Hlavní obsah

Stále více žen podléhá kouzlu přírodní kosmetiky

Novinky, Dana Sokolová

Dávno neplatí, že produkty přírodní kosmetiky vyhledávají jen tzv. „přírodní ženy” a nejrůznější ekologické aktivistky. Kouzlu účinných látek z přírodních ingrediencí začínají stále častěji podléhat i ženy dopřávající si i tu nejluxusnější péči. A mají proč.

Foto: Profimedia.cz

Přírodní kosmetika začíná být velmi populární.

Článek

Dnes již na světě existuje kolem 3000 značek zaměřujících se na výrobu čistě přírodní kosmetiky, využívajících jak tradiční, tak moderní technologické postupy, díky nimž i tato kosmetika zažívá obrovské pokroky nejen v účinnosti, ale také v komfortnosti použití.

Kůže je živý orgán, který dokáže rozpoznat aktivní látky a umožní jejich vstřebávání a maximální využití jejich blahodárného účinku. Každá rostlina má jiné vlastnosti, schopnosti a účinky.

Proto i každá značka získává své účinné látky, jimž přičítá skvělé vlastnosti, z jiných rostlinek. Většina z nich ale vychází z tradičních znalostí našich předků a doplňuje je o informace získané z novodobých výzkumů.

Na lámavost nehtů přeslička, na akné skořice a další vychytávky z přírody

Styl

Výhoda aktivních přírodních látek je v tom, že jsou oproti svým syntetickým náhražkám mnohem účinnější, nemají tolik vedlejších účinků a nezatěžují ani naši přírodu. Bohužel, bývají ale i často mnohem dražší. Proto ani kvalitní přírodní kosmetika není nejlevnější.

Samozřejmě ani o zcela přírodních kosmetických přípravcích nelze říci, že jsou vhodné pro naprosto všechny jedince. Určité problémy mohou mít například alergici, kterým vadí některé pyly. U nich se mohou objevit i negativní reakce v podobě zčervenání pokožky a nepříjemného pnutí pleti.

Nicméně ani zde nelze zobecňovat. Protože dnes už mnohé značky využívají ke zvýšení účinnosti jednotlivých složek péče tzv. fermentaci, pomocí které dochází k úpravě molekul účinných látek, tudíž na ně imunitní systém přestane reagovat jako na alergeny.

Foto: archiv firmy

Nobilis Tilia Biofáze Sada Levandule – pro citlivou pleť - uleví při trápení s problematickou pletí, která se snadno podráždí a reaguje na vnější podněty zarudnutím. Pomůže také během regenerace po opalování, 994 Kč.

Proto je například kosmetika vyráběná fermentační technologií vhodná i pro lidi s vysoce reaktivní pokožkou. Výhodou fermentace je navíc i to, že prodlužuje trvanlivost kosmetických přípravků až na 8 měsíců.

U problematické pleti může zprvu dojít ke zhoršení stavu. Obvykle jde o očistnou fázi. Jakmile se pokožka očistí, dochází k výraznému zlepšení. Vše je tedy o trpělivosti. Nástup účinků přírodní kosmetiky bývá pozvolný, ale zase déle vydrží.

I přírodní kosmetika má své trendy suroviny

Trendy ovládají složení produktů i u přírodní kosmetiky. Za téměř samozřejmost je dnes považována kyselina hyaluronová, jejíž hydratační schopnosti máloco překoná.

Novinkou z pohledu obnovy kolagenu a hydratace jsou ale také betaglukany získávané buď z ovsa či mořských řas. Z pohledu sjednocení barvy pleti a boje proti pigmentovým skvrnám pak vede vitamin C.

„Za nejúčinnější formu tohoto vitaminu je považován ten, který je rozpustný v tucích. Jedná se o zcela nový objev z vědeckých laboratoří, který má pro pokožku mnohem větší přínos. Olejová séra s vitaminem C rozpustným v tucích jsou tak naprostým hitem, protože s pokožkou dělají doslova zázraky,” upozorňuje Michaela Deáková z mitsuuko.cz.

Přírodní scruby pro hedvábnou pokožku

Zdraví

Trendy v přírodní kosmetice se také stále více zaměřují i na způsob získávání přírodních surovin té nejvyšší kvality s ohledem na přirozené prostředí. V tomto směru je naprostým hitem tzv. biodynamická kosmetika. Suroviny v ní jsou nejen zpracovávány ručně, ale také jsou získávány regionálním způsobem splňujícím přísné podmínky biodynamického zemědělství.

„Smyslem biodynamiky je pěstovat zdravé a bohaté suroviny bez použití chemie, ale přitom v ideálních podmínkách, aby se samy mohly vyvíjet, růst a léčit. Vše spočívá především v péči o půdu,” vysvětluje Martin Saahs, zakladatel přírodní biodynamické kosmetiky dieNikolai mající certifikaci Demeter, která využívá k výrobě kosmetiky vlastní vinnou révu a další biodynamicky pěstované suroviny.

Nepoužívají přitom žádné exotické oleje, ropné deriváty, ale vracejí se k surovinám, na které se již dávno zapomnělo.

Foto: archív firmy

dieNikolai Intenzivní pleťové sérum – Výběr ze zlatých hroznů, s vysokou koncentrací živin a velkým podílem antioxidantů, 1500 Kč

Dalším trendem v přírodní kosmetice je i využívání polodrahokamů, a to jak ve formě krystalů či infuzí přímo do pečujících přípravků či peelingů, tak na obaly či výrobu masážních pomůcek.

Z polodrahokamů jsou dnes vyráběny i například roll-ony s kuličkami obsahující speciální péči na oči, protože kámen chladí, tudíž se tak zvyšuje efekt minimalizování otoku očí, vypnutí pleti apod.

Naprostým hitem jsou ale i pomůcky z polodrahokamů používající se na masáž obličeje. Jedná se především o hit v podobě válečků (rollerů), ale také speciálně vybroušeného kamenu do oblých tvarů, který vychází z čínských zdravotních masáží gua-sha.

Vyvinutím tlaku a síly pomocí kamene dochází k rozproudění lymfy a tonizaci svalů. Musí se u toho ale dodržovat přesné postupy.

Foto: archív firmy

Gua-sha kámen na obličej růženín - pomáhá s detoxikací pokožky, zmírněním vrásek, odstraněním nerovností pleti a kruhů pod očima a eliminací červených žilek. Růženín probouzí cit a ženskost a je také považován za kámen srdce a lásky, 790 Kč.

„Na odlíčenou pleť naneste sérum nebo pleťový krém a pomocí kamene vmasírujte do pokožky jednoduchými tahy a mírným tlakem od středu obličeje směrem ven. Na bradě táhněte kámen od středu brady po sánce směrem k uchu, kde změňte směr a táhněte dolů po krku.

Tento tah je důležitý na odstranění nahromaděných toxinů v pleti. Po použití se může objevit zčervenání pleti, které je způsobeno jejím prokrvením. To po chvilce odezní a barva pokožky se sjednotí. Pro odstranění kruhů a váčků pod očima uložte kámen před jeho použitím na pár minut do mrazáku,” doporučuje Cecília Blanárová, majitelka české značky Smyssly.

Úžasné bylinky pro zdraví pokožky

Zdraví

Nabídka přírodní kosmetiky s velmi vysokým obsahem aktivních látek je dnes již široká, jde jen o to, vybrat si tu, která vám bude nejvíce vyhovovat. V těchto případech obvykle nesehrává roli cena, ale individuální pocit.

Green Beauty Market

Pokud vás zajímá přírodní kosmetika a chcete se o ní dozvědět více a zjistit, jaké možnosti náš trh nabízí, pak si rozhodně nenechte ujít pražský Green Beauty Market, který proběhne 9. 11. 2019 tradičně v unikátním prostoru Galerie Laufen.

Budete si zde moci otestovat i nakoupit to nejlepší z českých, slovenských a zahraničních green beauty značek.

„Letošní novinkou je sekce ekologických služeb, kde si zákaznice budou moci užít profesionální služby vizážistů, manikérek, kadeřníků a masérů. Rezervovat si termín ošetření anebo konzultace u vystavovatelů bude možné jednoduše prostřednictvím našeho partnera, platformy salon.24,” dodává zakladatelka Green Beauty Marketu Andrea M. Vémolová.

Reklama

Související témata:

Související články

Šedin se lze zbavit hned několika způsoby

Šedivé vlasy nejsou jen projevem stáří. První známky šedivění se mohou objevit už ve dvaceti letech. Nejčastěji za to může genetika, nicméně významně urychlit...

Výběr článků

Načítám