Hlavní obsah

Symbol ženskosti slaví 70. výročí, v padesátých letech byl vnímán jako nemravnost

Novinky, ema

Bikiny. Kousek, bez kterého si léto dovede představit málokterá žena. Nosíme je kvůli pohodlnosti, ale i variabilitě kousků, kterých je skoro až nadbytek. A také proto, že jejich sporé vyvedení umožnuje maximální možné opálení. Letos slaví ikonické plavky 70 let. Podívejte se s námi do jejich historie, která nebyla zrovna procházkou růžovým sadem. Jejich nošení dokonce odsoudil i Vatikán.

Foto: Profimedia.cz

Bikiny slaví 70 let své existence. Na snímku modelka v plavkách z dílny Louise Réarda, který stál za vznikem tohoto ikonického modelu.

Článek

Bikiny, nejslavnější z plavek, letos slaví 70. výročí svého vzniku. Nesmrtelnou slávu jim v 50. a 60. letech zajistily takové hvězdy, jako byly Marilyn Monroe a Brigitte Bardotová.

Zatímco pro někoho jsou bikiny symbolem ženskosti, pro jiného znakem svobodné ženy. Jejich historie je bohatá, často poznamenaná skandály.

Nejmenší plavky na světě

Francouzský inženýr Louis Réard hledal v roce 1946 přitažlivou koncepci pro svůj model plavek. Dal mu jméno bikiny podle atolu Bikini v Tichomoří, kde tehdy Američané prováděli zkoušky jaderných zbraní.

Foto: Profimedia.cz

Modelky pózují v dobových plavkách. Psal se rok 1959. Bikiny se ještě netěšily oblíbenosti veřejnosti a tak se ženy zahalovaly do jendodílných, případně dvoudílných plavek s vysokým pasem.

Nazval tak plavky také proto, že ženy, které je budou nosit, měly být podle něho jako ´atomové bomby´. Réard chtěl vytvořit nejmenší plavky, jaké kdy existovaly. Šlo o pouhé čtyři trojúhelníčky látky, z nichž se bikiny skládaly.

Drahý projev dekadence

Jeannette Vermeerschová, manželka generálního tajemníka Francouzské komunistické strany Maurice Thoreze, pohlížela na bikiny jako na projev buržoazní dekadence. Protestovala rovněž proti jejich ceně, která podle ní tvořila více než čtvrtinu měsíční mzdy průměrné sekretářky.

Starosta španělské rybářské vesnice Benidorm se v 50. letech obával, aby zákaz bikin neohrozil příjmy z turistiky. Nakonec se mu ale podařilo od Franciska Franka získat svolení, aby se skandální plavky mohly nosit. Není známo, co ke svolení diktátora vedlo, poznamenal francouzský týdeník L´Express.

Vrchol vulgárnosti

V 50. letech prožívaly bikiny svou slávu v jihofrancouzském Cannes, v roce 1953 se tam v nich objevila mladičká Brigitte Bardotová. Naopak Američané měli k nejmenším plavkám v 50. letech velké výhrady.

Internetový server Slate.com loni citoval četné komentáře tehdejšího amerického tisku, který označoval bikiny za vrchol vulgárnosti.

Foto: Profimedia.cz

Byl rok 1953 a mladá hvězdička Brigitte Bardotová se v bikinách objevila na filmovém festivalu v Cannes.

Foto: Profimedia.cz

Marilyn Monroe se také podepsala na popularita dnes již ikonického modelu plavek. 1961.

V roce 1950 časopis Time napsal, že "pro bikiny přicházející z Francie máme jen výraz pohrdání", a navrhoval Francouzkám, aby nosily plavky prodlužující nohy.

V časopise Modern Girl z roku 1957 lze ještě číst, že je "téměř zbytečné ztrácet čas úvahami o bikinách, protože je prostě nepřijatelné, aby takovou věc nosila dobře vychovaná dívka". Bikiny v roce 1964 odsoudil i Vatikán.

Zlatý věk po roce 1968

Svou nesmrtelnost si bikiny získaly díky herečce Ursule Andressové, která se v nich objevila v prvním filmu s Jamesem Bondem Dr. No z roku 1962. Tehdy začal prodej bikin prudce stoupat.

Foto: Profimedia.cz

Bikiny nejvíce proslavila ve filmu James Bond Ursula Andress. Snímek je z roku 1962

Zlatý věk bikin pak nastal po roce 1968, kdy se staly symbolem nového obrazu ženy a její sexuality.

Není náhodou, že tyto plavky získaly obrovskou popularitu po roce 1968, který byl rozhodující v přechodu od starého pořádku k nové, svobodnější společnosti. V 70. letech už nosily bikiny prakticky všechny dívky.

Foto: Profimedia.cz

Bikiny proslavila ikona Brigitte Bardotová. V roce 1966 už v nich našlo zalíbení mnoho žen.

Přestože se v poslední době znovu do popředí dostaly jednodílné plavky, zůstávají i tak bikiny hlavním plážovým oděvem, který nalézá využití i jinde.

Staly se jakýmsi monumentem popové kultury především díky celebritám, které zaplavují sociální sítě se selfies v bikinách, nebo se nechávají v tomto "oděvu" pronásledovat fotografy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám