Hlavní obsah

Svatba v zahraničí nemusí být jen pro vyvolené

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnoho mladých párů si touží říct své ano někde v ráji. Na romantických místech, která se jim dlouze vryjí do paměti a nebudou jen pouhou vzpomínkou na svatební oslavu. Samozřejmě takových míst je spoustu i v naší zemi, přesto svatby v zahraničí lákají čím dál více lidí.

Článek

Je to dáno i tím, že v zahraničí může být svatba mnohem více intimnější a je tedy mnohem více o snoubencích. Přestože lidé stále rádi udržují tradice, právě šílenství kolem tradiční svatby mnoho partnerů od svatby přímo odrazuje. Nechtějí se o ten svůj velký den dělit s širokým příbuzenstvem a ani nikomu jinému nechtějí dokazovat, jak a na co mají. 

Navíc si mnohem více lidé uvědomují, že za ty stejné peníze, co je bude stát doma velká svatba, mohou prožít svůj svatební obřad na nějakém exotickém místě a velmi často jej spojit i se svatební cestou.

Přestože se jedná o svatby v zahraničí, nemusí se jednat o horentní sumy. Pokud jste šikovní a máte čas si zařídit svatbu sami, pak se jedná o tisícové částky nad rámec klasického pobytu v zahraničí. Ale každý by si měl uvědomit, že vyřízení si všech dokumentů, aby svatba byla platná i v naší zemi, není vůbec nic jednoduchého, proto většina lidí využívá služeb svatebních agentur či přímo cestovních kanceláří.

Pokud už uvažujete o tom si zařídit svatbu sami, pak v první řadě navštivte matriku v Brně, která jako jediná v naší republice sňatky v zahraničí řeší a zapisuje. Nejen, že vám poradí, jaké všechny dokumenty k platnosti svatby potřebujete, ale také vám potvrdí, zda sňatek, který plánujete je v Česku platný nebo ne. 

Všeobecně platí, že svatby konané na území EU nejsou v zařizování tolik složité, jako v zemích mimo EU. Přesto, pokud nejste dostatečně jazykově vybaveni, pak i toto zařizování svěřte nějaké agentuře, která s tím má zkušenosti a dokáže vám ušetřit často velmi mnoho času i energie.

Když už si svatbu budete zařizovat sami, pak o tom dopředu informujte i hotel, jelikož většina z nich má pro svatební klienty připravené nejen hezčí pokoje a nejrůznější nadstandardy, ale i mnohem lepší ceny. V exotických zemích bývá totiž tradicí, že hotel dává velké slevy všem klientům na svatební cestě a to dokonce až 6 měsíců po svatbě.

Řecké ostrovy lákají romantikou i tradicemi

Mezi cenově dostupnější patří svatby na řeckých ostrovech. Dá se říci, že v této zemi není ostrov, na kterém by se svatební obřad uspořádat nedal.  

Základní balíček, jenž obsahuje svatební obřad, administrativní poplatky, zajištění oddacího listu včetně ověření a překladu potřebného pro matriku v ČR a pomoc asistenta, vyjde kolem 15 000 Kč. Pokud vezmete v potaz fakt, že stejný poplatek často dáte i na zámcích a jinak zajímavých místech v Česku, pak možná spíše dáte přednost Řecku.

Zájezdy na řecké ostrovy jsou díky četnosti zájezdů za velmi příznivé ceny a lze je pořídit u jakékoliv cestovní kanceláře. A ceny se již mohou pohybovat i do deseti tisíc za osobu na týden. Navíc pokud si zájezd objednáte s velkým předstihem, můžete na něm vydělat dnes mnohem více než na poslední chvíli.

Do Itálie nejen za výtečnou kuchyní

Výbornou alternativou tradičním svatbám v České republice jsou svatby v Itálii. Obřad lze dohodnout nejen na konzulátu v Římě, ale také v oblíbených destinacích jako jsou Benátky či krásné jezero Lago di Garda.

Obřad v Benátkách lze pořídit již od 40 tisíc korun. Pokud si ale zaplatíte i fotografa, květiny, romantickou projížďku v gondole, láhev kvalitního champagne a další služby včetně například oběda pro deset lidí, pak si připravte kolem 100 tisíc korun a ani tato cena nemusí být konečnou.

Samozřejmě je důležité nezapomenout na cenu za dopravu do Benátek a ubytování. Ovšem obojí se dá sehnat za velmi slušnou cenu, záleží na požadovaném komfortu. Týdenní pobyt v Benátkách či v okolí může vyjít od šest tisíc korun a výše.

Pokud se rozhodnete pro skutečně nevšední svatbu, pak lze doporučit svatbu u jezera Lago di Garda. Tato oblast patří mezi nejvyhlášenější z pohledu úžasné kuchyně, ale také pevné organizace, tudíž zde málokdy dochází k nějakým zpožděním apod. Navíc zde lze svatbu uspořádat i v zimě - nádherná krajina italských Alp k tomu přímo navádí.

Celková cena samozřejmě vychází z požadavků a výběru, ale základní balíček lze pořídit již od 50 tisíc korun. V balíčku je ale pouze zahrnut pronájem prostoru, svatební obřad, administrativa včetně překladu do češtiny a svatební kytice. Za ostatní si budete muset připlatit a je pravda, že se cena může vyšplhat velmi vysoko. Přestože ubytování včetně cesty lze již sehnat do 15 tisíc za osobu na týden, poplatky za služby tu jsou vcelku vysoké. Pokud však budete skromnější, lze svatbu pořídit do 100 tisíc korun a to v Česku bývá téměř standardní cena. Samozřejmě zde bez přítomnosti rodiny a přátel.

Rakousko láká svou historií a blízkostí

Rakousko je především velmi blízko a vychází z podobných tradic, jako jsou u nás. Svou svatbu zde můžete uspořádat nejen v nádherných katolických kostelech, ale i na velmi honosných zámcích či přímo na vinicích nebo v blízkosti ledovce. Možností je opravdu spoustu.

Civilní obřad na vinici pod širým nebem lze pořídit již za 36 tisíc. V základním balíčku je pak zahrnut i koordinátor a tlumočník, svatební kytice, květinový košík s kvítky, čtyřchodový svatební oběd či večeře pro svatební pár a jedna noc ve stylovém hotelu.

Ovšem svatební obřad na takovém barokním zámku Belveder vyjde na mnohem více peněz. Snoubenci si ale mohou vybrat mezi civilním sňatkem, katolickým požehnáním pro již sezdané páry a symbolickým sňatkem, jež však nemá žádnou právní hodnotu.

Balíček v hodnotě cca 105 tisíc korun v sobě obsahuje samotný obřad v salónu v zámku či v kapli, kytici pro snoubence, služby kadeřnice a kosmetičky pro nevěstu, živou hudbu během obřadu, služby fotografa, přípitek, svatební diplom a služby koordinátora a tlumočníka. Pokud připočtete cestu a ubytování v nějakém z lepších hotelů, pak počítejte s více jak 150 tisíci.

Za svatbou a za hazardem do Las Vegas

Las Vegas láká především svou neformálností. Svatbu zde lze mít bez větších příprav. Oddají vás zde v kdejaké kapličce. Ovšem pro Čechy to není tak jednoduché jako pro jiné národy. Nás i zde čeká spoustu papírování, pokud toužíme, aby sňatek měl svou váhu i u nás.

O tom, že vás tato svatba vyjde na velmi slušné peníze není pochyb. Cestu lze mimo sezónu pořídit do 15 tisíc za letenku na osobu. Ubytování pak do 100 dolarů za osobu a noc a to i v luxusnějším hotelu.

Základní balíček, který nabízejí české cestovní kanceláře se dá pořídit již za 15 tisíc korun. A spadá sem nejen samotný obřad včetně hudby, ale i administrativa spojená se zajištěním právních dokumentů a oddacího listu, služeb koordinátora, květin pro nevěstu a služby fotografa.

Pokud si však všechno toto dokážete zajistit sami, pak vás svatba vyjde ještě mnohem levněji.

Naopak, když zatoužíte po něčem velkolepém, pak i v Las Vegas vás dokáží uspokojit. Svatbu můžete mít nejen ve vrtulníku, v motorovém člunu či na břehu řeky Colorado, ale i v Grand Canyonu. Taková svatba včetně slavnostního obědu a jedné noci v luxusním hotelu se pohybuje od 55 tisíc korun.

Za opravdovým rájem na Mauricius a Seychely

Svatba v opravdovém ráji však vyjde na více peněz a dovolit si ji tudíž nemohou všichni a to přes velmi příznivé ceny například německých cestovních kanceláří a samotných hotelů, již pro snoubence nabízejí i 25 -50 % slevy na pobyt.

K svatbě jako v pohádce budete také potřebovat mnoho oficialit a to především v podobě dokumentů, jež musíte mít s sebou. Mezi ně patří kopie pasu a u soudního znalce ověřený do angličtiny rodný list (jste-li rozvedeni i oddací listy a rozsudky o rozvodu či doklad o ovdovění z předchozích manželství) a vyplněný speciální formulář.  Nejkratší termín přitom pro zajištění svatby na Mauritiu je jeden měsíc a na Seychelách 14 dní od dodání dokumentů.

Zajímá-li Vás cena, tak nejnižší možná za dvě letenky, levný pobyt v destinaci a obřad činí kolem 100 000 až 120 000 korun za dvojici. Nejžádanější jsou svatební cesty v ceně mezi 150 000 až 250 000 korunami za dvojici. Ovšem svatby v těch nejlepších hotelích vyjdou až na 300 000 až 500 000 korun za dvojici.

Reklama

Související témata:

Související články

I svatební fotografie podléhá módním trendům

Svatba patří mezi ty nejšťastnější dny v životě partnerů. Velmi často v sobě skrývá mnoho očekávání, ale také především u žen splnění si svého snu, alespoň...

Výběr článků

Načítám