Článek
Oděny do čokolády, a to ve většině případů doopravdy od hlavy až k patě, chodily modelky na mole v městě módy, v Paříži. Na šatech, jejich designu i tvorbě se již tradičně podíleli věhlasní čokolatiéři.
K vidění byly neuvěřitelné modely, například klobouk i šaty poseté čokoládovými motýly, kteří při chůzi věrohodně chvěli křídly. Jedna modelka vynesla šaty, které byly posety lentilkami, posázenými do geometrických vzorů.
Francouzský čokolatiér Jeffrey Cagnes, který se inspiroval beruškami, pokryl čokoládový korzet červenými a zlatými mincemi, svázanými rudou mašlí. Řekl, že nejnáročnější ze všeho bylo zajistit, aby čokoláda během nebo dokonce už před přehlídkou nezačala tát.
„Šaty jsou vyrobeny jen z čokolády a je opravdu těžké ji udržet na místě delší dobu. Také je relativně teplo, takže se začne brzo roztékat.“
Veletrh Salon Du Chocolat se koná v Paříži tradičně každý rok, a to vždy na přelomu října a listopadu. Tradice sahá až do roku 1955, svá díla zde vystavují nejen čokolatiéři, ale i věhlasní cukráři, pekaři a šéfkuchaři, kteří divákům předvádějí neuvěřitelnou kulinářskou show a přinášejí nevšední zážitky.
Slavnostním hřebem letošního 21. ročníku bylo odhalení celo čokoládového šestimetrového medvěda, který byl vytvořen slavným francouzským sochařem Richardem Orlińskim. K vidění bylo 400 vystavovatelů ze 40 různých zemí.
Veletrh se ale neodehrává jen v Paříži. Pokud byste jej chtěli navštívit, stihnete ještě přehlídku v Lyonu, Marseille, Bejrútu, příští rok v Tokiu, Bruselu, Miláně anebo v Moskvě.