Hlavní obsah

Superhrdina Chris Hemsworth: Thor je příležitost, kterou dostanete jednou za život

Právo, Jana Rovenská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě před pár lety byl celkem neznámým hercem, který se snažil dostat z rodné Austrálie do Hollywoodu. Dnes, díky rolím superhrdinů v dobrodružné fantasy Thor a sci-fi Avengers, patří jednatřicetiletý Chris Hemsworth mezi největší mladé hvězdy.

Foto: Falcon

Thora bezpečně poznáte podle kladiva. Bez něj nedá ani ránu. Po čtyřech filmech se v jeho používání Chris hodně vylepšil. „Dělám občas trochu frajeřinky, ale nejde o kdovíco. Když se do věci vloží počítačová grafika, je výsledek působivý.“

Článek

V hollywoodském velkofilmu ho poprvé divákům představil režisér Kenneth Branagh v roce 2011, který ho obsadil do titulní role severského boha v akční fantasy Thor. Nová akční sci-fi Avengers: Age of Ultron navazuje na další snímek Thor: Temný svět (2013), kdy asgardský bůh hromu, jenž nyní žije na Zemi, usiluje o bezpečí pozemšťanů a o mír v celém vesmíru.

„Thor, který má povědomí o věcech přesahujících naše chápání, se tak stává klíčovým hráčem týmu známých superhrdinů. Následně začne využívat své nadpozemské schopnosti, které by mohl uplatnit proti hrozbám, jež se podle něho blíží,“ přibližuje roli.

Upoutávka na film Avengers: Age of UltronVideo: Falcon

Z možnosti ztvárnit znovu v nových Avengers tuto postavu byl nadšený. „Je skvělé podílet se na projektu, který měl už na počátku své skalní příznivce, sklidil tak velký úspěch a má stále víc fanoušků. Je to příležitost, kterou dostanete jednou za celou kariéru. Hrát superhrdinu je prostě báječné,“ říká nadšeně populární rodák z Melbourne.

Oblíbil si kaskadérské scény

Umírněnější verze Thora otvírá i prostor pro více humoru a také je příjemné spatřit ho v civilnějším oblečení než ve zbroji s pláštěm. „Je pravda, že s každým dalším filmem je brnění o něco pohodlnější. Tentokrát jsme prakticky nepoužívali rukávy, protože při natáčení je velké horko,“ prozrazuje Chris. Na této náročné roli si nejvíce oblíbil kaskadérské scény.

Někteří nejmenovaní režiséři a producenti, kteří o mě dřív nezavadili ani pohledem, se se mnou najednou začali kamarádit. Zvláštní, ne?

„Zbožňuji je. Pokud vás baví sport a jste aktivní, tak tomu snad ani jinak být nemůže, obzvlášť když se stále cítíte jako velké dítě. Oháníte se masivními zbraněmi, bojujete s padouchy a je to skvělé. V případě tohoto snímku jsme mnohem intenzivněji používali závěsy a lana a další bojové prvky. Nechtěl jsem, aby Thor vypadal jako nějaký Viking, který kolem sebe mává jen obrovským kladivem,“ směje se.

„Dobrodružství a cestování, které s touto prací souvisí, miluju. Už jako dítě jsem měl hrozně rád knížky, které rozvíjely představivost, byl jsem nadšený z fantasy filmů. Vyrůstal jsem s dvěma bratry – starším Lukem a mladším Liamem – na chovné buvolí stanici a žili jsme v buši. Pořád jsme si vyráběli zbraně, stavěli pevnosti. Nikdy mě ale nenapadlo, že bych mohl sám být akčním hrdinou. Ostatně ani bráchy ne, protože ti také jdou v mých hereckých šlépějích,“ prozrazuje.

Foto: Falcon

Chris Hemsworth jako Thor.

Vše se změnilo hlavně po Rivalech

A jak Chrisova hvězdná kariéra vůbec začala? V Austrálii hrál do roku 2005 jen v televizních seriálech, v Hollywoodu dostal větší šanci až za dalších šest let v Thorovi. Po Thorovi: Temném světě už se s rolemi roztrhl pytel. Přišli sportovní Rivalové (2013), ve kterých si zahrál brilantního jezdce formule 1 a neodolatelného playboye Jamese Hunta. Následoval akční dobrodružný film V srdci moře, kde statečně bojuje s velrybami, a další snímky.

„Podle mě se ale vše změnilo teprve po dramatu Rivalové. Nebylo tak úspěšné finančně v porovnání s filmy, které jsem natočil předtím, ale posunulo mě to dál. Otevřelo se mi víc dveří a přišla i setkání se zajímavými tvůrci. Najednou se dostavil pocit, že jsem herec,“ říká pyšně.

Trailer k filmu RivalovéVideo: Bioscop

Velmi dobře si také vzpomíná na to, jak se k němu lidé po Rivalech začali chovat. „Někteří nejmenovaní režiséři a producenti, kteří o mě dřív nezavadili ani pohledem, se se mnou najednou začali kamarádit. Zvláštní, ne?“

Studium španělštiny se svými dětmi

Tvrdě pracující herec je od roku 2010 ženatý s o sedm let starší španělskou modelkou a herečkou Elsou Patakyovou, s níž má dvouapůlletou dceru Indie a osmiměsíční dvojčata Sashu Tristana.

Momentálně pokračuje ve studiu španělštiny. „Bylo to nutné. Španělsko miluji, jezdíme tam často i za rodinou manželky, chceme, aby děti uměly oba jazyky.“ S půvabnou kolegyní je dal dohromady společný agent a vše nasvědčuje tomu, že jejich manželství je pevné jako skála. Elsa byla podle Chrise to nejhezčí, co mu dal Hollywood. Na otázku, jestli se neženil příliš brzy, odpovídá: „To si nemyslím, dvacet šest už není tak málo. Naši se vzali ještě dřív a vyšlo jim to. Nevedli ale tak cikánský život jako já,“ směje se.

Australská škola života

Mít rodinu prý neznamená, že musí být stále na jednom místě. „Navíc v Austrálii jsme na to zvyklí. Narodili jsme se s bratry sice v Melbourne, ale vyrůstali jsme daleko na severu, pak jsme se stěhovali zpět, poblíž tomuto městu a následně až k pobřeží. A přežili jsme to ve zdraví,“ směje se. „Umožnilo nám to poznat život v různých místech, seznámit se s novými lidmi a jejich zvyky, byla to pro nás ta nejlepší škola života,“ vysvětluje.

V zemi protinožců začala i Chrisova láska ke sportu. Surfoval u pobřeží, ve městě si oblíbil motorky. „Táta jezdil závodně a velice záhy mě zasvětil do světa rychlých aut a všeho, co s tím souviselo. Se světem formule 1 jsem se ovšem seznámil daleko později až při filmování Rivalů. Byl to nezapomenutelný zážitek.“

Foto: Profimedia.cz

Ve sportovním dramatu Rivalové měl za soupeře profesionála Niki Laudu, kterého ztvárnil Daniel Brühl.

Loni v prosinci vyhrál anketu časopisu People a stal se nejvíc sexy žijícím mužem roku 2014. Očividně ho to pobavilo a v tomto duchu pak novinářům kromě jiného prozradil i to, že spí rád bez pyžama a miluje noční tanec na pláži se svou vášnivou Elsou. Ještě ale zavtipkoval, že dostal i trofej Zlaté zrcadlo: „Ta ale není jen za fyzický vzhled. Je založena na IQ testu, kterým musíte projít. No a za to, jak vypadám, děkuji rodičům, kteří to mně i mým oběma bratrům tak pěkně namíchali,“ končí s úsměvem sympatický Chris Hemsworth.

Víte, že…

Na Chrise pěje ódy nejen jeho půvabná žena. Nadšeny jsou z něho i ostatní kolegyně. Za všechny to nejlépe vyjádřila populární Scarlett Johanssonová, která s ním hraje v Avengers. „Chris je jedním z těch herců, kteří se objeví jednou za uherský rok. Je kouzelný. Je senzitivní i dravý, znalý světa a nohama stojí pevně na zemi. Je neuvěřitelně přitažlivý a překvapivě přátelský. Takového muže jsem mezi herci za celou dobu, co jsem u filmu, ještě nepoznala.“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám