Hlavní obsah

Šišák bajkalský posiluje imunitu, regeneruje játra a ledviny

Právo, Zdena Nováčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Účinky šišáku bajkalského znají už celé generace. Prospívá zdraví a navíc vás i potěší na zahradě. To je ideální kombinace, kvůli které se vyplatí tuhle rostlinu blíž poznat. Pokud potřebujete posílit imunitu a nabrat nové síly, je šišák bajkalský pro vás tím pravým.

Foto: Profimedia.cz

Pokud potřebujete posílit imunitu a nabrat nové síly, je šišák bajkalský tím pravým.

Článek

Rostlina šišák bajkalský, jehož název vznikl podle šišatých plodů, je původem z Asie – roste zejména v Číně a v oblasti Bajkalu.

U nás se volně v přírodě nevyskytuje, ale stále častěji se pěstuje na zahradách a farmách pro své jedinečné vlastnosti. Bylina nemá problém v našem klimatu přezimovat. Pro svoji dobrou klíčivost ji můžeme vypěstovat ze semínka. Její fialové květy zpestří každý záhon.

Léčivé bylinky svaté Hildegardy, které se využívají dodnes

Styl

Pro farmaceutické účely se zpracovává tříletý kořen rostliny, který napomáhá posílení imunitního systému, jedná se totiž o velmi silný antioxidant. V čínské medicíně je šišák bajkalský tradičně využíván k očistě organismu a posílení imunity, ochraňuje a regeneruje játra a ledviny.

Rostlina patří i mezi silné adaptogeny, což znamená, že vyrovnává odchylky organismu od normálu.

  • Harmonizuje krevní tlak, zejména v případě hypertenze.
  • Tlumí srdeční arytmie.
  • Ssnižuje hladinu krevního cholesterolu.
  • Vyrovnává činnost štítné žlázy a žlučníku.

Jde doslova o pověstnou bylinu – například ruské dívky a ženy nosí kousek suchého kořínku při sobě a věří, že svého manžela nebo milence ochrání před svody jiných žen.

Tradice polibku pod rozkvetlou třešní

Styl

Účinky šišáku bajkalského

Výčet pozitivního působení téhle asijské perly je široký, uvedeme tedy to hlavní.

Šišák zklidňuje při neuróze obdobně jako sedativum, působí proti psychickému vyčerpání a stresu.

Zlepšuje spánek, má protikřečové účinky. Také potlačuje svědivost, proto je vhodným přípravkem v případě kopřivky nebo ekzému, navíc celkově zlepšuje stav pokožky.

Zajímavostí je, že se bylina doporučuje jako výživový doplněk při léčbě alkoholismu. Šišák celkově zvyšuje obranyschopnost organismu, je proto vhodnou bylinou pro prevenci v období chřipek. Stimuluje imunitní systém a neoslabuje ho. Uvádí se, že zabírá i v případech, kdy selhávají klasická antibiotika, protože na něj bakterie nevykazují rezistenci.

Jak sbírat a sušit léčivky

Styl

Tlumí a léčí záněty průdušek, hlasivek, zejména čaj výborně zabírá ke snížení horečky, vyvolává silné pocení. Pomáhá i v případě zánětů jater, ledvin a slinivky.

Velmi účinný je v případě opakujících se zánětů uší. Tinktura může sloužit jak vnitřně, tak k výtěrům. Šišák se využívá i jako podpůrný lék při rakovině, po chemoterapii. Bylo zjištěno, že látka v něm obsažená snižuje bujení nádorových buněk. Pomáhá i při léčbě HIV. Tlumí bolesti.

Pravidelným užíváním šišáku zlepšujeme pohyblivost kloubů a snižujeme bolestivost způsobenou revmatismem. Jedná se o silné diuretikum, působí močopudně. Snižuje také intenzitu alergických reakcí, jako jsou astma, senná rýma, ekzém.

Má uklidňující účinky na ženské orgány, je tedy velmi vhodný při menstruačních bolestech. Zbavuje střeva parazitů a plísní, určitě stojí za vyzkoušení, když si plánujeme detoxikaci organismu, důkladně pročistí naše střeva.

Kysané zelí je vitaminová bomba plná mléčných bakterií pro naše střeva

Zdraví

Šišák bajkalský: Tinkturu, nebo tablety?

Tinktura je tou lepší variantou, protože tableta už obsahuje i balastní a pojivové části. Tinkturu většinou užíváme čtyři až šest týdnů, pak by mělo dojít ke zlepšení, případně odstranění příčin nemoci. Znovu se dá nasadit po krátké přestávce (přibližně deset dnů).

Využít můžeme i odvar z kořene šišáku, ale ten má pomalejší nástup účinků. Horký čaj však rychle snižuje horečky. Nejčastěji se používá odvar ze šišáku, který se připraví ze dvou až tří kávových lžiček najemno rozdrceného kořenu a tři čtvrtě litru vody, vaří se zhruba pět minut.

Pozor! Při vnitřním použití může někdy způsobit průjem, při předávkování dokonce křeče a závratě. Bylina se nesmí užívat v době těhotenství.

Léčivky v květináči, jež pročistí vzduch a podpoří zdraví

Styl

Reklama

Výběr článků

Načítám