Hlavní obsah

Romská móda v Maďarsku pomáhá odbourávat negativní stereotypy

– Budapešť
Právo, Ivan Vilček

V budapešťské ulici Akácfa působí dílna a prodejna Romani Design, která se specializuje na romskou módu. „Nabízíme tradiční a přitom pro mnohé zcela nové vzory. Cílem je udržování romské tradice a odbourávání negativních stereotypů vůči Romům,“ řekla Právu autorka projektu Erika Vargová.

Romani DesignVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

V maličkých dílnách pracuje pět žen, které šijí pestré a velmi zajímavé modely. „Kromě šatů vyrábíme a prodáváme také doplňky a šperky, ale například také dětské panenky oblečené v tradičních romských vzorech,“ ukazuje sortiment Vargová. Autorka projektu chce přispět k udržení romské identity a přiblížit romskou kulturu většinovému obyvatelstvu. „Jsem přesvědčena, že naše snaha přispěje k větší toleranci ve společnosti. Je to takové setkání dvou kultur, které se mohou vzájemně doplňovat,“ dodává Vargová.

Šaty jsou vyráběny ručně a se značnou precizností. V souvislosti od látky stojí šaty od 5000 do 60 tisíc forintů (od 420 do 5000 Kč). Naleznete zde rovněž trička s romským vzorem za 2800 forintů (230 Kč). Ceny jsou srovnatelné s ostatními módními butiky v Budapešti. Panenka pro děti v romských šatech vyjde na 8000 až 25000 forintů (670 až 2100 Kč), podle velikosti. V obchodě nakupují Romové, neromové i řada zahraničních turistů.

Foto: Ivan Vilček

Romské panenky

„Zahraniční návštěvníci jsou našim obchodem nadšeni,“ říká sestra autorky projektu Helena Vargová, která je módní návrhářkou.

Dílna a prodejna zaměstnává momentálně pět lidí. „Po roce 2009, když jsme začínali, jsme dostávali státní dotaci. Od loňska působíme z vlastního rozpočtu. Musela jsem snížit počet zaměstnanců o polovinu, z původních deseti na pět,“ dodala autorka projektu. Vargová věří, že se jí podaří vybudovat síť prodejen po celém Maďarsku. Rozbíhá rovněž prodej na webu.

Foto: Ivan Vilček, Právo

V dílně pracuje pět žen

Vysokoškolačka Mónika Kaszová je romského původu a nosí šaty s romskými motivy na veřejnosti i do školy. „Většinou jsem se setkala s pozitivními reakcemi, ale našli se spolužáci, kteří měli protiromské poznámky,“ říká studentka.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Autorka projektu Erika Vargová a její pomocnice

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám