Hlavní obsah

Štrasové spodní prádlo láká nejen ženy ale i muže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JABLONEC NAD NISOU

Spodní štrasové prádlo není zrovna funkční, není asi ani moc pohodlné a rozhodně vůbec nehřeje, přesto je o něj stále větší zájem. Prádlo je ze štrasu - spousty kamínků usazených v kovu. Lesklé prádélko tak láká pohled mnoha mužů i žen.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Zřejmě není moc pohodlné a určitě příliš nezahřeje, ale přesto je o ně velký zájem.

Článek

Do prádla se podle návrhářky Jitky Konopkové troufnou dnes obléknout nejen štíhlé tanečnice, ale i "normální" ženské. A přestože se štrasové prádlo vyrábí standardně jen ve velikostech pro manekýny, poptávka je i po mnohem větších číslech.

Ze štrasu se vyrábějí kalhotky - tanga a podprsenky, ale i korzety, polosukně nebo "náramky" na stehno. Některé modely, například kravaty nebo pásek s kšandami a další visací ozdoby jsou takzvaně unisex.

Znamená to, že je jedno, zda je jejich nositelem muž nebo žena, rozhodující je, jestli je dost odvážný a extravagantní.

.: Štrasové spodní prádlo kupují francouské a německé kabarety, ale i divadla, muzikálové scény či značkové butiky.foto: ČTK/Radek Petrášek

"Zatímco dříve budilo prádlo pozornost jen na módních přehlídkách a veletrzích, brzy se objeví na společenských akcích a diskotékách," odhaduje Konopková. Jablonex vyrábí asi 25 typů podprsenek, pevné, špičaté, ale i pružné.

Prádlo je stříbrné nebo pozlacené. Roční produkce se zvedla z jednotlivých zakázek, třeba pro francouzský kabaret Moulin Rouge, na stovky kusů.

Prádlo vyrábějí ručně

Výroba štrasového prádla je náročná ruční práce. Originální vzor se obtiskne do hmoty, do něj se usazují kovové kotlíky, do kterých se připevní kameny. Jednotlivé dílky se musí spájet.

Nakonec se model galvanizuje, tím získá dokonalý lesk. Na jednu soupravičku bývá potřeba spojit i 5 000 kamenů. Obchodníci mohou žádat za luxusní zboží až 10 000 korun. Prádlo se líbí hlavně Němkám, Francouzkám a Ruskám.

Společnost Jablonex vznikla v roce 1951 jako exportní firma pro všechny československé výrobce bižuterie a bižuterních polotovarů.

Výroba se soustřeďuje na produkci sklářské suroviny, bižuterních polotovarů, zejména perel, a hotové bižuterie, téměř 80 procent produkce jde na export.

Reklama

Související témata:

Související články

Kate Mossová si oblíbila sexy prádlo

Řadě z nás matky říkávaly: „Nikdy nevycházej bez hezkého spodního prádla, protože nevíš, co se ti může stát.“ A tohle bizarní doporučení si k srdci vzala také...

Výběr článků

Načítám