Hlavní obsah

Proč jsou ženy po ránu podrážděnější než muži

Ženy jsou po ránu protivnější než muži. Podle vědců ze Severní Karolíny je to proto, že ženy potřebují v průměru více spánku než muži, přičemž oba partneři spí stejně dlouho. A nabádají muže, aby byli ke svým drahým polovičkám po probuzení shovívavější.

Foto: Profimedia.cz

Ženy mají po ránu mnohem víc povinností než muži, a proto není divu, že po probuzení nejásají.

Článek

Zatímco pánům délka spánku může stačit, pro ženy může být nevyhovující. A v praxi jsou to navíc většinou ženy, kdo vstávají dříve, protože potřebují více času na přípravy a častěji chystají snídaně, svačiny a vypravují děti do školy.

„Ve skutečnosti je nejlepším řešením pro manžele či partnery to, že přesvědčí svou ženu, aby si ještě zdřímla a ležela déle než oni. Jinak musejí čelit důsledkům,“ tvrdí psychologové z Duke University.

Ženy při přerušení a nedostatečném spánku trpí mentálně i fyzicky mnohem více než muži. Jsou také více ohroženy chorobami srdce, depresemi a dalšími psychologickými komplikacemi.

„Pokud se nedostatečně vyspí, mají v těle více látek vyvolávajících záněty… A ty přitom souvisejí s bolestí. Ženy tak po probuzení, pokud se dostatečně nevyspí, častěji pociťují bolesti,“ tvrdí doktor Michael Breus ze Severní Karolíny.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak lidský život ovlivňují biorytmy

Dokážete pracovat do pozdních nočních hodin, ale ranní vstávání je pro vás traumatickým zážitkem? Nebo naopak usínáte ještě před Večerníčkem? A ráno v půl...

Výběr článků

Načítám