Hlavní obsah

Supermodelky z devadesátých let zatím nikdo nenahradil

Právo, Andrea Zunová

Když se v lednu 1990 ve stáncích objevilo nové vydání britského módního časopisu Vogue s pěticí známých modelek, znamenalo to přelom ve vnímání módního průmyslu. Tu slavnou pětku tvořila Naomi Campbellová, Christy Turlingtonová, Linda Evangelista, Cindy Crawfordová a chvíli i Tatjana Patitzová.

Foto: Profimedia.cz

Na fotce zleva Christy Turlingtonová, Linda Evangelista a Naomi Campbellová

Článek

Pět krásek dal pro společnou titulní stranu dohromady slavný fotograf Peter Lindberg.

Ještě v tomto složení se modelky objevily ve slavném klipu zpěváka George Michaela Freedom. V mírně obnovené sestavě, kdy Tatjanu Patitzovou na pomyslném trůnu vystřídala Claudia Schifferová, byla tato pětka prohlášena za supermodelky.

Do té doby nic takového nebylo a od té doby se zase jejich slávě snaží přiblížit každá modelka. Zatím neúspěšně.

Pětice krásných žen se stala celebritami. Módní časopisy se neobešly bez jejich tváří, nejslavnější návrháři na nich představovali své kolekce, muzikanti je chtěli do svých klipů. Hrály ve filmech, byly tvářemi různých značek a kupodivu držely při sobě.

Supermodelky, které zastavily čas

Styl

Když se Naomi Campbellová setkala s pochybnostmi, zda ji má značka Dolce & Gabbana angažovat na propagaci své kolekce, postavily se za ni její kolegyně Christy Turlingtonová a Linda Evangelista. „Když nechcete Naomi, nebudete mít ani nás,“ řekly. Chtěli je všechny tři...

Ač už je všem kolem padesáti, módnímu průmyslu vale nedaly. Mají děti, podnikají, věnují se charitě, ale stále předvádějí modely slavných značek. A před pár lety se společně opět po letech potkaly na přehlídkovém mole.

Naomi Campbellová (49 let)

Modelkou je od svých 15 let. V roce 1987 byla na obálce Vogue jako první černošská dívka od roku 1966. Jako jediná ze supermodelek nemá děti. Chodila například s hvězdným hercem Robertem de Niro či boxerem Mike Tysonem.

Foto: Profimedia.cz

Naomi Campbellová

Měla velké problémy kvůli svému hrubému chování. Čtyřikrát byla odsouzena k pokutám a veřejným pracím kvůli násilí vůči zaměstnancům a spolupracovníkům.

Topmodelka Naomi Campbellová dostala za napadení půlroční podmínku

Zahraniční
Foto: Profimedia.cz

Naomi Campbellová (září 2019)

Linda Evangelista (54 let)

Modelka pocházející z Kanady se na přehlídková mola poprvé postavila ve třinácti letech. Původně měla dlouhé vlasy, které si nechala ostříhat nakrátko. Hrála si nejen s účesy, ale také s barvami svých vlasů. Proto byla označována za chameleona módního průmyslu.

V roce 1985 začala pracovat s Karlem Lagerfeldem a stala se jeho múzou. Slavný návrhář tehdy prohlásil, že na světě není jiná modelka, která by byla tak profesionální jako Linda Evangelista.

Foto: Profimedia.cz

Linda Evangelista

A ona si toho byla dobře vědoma. Legendární je její výrok z devadesátých let: „Nevzbudíme se za méně než 10 000 dolarů denně."

Linda má syna Augustina Jonáše, jeho otcem je francouzský miliardář Francois Henri Pinault.

Foto: Profimedia.cz

Linda Evangelista v roce 2015

Claudia Shifferová (49 let)

Narodila se v německém Dusseldorfu a původně chtěla být právničkou. Pak si jí ale na diskotéce všiml skaut, který hledal nové tváře, a tak se po absolvování střední školy vydala na dráhu modelky. Hrála v několika filmech, z nich asi nejpopulárnější je vánoční hit Láska nebeská (Love actually).

Foto: Profimedia.cz

Claudia Schifferová

Byla přítelkyní kouzelníka Davida Copperfielda, jejich vztah mnozí zpochybňovali a označovali za kamufláž. Claudia a David se soudili a vyhráli. Přesto se rozešli.

Claudia se provdala za filmového režiséra Matthewa Vaughna, se kterým má tři děti. Syna Caspara Matthewa a dcery Clementine Poppy a Cosimu Violet.

Foto: Profimedia.cz

Claudia Schifferová (květen 2019)

Cindy Crawfordová (53 let)

Zajímavostí určitě je, že když ji v 16 letech objevili pro modeling, doporučovali jí odstranit si pihu, kterou má nad horním rtem. Odmítla, a tak jí znaménko z fotek retušovali.

Foto: Profimedia.cz

Cindy Crawfordová

Ale ne dlouho. Lidé totiž Cindy milovali a piha nad rtem se stala její značkou.

Prvním manželem Cindy byl hvězdný herec Richard Gere. Po čtyřech letech se však rozvedli. Podruhé se modelka vdávala za obchodníka a bývalého modela Rande Gerbera. Jsou spolu dodnes a mají dvě děti. Syna Presley Walkera a dceru Kaiu Jordan, oba jsou také modely.

Foto: Profimedia.cz

Cindy Crawfordová (září 2019)

Christy Turlingtonová (50 let)

Pomyslně poslední z oné slavné pětky je Christy Turlingtonová. Slavná modelka vyvrací názor, že manekýnky jsou bezduchá ramínka na šaty. I když konec devadesátých let znamenal také konec éry supermodelek.

Foto: Profimedia.cz

Christy Turlingtonová

Christy nezahálela, dodělala si bakalářská studia východní filozofie a srovnávacího náboženství na Newyorské univerzitě a založila si vlastní společnost Turly Inc. Jejím manželem je hollywoodský herec, režisér a producent Ed Burns, se kterým má syna Finna a dceru Grace.

Foto: Profimedia.cz

Christy Turlingtonová (duben 2018)

Reklama

Související témata:

Související články

Letní móda podle modelky Karolíny Kurkové

Karolína Kurková patří mezi naše nejznámější supermodelky. Tato úspěšná rodačka z Děčína je každoročně součástí těch nejexkluzivnějších akcí, a tak není divu,...

Výběr článků

Načítám