Hlavní obsah

Protančeme se životem

Právo, Olina Táborská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní plesovou sezónu prožívá dvaačtyřicetiletá Helena stejně jako ty předešlé. Vlní se akorát doma u sporáku či při utírání prachu a tiše závidí všem, kteří mají tančícího partnera.Ten její odmítá šaškovat na parketu. Brzy bude všechno jinak, kolegyně jí totiž poradila taneční školu, v níž si můžeme prostřednictvím seznamky najít i tanečníka nebo tanečnici. Provozuje ji v Praze Jakub Vavruška.

Článek

"Lidé si dokážou najít prostřednictvím internetu partnera pro život, proč bychom mu nenabídli možnost vyhledat si takto i spolu tanečníka či spolu tanečnici?" vysvětluje a dodává: "Mladí problém nemají, ale co starší nebo rozvedení? Dokonce i ti, jejichž partner netančí, ale je velkorysý, mají šanci objevit tu spřízněnou duši skutečně jen pro lekce tance."  Partnera pro tanec najdeme i na adresách: www.magicsalsa.cz, ww.tropison.com

Flamenco

Kdo chce tančit sám, může chodit třeba do kurzů flamenka. V Praze, Plzni a v Brně ho vyučují uznávané kapacity. Zvládneme to i s obyčejnými botami na širokém podpatku s koženou podrážkou. Postupně přidáme práci s kastanětami a začneme uvažovat o vystoupení - zpočátku pro partnera nebo partnerku. Ti budou koukat!

Step

Sami můžeme chodit i na step. "Učí se ho lidé z různých oborů. Studenti, podnikatelé, manažeři. Je vhodný pro děti, dospělé i seniory," říká lektorka pražského Top step studia Renata Brožová: "Kurzy ani výbava nejsou drahé. Stačí tričko, široká sukně či pohodlné kalhoty a na první hodiny boty s hladkou podrážkou, třeba i sálové tenisky. Boty s plechy, tzv. stepky, si pořídíte, až stepu propadnete."

Stepujeme-li hodinu denně, nepotřebujeme držet diety. Zpevníme si dokonce stehna, lýtka a zadky. "Stepovat můžete na hip hop, disco, rock and roll, valčík i vážnou hudbu. Každý si ho může užít s hudbou, která je jeho srdci nejbližší," sděluje lektorka.

Kontakt: www.stepujeme.cz,

Orientální tance

Do kurzů, které jsou po celé republice, rovněž není nutné mít speciální oblečení. Jako obutí se doporučují praktické taneční piškoty, ale tančí se i naboso. Pokročilejší tanečnice se můžou přihlásit do soutěže Miss Orient. Podmínkou tu nejsou ideální míry, spíš rozhoduje, jak soutěžící zaujme svým tanečním uměním a vystupováním.

Jestli se rády předvádíte, můžete si secvičit s lektorkou choreografii, kterou pak na klubovém večeru předvedete - v Praze třeba v Centru Tance v klubu Tropison na náměstí Republiky.

Tanec jako dárek

Kurzy tance můžeme také někomu darovat. Dokonce si poukaz do tanečních mohou dát i partneři navzájem. Třeba na výuku salsy. Její lekce v Praze, Brně i Plzni jsou pro páry i sólisty.

S vybavením je to jednoduché - tričko a volné kalhoty, přes které si žena převáže šátek nebo třásňový šál. Salsu lze tančit v měkkých mokasínech, v sálových teniskách i v botách na podpatku, ale ne na jehle. Nedoporučuje se obuv s gumovou podrážkou, špatně se v ní dělají otočky.

Ani pobyt u moře s tancem nebo jen taneční víkend nejsou špatný dárek. Více inspirace na www.centrumtance.cz/darujtanec.

Hobby pro mladé

"Zkušenosti ukázaly, že mladí lidé, kteří se věnují tanci, jsou mnohem nebojácnější při jednání s dospělými," říká Lenka Mášová z Centra tance v Praze. "Mají také lépe nakročeno do světa vrstevníků. Každý hledá v dospívání svůj životní styl. Tím je i tanec. Ovlivňuje myšlení, oblékání, způsob jednání, výběr hudby. Není náhodou, že u mladé generace letí Hip Hop, R´n´B, Break Dance, New Style."

Kontakt: http://www.centrumtance. cz/streetdance

Jana Boušková chodí do tanečních

Tanec vládne v domácnosti herců Václava Vydry a Jany Bouškové i po skončení StarDance. Jana totiž začala navštěvovat kurzy dvojnásobných seniorských mistrů světa v latinskoamerických tancích Petra a Evy Bartůňkových. Rozhodla se už v době, kdy fandila manželovi v televizní soutěži, kde byla Eva Bartůňková porotkyní.

Taneční kavárny

* V Jičíně se tančí na správné adrese, v Tančícím domě. Provozují ho od roku 1991 otec a syn Gabrielovi. V bývalém hotelu Slavia obnovili tradici starou 35 let. Tančí se v pátek i v sobotu. Rezervace na telefonu: 720 448 360, případně 606 485 748.

* V Plzni si páry středního věku užívají tance při dechovce i klasice každou středu od 18.30 v restauraci Na Spilce. Je v areálu Plzeňského Prazdroje, telefon 377 062 755.

* V Ostravě se chodí do Taneční kavárny. Každou neděli tu páry různého věku tančí buď na živou hudbou, nebo s diskžokejem. Kontakt: 724 089 206. Taneční večery pořádá i Kulturní dům Výškovice v Ostravě: www.kzoj.cz.

* V Brně si mohou páry zajít každou středu na taneční odpoledne do Společenského centra Bystrc v Odbojářské 2. Rezervace na telefonu: 546 224 320 a 546 211 924. Tančí se i v KC Semilasso na Palackého třídě, (www.semilasso.cz rubrika kalendář akcí).

Reklama

Související témata:

Související články

Ohnivé Flamenco

Tento taneční a hudební styl je nejznámějším projevem jihošpanělské - andaluské lidové kultury. Díky své kráse, náročnosti a umělecké hodnotě si ho oblíbili...

Břišní tanec pomáhá i s otěhotněním

Je nejznámější z orientálních tanců. I když název břišní tanec není přesný. Kromě břišních svalů se do něj zapojují i jiné části těla: pánev, kyčle nebo ruce.

Výběr článků

Načítám