Hlavní obsah

Společenské prohřešky, kterých se nejčastěji dopouštíme

Novinky, Bohumila Kunertová

Již od malička nám rodiče často vštěpují, co je a není správné, a jak bychom se ve společnosti měli chovat. I při velké snaze se ale v dospělosti často dopouštíme "menších" společenských přestupků, které si ani v dané chvíli nemusíme uvědomit.

Foto: Profimedia.cz

Pustit v autobuse sednout starší osobu nebo těhotnou ženu by mělo být u každého samozřejmostí.

Článek

Nemusíme se rovnou pohybovat ve vysokých politických či společenských kruzích a stejně bychom měli dodržovat určitá "nepsaná" pravidla, aby si o nás ostatní nemysleli, že jsme naprostí "burani", kteří se neumí mezi lidmi chovat.

Ačkoli tak nějak podvědomě požadujeme po druhých, aby se chovali co nejlépe podle společenské etikety, sami ji častokrát nevědomky porušujeme.

Server AskMen přinesl seznam nejčastějších "společenských kiksů" nejen moderní doby.

Představení doprovodu

Ať už se pohybujete v prostředí mezi kamarády nebo mezi kolegy z práce, je přinejmenším zdvořilostí představit svůj doprovod, s kterým přijdete. Obzvlášť, pokud jste jedinou osobou, kterou váš doprovod v daném kolektivu zná.

Samozřejmě jsou také nepatrné rozdíly v tom, jestli představujete kamaráda nebo svého nadřízeného. To vše se dá ale oželet, opomenutí samotného představení už je ale závažnější prohřešek.

Uvolnění místa v dopravním prostředku

Základním kladným charakteristickým rysem dobrého chování každého člověka je ochota uvolnit sedadlo někomu, kdo ho potřebuje více. I za cenu, že jste měli zrovna hrozný den, děsně vás bolí nohy a autobus je nacpaný k prasknutí.

Zpoždění

Jestli se občas dostavíte na dohodnutou schůzku o pět minut později, rozhodně to o vás automaticky nebude vypovídat, že jste nespolehlivý člověk. Pokud se tak ale děje pravidelně, a zpoždění více jak 20 minut je u vás běžnou záležitostí, to už tak nevinné není.

Foto: Profimedia.cz

Věčná nedochvilnost není zrovna znakem spolehlivosti.

Přicházíte-li pravidelně pozdě na schůzku s přítelem či přítelkyní, může to časem narušit kvalitu vašeho vztahu. Chodíte-li pozdě na pracovní schůzky, o to hůř. Váš nadřízený v tom může vidět nedostatečný zájem o práci, což může v nejhorším případě vést i k propuštění.

Sobecké chování

Narcismus rozhodně nepatří mezi kladné vlastnosti člověka. Pokud se tak rádi stáváte za každé situace středobodem celé konverzace či zábavy, rozhodně se nepyšníte dobrou vlastností. Neuškodí, když občas potlačíte své nenasytné ego a necháte prostor pro vyjádření názorů druhých lidí.

Kdo bude platit

Jdete-li s někým na večeři, je slušné počítat s tím, že se budete přinejmenším podílet na společné útratě. Pokud vám kolega nebo kolegyně nabídne, že celou útratu zaplatí, pak se nic neděje. Jít ale s někým na večeři a automaticky předpokládat, že nebudete nic platit, je velmi neslušné. Stejně tak je neslušné, pokud se rozhodnete podílet na placení, dlouhodobě se dohadovat o přesnou částku pouze za vaše jídlo, které jste si objednali.

Foto: Profimedia.cz

Handrkování o tom, kdo zaplatí účet za večeři, rozhodně nepatří do seznamu pravidel slušného společenského chování.

Projevem dobrého chování je nechat také nějaké spropitné obsluze, handrkování, že vám vrátili o korunu méně, než měli, z vás jistě neudělá hosta, kterého by chtěli znovu vidět.

Rušící mobilní telefon

Je vcelku jedno, v jakém se budete nacházet kolektivu, ale pokud budete stále odbíhat nebo přerušovat konverzaci kvůli zvonícímu telefonu a řešit nepodstatné věci, dáváte lidem v okolí jasně najevo, že pro vás nejsou v daném okamžiku příliš důležití.

To, že byste se měli chovat při telefonování ohleduplně vůči ostatním, ostatně platí i v mnoha dalších situacích. Všichni cestující v metru nemusí slyšet veškeré detaily vašeho hovoru.

Ohleduplné chování v tělocvičně

Chodíte-li cvičit do posilovny nebo fitness centra, jistě děláte dobrou věc pro své zdraví. I tady byste ale neměli zapomínat na slušné vychování a ohleduplnost vůči ostatním. Za prvé, pokuste se při namáhavém cvičení omezit případné zvukové projevy na minimum. Hlasité hekání nebo funění nemusí všichni ochotně tolerovat.

Při ukončení cvičení na určitém stroji také myslete na to, že tam po vás bude cvičit i někdo další. Trpíte-li tedy při cvičení například nadměrnou potivostí, je přinejmenším slušné po sobě uvést cvičební nástroj do čistého a "suchého" stavu.

Jedení s otevřenou pusou

Hlasité mlaskání, mluvení s plnou pusou nebo jedení s otevřenou pusou, kdy každý může detailně vidět části vámi konzumované stravy, patří mezi ty nejhorší společenské prohřešky. Nejen že to o vás rozhodně nevypoví nic dobrého, nejspíš svých chováním ještě znechutíte jídlo všem okolo. Stejně tak je neslušné rychlé hltání.

Hygienické úkony na veřejnosti

Dostatečná péče o tělo a hygiena je věc chvályhodná, její provádění na veřejnosti už nikoliv. Jakékoli úkony spojené s osobní hygienou, jako je stříhání nehtů, čištění uší, používání zubní nitě a jiné, a to i když si myslíte, že se nikdo nedívá, jsou na veřejnosti nepřístojné. Pokud taková akce nesnese odklad, je nejjednodušší dojít někam na veřejnou toaletu či na WC do nejbližší restaurace.

Anketa

Které prohřešky vám u druhých lidí nejvíce vadí?
Věčná nedochvilnost
27,3 %
Dohadování o placení
1,6 %
Nepředstaví svůj doprovod
3 %
Sobecké sebestředné chování
43,3 %
Neuvolnění místa v dopravním prostředku
2,2 %
Neustálé vyrušování a zvonění mobilu
4,8 %
"Veřejná" hygiena
4,3 %
Mlaskání při jídle, mluvení s plnou pusou
12,8 %
Nezodpovědné chování v tělocvičně
0,7 %
Celkem hlasovalo 16968 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám