Hlavní obsah

Scarlett Johanssonová: Sama si nijak atraktivní a sexy nepřipadám

Právo, Jana Rovenská

„Jen proto, že jsem hrála v několika filmech postavy v přiléhavých kostýmech a mám ženské křivky, nemusím být přece označovaná za sexsymbol. Nechápu, jak jsem k této nálepce přišla, kde je moje herectví?“ zlobí se přitažlivá blondýnka Scarlett Johanssonová.

Scarlett Johanssonová

 
Článek

A shodou nešťastných náhod se má proč zlobit. Zrovna nedávno byl totiž souzen nezaměstnaný pětatřicetiletý hacker Christopher Chaney, který na jejím e-mailu objevil tři roky staré fotky v rouše Evině, určené pro tehdy ještě jejího hereckého manžela Ryana Reynoldse, a umístil je na internet.

Co je Scarlett platné, že za to může dostat až šedesát let vězení a dvoumiliónovou pokutu? „Byl to odsouzeníhodný zásah do soukromí. Zbytečně to opět vyvolalo články o tom, jak jsem sexy. Sama si nijak atraktivní nepřipadám, hlavně bych ale chtěla, aby ve mně jak novináři, tak i ostatní lidé viděli především herečku - na tom mi záleží,“ říká talentovaná rodačka z New Yorku.

Foto: Bontonfilm

Jako černá vdova Natasha Romanoffová v dobrodružné sci-fi Iron Man 2 (2010).

„Na Scarlett toho bylo loni prostě příliš, včetně v médiích rozebíraného letního rozvodu s Reynoldsem. S pozorností, která se věnuje jejímu image, ale moc nenadělá. Svou ženskou postavou připomíná klasické hollywoodské krásky, je skutečně moc pěkná a má vrozený sexappeal. Není ale divu, že inteligentní ženu, jakou je Scarlett, to uráží a vzhledem ke své kariéře to vidí jinak,“ tvrdí její přátelé.

Scarlett je prý hodně podobná Dorothy, své babičce z matčiny strany, která pochází z Polska. I když je plnější, a měří jen 163 cm, přesto je favoritkou světových návrhářů Prady, Dolce & Gabbany i Calvina Kleina. Nejspíš právě proto, že je jiná a ve svých sedmadvaceti se zcela vymyká jiným mladým kráskám. Ona ale, jak zdůrazňuje, vidí svoje poslání v herectví. I proto natočila rodinný film Koupili jsme zoo, kde hraje hlavní ošetřovatelku zvířat Kelly.

Foto: Bontonfilm

Ve vtipném příběhu o magické síle rodiny s oscarovým kolegou Mattem Damonem.

Role je velmi odlišná od toho, na co jsme u Scarlett zvyklí, a má daleko od femme fatale, jak ji mnozí vnímají. „Životem Kelly je zoo a její zvířata a poslední, na co dbá, je její image. Vlastně celý příběh je výjimečný, je v něm něco starodávného. Je to film o rodině, o nalezení odhodlání a víře v sebe,“ vysvětluje.

„Byla jsem za tuto roli vděčná, stejně jako za všechny, které jsem dostala v době, kdy jsem se rozváděla. Když jsem zavalena prací, je mi dobře,“ prozrazuje Scarlett, která v roce 2011 natočila ještě dvě sci-fi- Avengers a Under the Skin (Pod kůží), kde se objeví vedle našeho Kryštofa Hádka v roli svůdné mimozemšťanky.

„A jsme u toho. V šoubyznysu nemůžete brát nic osobně. Režiséři mě do takových rolí prostě rádi obsazují, a za pár let, jak věřím, tomu bude jinak. Jsou to ale dobré filmy a já pracovat chci. Hraní je můj život,“ opakuje.

Foto: Aerofilm

V romantickém snímku Vicky Cristina Barcelona (2008) ve skvostném triu s Javierem Bardemem a Penélope Cruzovou.

Scarlett nezapře, že je dítě z umělecké rodiny. Její dědeček byl dánský spisovatel Ejner Johansson. Otec Karsten se také narodil v Dánsku a je architekt. Matka, židovka Melanie, sice vystudovala herectví, ale většinu času se starala doma o děti. Scarlett má totiž čtyři sourozence. Starší sestru Vanessu, také herečku, bratra Adriana a dvojče Huntera. „Jsem o tři minuty starší než Hunter. Ty tři minuty jsou pro mě snad nejdůležitější. Konečně byl v rodině někdo mladší než já,“ směje se.

Do hraní byla blázen odmalička. Už dávno před tím, než se ve čtrnácti stala známou díky roli malé Grace po boku Roberta Redforda v jeho snímku Zaříkávač koní, měla za sebou šest filmů. První natočila, když jí bylo osm.

Foto: Profimedia.cz

S Robertem Redfordem v romantickém dramatu Zaříkávač koní z roku 1998.

„Herectvím jsem byla vždycky posedlá. Jako dítě jsem chtěla hrát v muzikálech, chodila jsem na zpěv i na hodiny stepu. Moje dětství bylo naplněno věcmi, které jsem milovala, i těmi úplně obyčejnými. Žila jsem v New Yorku, vyrůstala ve spořádané rodině, chodila jsem do normální školy. Když se tedy ohlédnu zpět, mohu si říci, že se mi splnil dětský sen,“ prozrazuje herečka, kterou mnozí považují za módní ikonu.

„Jsem dítě umělecké čtvrti Greenwich Village, proto jsem si vypěstovala decentní, elegantní styl, tak typický pro městské ženy. New York mě zasvětil do umění a kultury vůbec - právě proto ho miluji.“

Foto: Palace Pictures

V historickém výpravném velkofilmu Králova přízeň si s Natalií Portmanovou zahrály sestry Boleynovy.

Scarlett, která vyplnila svůj dosavadní život prací - do roku 2011 natočila třicet tři filmů, se vždycky snažila maximálně uchránit soukromí, ale v její pozici je to velmi složité. Nic nezmohla ani proti bulvarizování její loňské pětiměsíční romance s jednapadesátiletým hercem Seanem Pennem.

„Nemám ani Facebook, ani Twitter. Komu bych asi psala o tom, co zrovna teď večeřím a že si pak půjdu dát sprchu?! Tento fenomén neustále si sdělovat detaily z každodenního života je mi hodně cizí. Stačí mi, když se svěřím nejbližší kamarádce nebo svému bráškovi Hunterovi, se kterým jsme si velmi blízcí, a taky babičce Dorothy, drahé a moudré ženě. Na bulvár jsem ale krátká.“

Foto: Falcon

V akční sci-fi Avengers se nám opět v roli černé vdovy představí už 3. května.

A jak vidí svou nejbližší budoucnost? „Mám spoustu nápadů a plánů. Určitě chci pokračovat ve své pěvecké kariéře a častěji hrát divadlo. Pracuji hodně s nevládními organizacemi, možná založím i vlastní, tomu určitě budu věnovat víc času. A protože jsem blázen do vaření, u kterého si vždycky po natáčení vyčistím hlavu, líbilo by se mi mít třeba i vlastní vinici a ekologickou farmu. Je to možná trochu bláznivé přání, ale jeden nikdy neví,“ dodává s úsměvem Scarlett Johanssonová.

Víte, že…

V roce 2008 vyšlo její debutové hudební album s názvem Anywhere I Lay My Head, na kterém s ní spolupracoval například slavný David Bowie.

V roce 2010 dostala za svou první a zároveň titulní roli na Broadwayi v Millerově hře Pohled z mostu cenu Tony, v roce 2011 dostala čtvrtou nominaci na Zlatý glóbus za film Iron Man 2.

Je velvyslankyní vládní agentury Oxfam, která bojuje proti chudobě ve světě.

Pomáhala při prezidentské kampani Baracka Obamy, ve které se soustředila na mladé voliče.

Na rok 2013 plánuje režisérský debut - adaptaci románu Trumana Capota z roku 1948 Summer Crossing (v českém vydání Letní plavba).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám