Hlavní obsah

Rupert Friend: Lepší ženu než Aimee už nenajdu

Právo, Jana Rovenská

Hvězdu z pohledného Angličana udělala až ve třiatřiceti letech role drsného člena CIA Petera Quinna v cenami ověnčeném americkém seriálu Ve jménu vlasti. Rupertu Friendovi přinesla další filmové příležitosti.

Foto: Profimedia.cz

Rupert Friend s Aimee Mullinsovou

Článek

Donedávna znali tedy Ruperta hlavně diváci z produkce Velké Británie, svět ho ve filmech vedle slavných jmen tolik nevnímal. Ať už to bylo v dramatu Libertin (2004) s Johnnym Deppem, v Pýše a předsudku (2005) s Kierou Knightleyovou, či v akčních Posledních legiích s Colinem Firthem. Rupert hrál druhé housle a rozhovory nedával.

Dodává seriálu na zemitosti

V seriálu Ve jménu vlasti (2011) je ovšem rodák z hrabství Oxfordshire nepřehlédnutelný. „Hraje ho drsně, odvážně, nekompromisně, a přitom neskutečně lidsky. A tam, kde je seriál lehce afektovaný, mu dodává na zemitosti,“ tvrdí jeden z jeho režisérů Kanaďan Jeremy Podeswa.

Foto: archív ČT

Ve třetí řadě seriálu Ve jménu vlasti se představí na ČT 2 vždy ve čtvrtek večer.

A co o své postavě v seriálu říká jeho protagonista? „Když se s Quinnem setkáme poprvé, nikdo ani v nejmenším netuší, proč u CIA je. To, co se v seriálu momentálně děje, naznačuje, že už za léta v této organizaci má dost samoty a chce se někomu svěřit, rozpovídat se o sobě. Právě to vysvětluje, proč je nyní čitelnější,“ vysvětluje.

Abych byl upřímný, nedovedu si představit, že bych měl celý život jen jedno povolání. Věděl jsem ale, že herectví bude úžasný způsob, jak si prožít dobrodružství, o která jsem přišel tou neuskutečněnou cestou kolem světa.

A jak se syn soudní poradkyně Caroline a kulturního historika Nicholase k herectví dostal? „Hraní mě sice na škole bavilo, ale chtěl jsem dát nejprve přednost poznávání a pustit se na cestu kolem světa. Už jako malý jsem četl příběhy o Římu a Řecku, lákaly mě ty o minotaurech, pirátech a mořských pannách, byly mi bližší než to, co mě obklopovalo v rodné Anglii,“ svěřuje se Rupert, který po studiích v Oxfordu odešel do Londýna. Tam ho kamarád přesvědčil, aby s ním šel na talentové zkoušky na Akademii dramatických umění Webber Douglas.

„Bylo to nejspíše řízení osudu. Už jsem měl vycestovat, když mi přišlo vyrozumění, že mě na školu přijali, a tak jsem v Anglii zůstal. Nejspíš jsem udělal dobře,“ směje se spokojeně Rupert, který po zmíněném seriálu dostává stále zajímavější nabídky.

Komedie ano, zástup kaskadérem ne

Loni si zahrál ve své vůbec první komedii Meet me in Montenegro a letos se představí v hlavní roli akční krimi Hitman: Agent 47. „Co se komedie týče, ti, co mě dobře znají, vědí, že právě tento žánr je mému naturelu nejbližší. Tak jestli mě někdo bude chtít obsadit do bláznivé komedie, jsem k dispozici,“ nabízí se a pokračuje:

„V Agentovi 47 zase hraju nelítostného agenta a pokračuji v drsňácích typu Quinna. I tady jsem odmítl kaskadéra. Fyzičku neustále trénuju, takže podobné role rovněž vítám - jako herec totiž nikdy nevíte, kdy budete muset být ve formě,“ dodává.

Jen u hraní ale Rupert zůstat nechce. „Abych byl upřímný, nedovedu si představit, že bych měl celý život jen jedno povolání. Věděl jsem ale, že herectví bude úžasný způsob, jak si prožít dobrodružství, o která jsem přišel tou neuskutečněnou cestou kolem světa. A je to tak. V rozličných rolích získávám co nejvíce rozmanitých zkušeností a učím se znát spousty nových věcí,“ říká Rupert, který podle vlastního scénáře připravuje svůj režisérský debut.

Bude v něm hrát s Emily Bluntovou, kterou si před šesti lety vyzkoušel v úspěšném romantickém dramatu Královna Viktorie (2009) jako její manžel prince Albert. „Emily je skvostná herečka a docela rád se do ní na plátně opět zamiluji,“ vtipkuje Rupert, který poznal první velké lásky díky filmu. Do roku 2010 chodil s anglickou hvězdou Keirou Knightleyovou, se kterou se seznámil v roce 2005 při natáčení romantického dramatu Pýcha a předsudek.

V roce 2012 se na jedné premiéře potkal s o pět let starší známou modelkou, herečkou a paralympijskou vítězkou z roku 1996 Aimee Mullinsovou, loni o Vánocích se s ní zasnoubil. „Lepší ženu už nenajdu,“ dušuje se. „Aimee, které v roce amputovali kvůli vrozené anomálii nohy pod koleny, dokázala něco, co musí obdivovat celý svět. Je neskutečná,“ vysvětluje šťastný Rupert, jenž svou lásku jistě zvěční v některém ze svých dalších filmů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám