života, věčnost, vesmír, nekonečnou lásku a dokonalost.

V každém náboženství a století měl kruh trochu odlišný význam. Všichni se ale shodují na pozitivní symbolice nekonečna a času. V magii byl používán jako ochrana proti zlým duchům. Zásnubní prsten spojuje životy dvou lidí a jejich bezmeznou lásku. Nelze jej zlomit ani rozdělit. Pouto, které přetrvá věky.

Jaké jsou trendy pro rok 2020?

Klasické solitéry

Nejikoničtějším zásnubním prstenem je bezpochyby solitér, což je jednoduchý prsten s větším kamenem uprostřed či s jedním hlavním kamenem a s vícero menšími.

Vybírat můžete z nemalého množství tvarů, velikostí, broušení či druhů kamenů. „Čím dál více mužů si uvědomuje, že se zásnubní prsten stává rodinným šperkem předávaných po generace a nebojí se do takto důležitého šperku investovat. Základem kvalitního zásnubního prstenu je briliant. Krásný briliantový prsten nemusí být drahý. Nejprodávanější prsteny se pohybují v cenách kolem 10 tisíc,“ komentuje trendy pan Kubíček ze společnosti Brilas.

Foto: archiv firem

Zleva: Klenota, 89 000 Kč. Alo Diamonds, orientační cena 70 000 až 100 000 Kč. Alo Diamonds, orientační cena 20 000 až 30 000 Kč. Brilas, 5490 Kč.

Znovuobjevené zlato

Není to tak dávno, kdy šlo klasické žluté zlato na dračku, později začalo být vnímané jako zastaralé a nevkusné. Nyní se ale trendy opět obracejí a zlato je opět v módě.

„Po letech, kdy zcela zásadně dominovalo na trhu bílé zlato, se pomalu, ale jistě situace otáčí. Na scénu se vrací žluté zlato spolu s nejmodernější barvou současnosti, červenou. Zejména červené zlato dokáže prsten pozvednout z průměru na vrchol elegance a obdivu. Jde to ruku v ruce s trendy návratu k maximální přirozenosti a ryzí čistotě v kovu i šperkařské práci,“ komentuje návrat žlutého zlata Kubíček.

Vyznejte svoji lásku symbolickým šperkem ve tvaru srdce

Styl

Šperky ze žlutého zlata byly vždy ty, které ve zdobném provedení nosila smetánka, v jednoduchém zpracování dělaly radost i obyčejným lidem. Jako takové tedy nikdy nevyjdou z módy.

Můžete ale i experimentovat a zvolit kombinaci tradičního žlutého zlata a bílého či růžového.

Foto: archiv firem

Zleva nahoře: Bisaku, 39 500 Kč. Alo Diamonds, orientační cena 20 až 30 tisíc Kč. Brilas, 7290 Kč. Bisaku, 39 500 Kč.

Český design

Česká šperkařina je na vzestupu. Mnoho designérů přichází s vlastními originálními návrhy krásných zásnubních prstenů, které jsou netradiční a autentické.

Vybírat můžete mezi organickými prsteny s nesymetricky uspořádanými brilianty, ale také prsteny inspirovanými podvodním světem či těmi, které připomínají dobu dávno minulou.

Foto: archiv firem

Zleva nahoře: Antipearle, 25 850 Kč. 27 Jewelry, 33 000 Kč. 27 Jewelry, 32 000 Kč. Janja Prokić, 21 000 Kč.

Viktoriánské tvary

Viktoriánská éra měla výrazný vliv i na šperky, a to především díky představení broušeného růžového diamantu, častějšímu využívání perel a také kombinaci několika kamenů přesně zapadajících do sebe. Nastal čas návratu k perlám, starobyle vypadajícího vzhledu prstenů, ale i ostře broušených kamenů.

Vybírat můžete i z nejrůznějších barevných kamenů. Příklad prstýnku jako pro princeznu? S velkým modrým kamenem tanzanitem, který je obklopen několika malými brilianty. Modrá není váš šálek kávy? Pak vsaďte například na klasický český granát nebo luxusní barevné diamanty.

Foto: archiv firem

Zleva nahoře: Klenota, 20 900 Kč. Alo Diamonds, orientační cena 10 až 20 tisíc Kč. Klenota, 139 000 Kč. Rýdl, 21 250 Kč.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám