Hlavní obsah

Šperk jako symbol svobody

Novinky, lin

Jak vnímají studenti pojem sametová revoluce, s jakými hodnotami si tuto událost spojují a co pro ně znamená téma svoboda? Na tyto a jiné otázky odpovídá nová výstava s názvem Svoboda v pražské Galerii Českých center, která probíhá od 14. do 25. listopadu. Návštěvníci budou moci nasát atmosféru 30letého výročí z pohledu mladé generace prostřednictvím šperků, uměleckých objektů a grafických plakátů.

Foto: Petr Našic, archiv Českých center

Náhrdelník jako ostnatý drát

Článek

Výstava nazvaná Svoboda (s podtitulem Pohled mladé generace) představuje pohled mladých studentů uměleckých škol, kteří na toto téma vytvořili plakáty, umělecké objekty a šperky. To vše pod vedením trojice význačných uměleckých osobností: profesora Rostislava Vaňka, docentky Kristýny Fišerové (oba jsou pedagogy na Západočeské univerzitě v Plzni - Ateliér grafiky) a docentky Evy Eisler (UMPRUM, ateliér K.O.V).

„Studenti ateliéru K.O.V. na Vysoké škole uměleckoprůmyslové byli osloveni se zamyslet, jak by formou šperku vyjádřili své vnímání svobody. Šperk může fungovat jako komunikační prostředek, pokud obsahuje jasné sdělení. Jelikož většina dnešních studentů nezná, nebo neuvažuje o tom, jaké to je žít v nesvobodě, i proto se jim daný úkol neřešil snadno.

Svoboda je křehká, je třeba o ni pečovat a znamená velkou zodpovědnost. Nepřítelem svobody je strach, který paralyzuje a brání lidem žít a tvořit ve své jedinečnosti. Úkolem mladého člověka je především hledat sám sebe, učit se být součástí kolektivu, ctít řád věcí a budovat zdravé sebevědomí. To lze pouze za předpokladu, pokud skrze své snažení hledáme pravdu,“ říká Eva Eisler.

Výtvarnice Eva Eisler na archivním snímku

Výstava je začátkem mezinárodního projektu oslovujícího prostřednictvím sítě Českých center studenty uměleckých škol v zahraničí s jejich pohledem na téma svobody.

„Česká centra touto výstavou otevírají široké téma pohledu na svobodu u generace, která se narodila až po roce 1989. S čím si svobodu spojují a proč do svého uměleckého ztvárnění dali vybrané symboly svobody, to představuje v galerii více než 30 studentů. Startujeme touto výstavou síťový mezinárodní projekt, kterým v zahraničí oslovíme mladou uměleckou generaci od Tokia po New York, kde působíme, abychom přinesli mezinárodní pohled mladé generace na svobodu jejich vyjádřením,“ říká vedoucí projektu Svoboda Monika Koblerová.

Foto: Petr Našic, archiv Českých center

Náhrdelník připomínající legendární céčka

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám